Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Perioada de înscriere pentru deplasarea cu trenul la Alba Iulia se prelungește până în 22 octombrie

Dan Poinar (inițiatorul acțiunii)

Perioada de înscriere pentru deplasarea cu trenul la Alba Iulia se prelungește până în 22 octombrie

Dan Poinar - președintele Asociația Națională Cultul Eroilor ,,Regina Maria" - Filiala Bihor, inițiatorul acțiunii de deplasare cu trenul la Alba Iulia cu ocazia Centenarului Marii Uniri și consilierul local Grigore Morar au susținut luni, 1 octombrie, la Primăria Oradea o conferință de presă în care au anunțat că perioada de înscriere la acțiunea ,,Marșurile spre Alba Iulia la Centenar" se prelungește până la data de 22 octombrie.

Pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, Primăria Municipiului Oradea, în colaborare cu Asociația Națională Cultul Eroilor ,,Regina Maria" - Filiala Bihor și cu alte asociații și fundații cultural-patriotice din Oradea organizează în cadrul acțiunii ,,Marșurile spre Alba Iulia la Centenar" deplasarea cu un tren special CFR pe itinerarul Oradea - Cluj Napoca - Alba Iulia și retur.
În cadrul conferinței de presă, consilierul local Grigore Morar a precizat: ,,În calitate de coordonator al acțiunilor care se desfășoară cu ocazia Centenarului Marii Uniri, din partea Primăriei Oradea, noi am aprobat în cadrul ședinței de Consiliu Local din luna mai un număr de 34 de evenimente, printre aceste evenimente aflându-se și deplasarea la data de 1 decembrie 2018 cu un tren special la Alba Iulia. Am avut o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai unor asociații patriotice și am stabilit să prelungim perioada de înscriere cu 10 zile, din 12 până pe 22 octombrie, urmând ca în perioada 22 - 26 octombrie, în funcție de solicitări, să putem face comandă fermă pentru CFR călători pe tipul de vagon. Menționez vizavi de costurile acestei acțiuni că Primăria Oradea finanțează 60% din acestea".
Plecarea din Oradea va avea loc în data de 1 decembrie, ora 1.00 a.m., iar întoarcerea din Alba Iulia se va face pe data de 2 decembrie, ora 2.00 a.m.
Primăria Oradea asigură, din bugetul local, suma de 72.500 lei pentru această deplasare, sumă aprobată de Consiliul Local în luna mai a acestui an, iar diferența va fi suportată de către participanți. Participanții au două opțiuni de rezervare:
- Deplasarea cu vagon tip clasa a II-a, contribuția acestora fiind de 90 de lei/persoană
- Deplasarea cu vagon tip cușetă, contribuția acestora fiind de 150 de lei/persoană
Dan Poinar, inițiatorul acțiunii, a completat: ,,Trenul va pleca în data de 1 decembrie în jurul orei 1:00 noaptea și va ajunge la Alba Iulia în jurul orei 7 dimineața. Participanții la această deplasare vor putea opta să rămânem compacți sau fiecare își poate face un alt program. La Alba Iulia va fi centrul manifestărilor dedicate Centenarului, va fi președinția, vor fi invitați din străinătate, încă nu știm exact detalii despre ce va fi. Cu sprijinul Primăriei Oradea încercăm să oferim câteva facilități celor care participă, să găsim un spațiu unde aceștia să se poată odihni. Trenul va rămâne în gară în Alba Iulia și va pleca înapoi spre Oradea, după miezul nopții, după focurile de artificii, undeva în jurul orei 2, urmând să ajungă la Oradea dimineața pe la ora 8".
Cei care doresc să participe la festivitățile organizate de Ziua Națională la Alba Iulia în cadrul acestui marș au posibilitatea de a achita sumele la oricare din ghișeele de încasări din Piramida Primăriei Oradea. La achitarea sumelor, cetățenii vor primi o chitanță ca dovadă a rezervării locului și vor fi înscriși într-o bază de date, urmând ca numărul locului să fie stabilit și comunicat ulterior. Pentru a primi informații ulterioare despre deplasare, cetățenii sunt rugați să comunice la casierie datele de contact, inclusiv numărul de telefon.
Înscrierile se fac până la data de 22.10.2018, la ghișeele de încasări din cadrul Primăriei Oradea, după următorul program de lucru cu publicul:
- în zilele de luni până joi între orele 8.00 - 18.00
- în ziua de vineri între orele 8.00 - 15.30.
Trenul special spre Alba Iulia urmează să aibă un număr de 8 vagoane, cu un număr estimat între minimum 550 de participanți -  maximum 960 de participanți. În funcție de numărul și opțiunile de rezervare, numărul de vagoane din garnitură poate fi suplimentat. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:03:15 Ora de vară a Europei de Est