Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Unirea din perspectiva noastră”

În săptămâna 22 - 26 octombrie 2018, un concurs de idei şi scenarii

„Unirea din perspectiva noastră”

Stimati colaboratori, cadre didactice şi elevi, Asociaţia Culturală Pro Lirica Oradea, cu sprijinul financiar al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bihor, şi în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai", organizează în săptămâna 22 - 26 octombrie 2018 un concurs de idei şi scenarii cu echipaje formate din elevi de liceu, în cadrul Proiectului pentru tineret ,,Unirea din perspectiva noastră".

Înscrierile în concurs se fac în perioada 24 septembrie - 5 octombrie, pe bază de listă de participare, la mailul: proliricaoradea@gmail.com sau mihaeladindelegan@yahoo.com. Fiecare liceu interesat are dreptul să participe cu un singur echipaj, format din 3 - 6 elevi, însoţiţi de un cadru didactic. Concursul este deschis unui număr de maximum 12 echipaje de la liceele din judeţ, singurul criteriu de selecţie fiind ordinea înscrierilor.
Prezentare proiect
Proiectul „Unirea din perspectiva noastră" pune în valoare sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, prin implicarea liceenilor într-un concurs de idei şi scenarii prin care tinerii participanţi vor trebui să-şi convingă semenii cu privire la importanţa idealurilor de unire şi de unitate naţională.
Scopul proiectului nostru este să-i transpunem pe elevi din simpli spectatori ai evocării unor momente cu încărcătură istorică naţională în rolul de actori meniţi să găsească soluţii şi idei pentru transmiterea către generaţia lor a idealului de unitate naţională.
Obiectivele acestui proiect
Promovarea valorilor de unitate naţională în rândul tinerilor liceeni din judeţul Bihor
Creşterea gradului de implicare socială şi responsabilizare prin lărgirea sferei interesului social al unui număr de aprox. 60 de tineri de la grupul restrâns de colegi şi prieteni la nivelul tuturor conaţionalilor de vârsta lor
Dezvoltarea spiritului de iniţiativă prin identificarea de soluţii centrate pe nevoile lor concrete
Premierea și promovarea celor mai bune idei şi a celor mai reuşite scenarii
Îmbogăţirea tehnicilor de realizare a unui scenariu prin participarea la un curs pe această temă
Realizarea de schimburi de experienţă şi crearea de legături între cei aproximativ 60 de tineri din echipele participante    
Aceste obiective vor fi realizate prin următoarele activităţi, care constituie de fapt esenţa proiectului
Organizarea unui concurs de idei şi scenarii între licee, în care tinerii să joace rolul unor personaje reale sau fictive (din trecut sau din prezent) despre care ei înşişi consideră că pot influenţa în sens pozitiv concepţia despre patriotism, naţiune, unitate de conştiinţă în rândul tinerilor (concurenţii vor putea să opteze în a-şi folosi propria identitate şi poziţie socială pe care o deţin sau spre care tind).
Fiecare liceu participant va avea o echipă formată din 3-6 tineri, care vor lucra în grup la realizarea scenariului şi la valorificarea ideii de unitate în următoarele condiţii:
1) grupul îşi va crea o identitate menită a evidenţia ideile esenţiale: Cine şi cum ar trebui să fim noi pentru a-i motiva pe cei din jurul nostru înspre unitatea de conştiinţă a românilor? În ce fel ar trebui să acţionăm în viaţa de zi cu zi pentru a promova în mod practic şi real ideea de unitate, respectiv pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre noi şi semenii noştri, la nivel de familie, şcoală, comunitate, naţiune?
2) grupul va concepe un mesaj gen Motto, menit să transmită în mod coerent şi esenţializat ideea de unitatea de conştiinţă a tinerilor români din perspectiva identităţii alese
3) grupul va prezenta o scenetă de minimum 3 şi maximum 8 minute, potrivit cu identitatea şi Motto-ul ales, scenetă care să pună în valoare mesajul de unitate.
Concursul se va desfăşura într-o singură zi din săpătămâna 22 - 26 octombrie 2018, în incinta unei săli de festivităţi din Oradea, în prezenţa juriului format din reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare şi specialişti. În aceeaşi zi scenetele prezentate vor fi jurizate şi se vor acorda premiile.
De asemenea, în ziua concursului, tinerii vor mai putea participa la :
Un atelier de creaţie hand-made pentru realizarea de suvenituri dedicate sărbătorii Centenarului Marii Uniri
Un curs de două ore de regie şi actorie, cu profesorul de actorie Sebastian Bărbălan, regizor şi actor, în grupe de maximum 25 de participanţi (cursul se poate organiza, opţional, şi în altă zi decât ziua concursului).
Oferta organizatorilor pentru liceele participante
toți elevii din județ, inclusiv cadrele didactice, vor avea transportul decontat dus-întors între Oradea și localitatea în care se află liceul participant
toți elevii participanți la concurs vor primi o carte dedicată Centenarului Marii Uniri
pentru toți participanții se va asigura în ziua concursului protocol (gen: saleuri, cozonaci, suc, apă, cafea)
toți elevii participanți vor primi câte o cocardă
toți elevii din concurs vor putea participa la cursul de actorie și regie cu durata de două ore, susținut de prof. univ. Sebastian Bărbălan (actor și regizor)
toți elevii din concurs vor putea participa la atelierul de creatie hand - made pentru a-și confecționa suveniruri legate de tema Centenarulu
toate echipajele prezente în concurs și, separat, cadrele didactice, vor primi diplome de participare
echipajele clasate pe primele trei locuri vor primi câte un trofeu inscripționat (cupă)
Mihaela Dindelegan,
preşedinte al Asociaţiei Culturale Pro Lirica Oradea

Trimite email

marţi, 21 ianuarie 2020