Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul plăcintelor și produselor tradiționale autentice, ed. a VII-a

Vineri, sâmbătă și duminică, în Orășelul Copiilor din Oradea

Festivalul plăcintelor și produselor tradiționale autentice, ed. a VII-a

La Sărbătoarea Recoltei vă făceam cunoscut faptul că timp de trei zile (vineri, sâmbătă și duminică, 28 - 30 septembrie 2018, în Orășelul Copiilor va avea loc cea de-a VII-a ediție a Festivalului plăcintelor și produselor tradiționale autentice, organizat de bunica Ancuța (Ana Ghețea, din Toboliu) și familia sa.

Prin urmare, orădenii sunt așteptați în Orășelul Copiilor de către familia Ghețea, dar nu numai, de fiica Mirela, nora Elena și bunica Ancuța, cu plăcinte cu brânză și mărar, cu gustosul și tradiționalul ,,vărzar", cu gogoși și clătite, dar și cu must, cu sarmale cu pisat (păsat) și cu ,,moșmoane" (prăjitură cu fructe - în special prune), ,,mâncăruri tradiționale autentice", susține bunica Ancuța, organizatorul festivalului.
Artiști de artiști, și mai mari și mai mici
Ne-am abătut și noi sâmbătă (29 septembrie) prin Orășelul Copiilor să vedem ce se întâmplă la Festivalul plăcintelor. Bunica Ancuța vindea sarmale cu păsat, toroș și ,,moșmoane", doamna Elena făcea și vindea clătite (,,scoverzi"), dar și gogoși, iar Mirela, plăcinte cu brânză și mărar, vărzar și langoși... Paleta produselor comercializate este mult mai largă, după cum aflăm din prezentarea lor pe lista afișată: plăcintă cu cartofi, plăcintă cu varză, plăcintă cu brânză și mărar, plăcintă cu brânză și smântână, langoș cu brânză și smântână, langoș cu cașcaval, șuncă, langoș cu cașcaval și dulceață, langoș simplu, gogoși cu dulceață, gogoși simpli, clătite cu dulceață, clătite cu brânză dulce...
Cei mai mulți cumpărători însă îi comandau Mirelei plăcintă cu brânză și mărar, vărzar și langoși. Pe terenul de baschet (care devine patinoar în timpul iernii), artiști de artiști, și mai mari și mai mici, în costume populare, se pregăteau pentru momentul artistic. Alături de cunoscuta și îndrăgita interpretă de muzică populară Florica Ruja, le-am ascultat pe mai tinerele surioare Denisa și Lorena Gâb, pe Alexandra Buș, iar mai apoi pe Daria și Carina Ghețea, Andrada Oros, pe opt dintre dansatorii și soliștii Ansamblului folcloric ,,Datina" Hidișelului, coordonați de directorul ansamblului, doamna Dana Pop, soliști: Alexandru Pop, Larisa Marc, Mădălina Birta și Mădălina Hușar (dintre care doar Alexandru a fost prezent ieri la microfon). Lor li s-au alăturat în runda următoare Adrian Bojan și Elena Șerb. Mai târziu, în grupul micilor artiști a venit doamna Doina Iliescu, care i-a provocat la dialog pe baza unei planșe, cu titlul ,,Momente și oameni din istoria românilor": de la prima Unire (1600), la Mica Unire (1859) și până la Marea Unire (1918). La o masă, bunica Ancuța le-a demonstrat celor mici și curioși cum se frământă și se întinde aluatul și cum se face plăcinta. Dintre privitori, unii (Iasmina și Alesia, în special) nu s-au mulțumit doar să privească și să asculte, ci au dorit să pună mâna pe aluat și pe sucitoare întinzând aluatul așa cum au văzut...
Iată deci, cum se pot îmbina și combina lucrurile la un festival, ajungându-se de la plăcerile stomacului, la bucuriile și încântarea sufletului, la îmbogățirea cunoștințelor și a experienței de viață, la satisfacerea unor mici curiozității, prin promovarea tradițiilor și provocările lansate celor mici și curioși să descopere lumea din jur.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (60 de poze), accesați Galeria foto: Festivalul plăcintelor și produselor tradiționale autentice, ed. a VII-a. 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:09:51 Ora de vară a Europei de Est