Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vicecampioni europeni la simulare economică și managerială pe calculator

Economiștii orădeni

Vicecampioni europeni la simulare economică și managerială pe calculator

În perioada 11 decembrie 2006 -30 martie 2007, Junior Achievement – Young Enterprise Europe a organizat o nouă ediție a concursului european de simulare economică și managerială pe calculator, European Challenge.

Competiția, ajunsă la a 6-a ediție, își propune dezvoltarea abilităților antreprenoriale și manageriale ale elevilor cu ajutorul unui simulator realizat de către Junior Achievement International (MESE – Management and Economic Simulation Exercise). Acest simulator se bucură, deopotrivă, de aprecierea profesorilor și elevilor care văd în el un excelent instrument de învățare prin descoperire și de testare a cunoștințelor astfel dobândite.

 

Competiția a fost deschisă elevilor, studenților și cadrelor didactice care pe parcursul a mai bine de patru luni și-au asumat rolul unor echipe manageriale angajate într-o competiție acerba pe o piață de tip oligopol. Prin promovarea unor strategii și decizii cu privire la preț, producție, marketing, investiții, cercetare și dezvoltare, pe baza unor analize bine fundamentate ale rapoartelor economico-financiare, a mediului economic și de afaceri, s-a urmărit obținerea unei poziției de leader pe piața unui produs IT& C «hologenerator» .

Competiția din acest an s-a desfășurat pe trei categorii: EXPERTS – elevi, născuți în 1988 sau mai tineri; ALUMNI – studenți născuți între 1981-1987; EDUCATORS and staff – profesori, voluntari coordonatori de programe JA-YE, precum și angajați JA-YE.

În primele trei runde, s-a concurat pe divizii naționale. Runda a 3-a fiind Finala națională în cadrul căreia s-a decis campioana națională, reprezentanta fiecărei țări în semifinalele desfășurate la nivel internațional.
Colegiul Economic “Partenie Cosma” din Oradea a participat la ediția din acest an a European Challenge cu 12 companii (11 la categoria experți și una la educators and staff). Toate  cele 11 companii formate din elevi ai claselor a XI-a B și D, și a XII-a A și C au trecut de turul întâi (național), iar șapte s-au calificat în finala națională care a fost câștigată de compania DROPS, formată din Dragoș Dan Titus, Oros Greta și Moțoc Adela. În paralel, compania M8GHOST formată din profesorii Blage Virgil, Scarlat Alice și Bălan Lia s-a calificat în finala EUROPEAN CHALLENGE la categoria educators and staff, ocupând locul al II-lea, și devenind astfel vicecampioni europeni. La ediția de anul trecut, cei trei profesori orădeni au ocupat treapta a treia a podiumului european.
Pentru Dragoș Dan Titus, Oros Greta și Moțoc Adela a urmat semifinala internațională on-line pe care au dominat-o cu autoritate. Ei s-au calificat de pe locul I în finala face to face organizată în România, la București, în cadrul unui eveniment mai larg EUROPEAN STUDENT TRADE FAIR – BUCHAREST BIZZ 2007, la care au participat peste 500 de elevi din 30 de țări ale Europei .
Finala European Challenge 2007 a fost găzduită în condiții deosebite  de către Grand Hotel Phoenicia din București (patru stele). Una dintre surprizele ediției din acest an a fost utilizarea celei mai noi variante a simulatorului JA TITAN realizat de către o echipă mixtă de informaticieni și economiști americani care a beneficiat în acest scop de un buget consistent de aproximativ cinci milioane de dolari.
După o întrecere dificilă și epuizantă (peste opt ore), demonstrând solide cunoștințe economice și certe abilități antreprenoriale, Dragoș Dan Titus și Moțoc Adela au ocupat locul II, devenind vicecampioni ai Europei.
Festivitatea de premiere s-a desfășurat în sala de conferințe a Hotelului Crowne Plazza, cu participarea unor importante personalități din bordul J.A-YE, J.A. World, din lumea afacerilor, reprezentanți ai sponsorilor.
Locul II câștigat în acest an reprezintă un pas înainte față de locul III obținut la Paris, anul trecut, tot de către elevii orădeni, și o frumoasă promisiune pentru viitor.
Ovidiu MARC

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:09:01 Ora de vară a Europei de Est