Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În atenția comercianților

Lucrări pe ultima sută de metri la Piața 100

În atenția comercianților

Lucrările la noua Piață 100 au intrat în linie dreaptă, aceasta urmând să fie deschisă în curând.

În noua locație, au fost amenajate 1.830 locuri pentru vânzare de antichități, haine și alte obiecte, în timp ce pentru vânzarea de autoturisme sunt destinate 1.349 de locuri.
,,Îi sfătuim pe viitorii utilizatori ai pieței să își achiziționeze mese pliante și corturi demontabile, deoarece în noua Piață nu vor fi montate mese comerciale și nici nu se va permite montarea de structuri fixe. La finalul zilei, piața va trebui să rămână goală, curată, comercianții având o oră la dispoziție după terminarea programului pentru a aduna mesele și a face curățenie", informează Liviu Andrica, directorul Administrației Domeniului Public Oradea.
Accesul în piață va fi posibil doar după plata anticipată a biletului sau a facturii. Mai exact, cei care doresc să aibă locul rezervat, vor fi nevoiți să plătească anticipat, începând din data de 20 a lunii până la sfârșitul lunii actuale pentru luna următoare. Pentru o mai multă siguranță a locului, Administrația Domeniului Public Oradea recomandă viitorilor comercianți să achite contravaloarea locului pe o lună întreagă. ,,În cazurile în care există locuri pentru care nu s-a plătit pentru luna ce urmează, acestea vor fi scoase la licitație", atrage atenția Liviu Andrica. De menționat că în piață nu vor fi acceptați mai mulți utilizatori decât limita maximă a locurilor de vânzare, închirierea spațiilor urmând să se facă prin licitație cu strigare organizată în fiecare zi de luni.
În ceea ce îi privește pe comercianții de mașini, aceștia vor trebui să-și cumpere anticipat biletele, de la Casieria Pieței, pentru a putea expune autovehiculele în vederea vânzării în zona auto. Biletul se păstrează la vedere pe bordul autovehiculului. ,,La terminarea programului de funcționare a pieței, duminică la ora 18.00, comercianții sunt obligați să scoată autovehiculele din piață dacă nu au cumpărat bilete pentru săptămâna următoare. Dacă în ziua de luni vor fi găsite în piață autovehiculele care nu au taxa plătită și biletul afișat pe bord, acestea vor fi ridicate. De asemenea, proprietarii trebuie să știe că e obligatoriu să păstreze autovehiculul în sectorul menționat pe bilet. Administrația Pieței nu răspunde pentru pagubele sau furturile care se pot produce în cazul mașinilor expuse", precizează Liviu Andrica.
Programul de funcționare al noii Piețe 100 va fi, pentru zona auto, de luni până sâmbătă, între orele 8.00 - 19.00, și duminică, între orele 6.00 - 19.00, iar pentru zona bazar, sâmbătă și duminică, între orele 6.00 - 17.00.
Casieria va fi deschisă zilnic, după următorul program: luni - vineri, între orele 9.00 - 18.00, iar sâmbătă - duminică, între orele 7.00 - 17.00.
Loredana Buz,
consilier Relații Publice ADP Oradea

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 08:29:56 Ora de vară a Europei de Est