Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Festivalul plăcintelor și produselor tradiționale autentice, ed. a VII-a

Vineri, sâmbătă și duminică, în Orășelul Copiilor din Oradea

Festivalul plăcintelor și produselor tradiționale autentice, ed. a VII-a

La Sărbătoarea Recoltei vă făceam cunoscut faptul că timp de trei zile (vineri, sâmbătă și duminică, 28 - 30 septembrie 2018, în Orășelul Copiilor va avea loc cea de-a VII-a ediție a Festivalului plăcintelor și produselor tradiționale autentice, organizat de bunica Ancuța (Ana Ghețea, din Toboliu) și familia sa.

Prin urmare, orădenii sunt așteptați în Orășelul Copiilor de către familia Ghețea, dar nu numai, de fiica Mirela, nora Elena și bunica Ancuța, cu plăcinte cu brânză și mărar, cu gustosul și tradiționalul ,,vărzar", cu gogoși și clătite, dar și cu must, cu sarmale cu pisat (păsat) și cu ,,moșmoane" (prăjitură cu fructe - în special prune), ,,mâncăruri tradiționale autentice", susține bunica Ancuța, organizatorul festivalului.
Artiști de artiști, și mai mari și mai mici
Ne-am abătut și noi sâmbătă (29 septembrie) prin Orășelul Copiilor să vedem ce se întâmplă la Festivalul plăcintelor. Bunica Ancuța vindea sarmale cu păsat, toroș și ,,moșmoane", doamna Elena făcea și vindea clătite (,,scoverzi"), dar și gogoși, iar Mirela, plăcinte cu brânză și mărar, vărzar și langoși... Paleta produselor comercializate este mult mai largă, după cum aflăm din prezentarea lor pe lista afișată: plăcintă cu cartofi, plăcintă cu varză, plăcintă cu brânză și mărar, plăcintă cu brânză și smântână, langoș cu brânză și smântână, langoș cu cașcaval, șuncă, langoș cu cașcaval și dulceață, langoș simplu, gogoși cu dulceață, gogoși simpli, clătite cu dulceață, clătite cu brânză dulce...
Cei mai mulți cumpărători însă îi comandau Mirelei plăcintă cu brânză și mărar, vărzar și langoși. Pe terenul de baschet (care devine patinoar în timpul iernii), artiști de artiști, și mai mari și mai mici, în costume populare, se pregăteau pentru momentul artistic. Alături de cunoscuta și îndrăgita interpretă de muzică populară Florica Ruja, le-am ascultat pe mai tinerele surioare Denisa și Lorena Gâb, pe Alexandra Buș, iar mai apoi pe Daria și Carina Ghețea, Andrada Oros, pe opt dintre dansatorii și soliștii Ansamblului folcloric ,,Datina" Hidișelului, coordonați de directorul ansamblului, doamna Dana Pop, soliști: Alexandru Pop, Larisa Marc, Mădălina Birta și Mădălina Hușar (dintre care doar Alexandru a fost prezent ieri la microfon). Lor li s-au alăturat în runda următoare Adrian Bojan și Elena Șerb. Mai târziu, în grupul micilor artiști a venit doamna Doina Iliescu, care i-a provocat la dialog pe baza unei planșe, cu titlul ,,Momente și oameni din istoria românilor": de la prima Unire (1600), la Mica Unire (1859) și până la Marea Unire (1918). La o masă, bunica Ancuța le-a demonstrat celor mici și curioși cum se frământă și se întinde aluatul și cum se face plăcinta. Dintre privitori, unii (Iasmina și Alesia, în special) nu s-au mulțumit doar să privească și să asculte, ci au dorit să pună mâna pe aluat și pe sucitoare întinzând aluatul așa cum au văzut...
Iată deci, cum se pot îmbina și combina lucrurile la un festival, ajungându-se de la plăcerile stomacului, la bucuriile și încântarea sufletului, la îmbogățirea cunoștințelor și a experienței de viață, la satisfacerea unor mici curiozității, prin promovarea tradițiilor și provocările lansate celor mici și curioși să descopere lumea din jur.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (60 de poze), accesați Galeria foto: Festivalul plăcintelor și produselor tradiționale autentice, ed. a VII-a. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 6 august 2020

Poza zilei

La mulți ani, Alexandru!

Astăzi, joi, 6 august 2020, Alexandru împlinește 8 ani.
La mulți ani, Alexandru!
Poza e făcută într-un loc care îți va stârni amintiri frumoase, cu siguranță.
Noi, toți, te iubim și te îmbrățișăm de la distanță...
de la mii de kilometri, de peste mări și țări!