Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Simbioza educator - manager în contextul paradigmelor educaționale inovative”

Timp de două zile, la Universitatea din Oradea, s-au desfășurat lucrările conferinței științifice

,,Simbioza educator - manager în contextul paradigmelor educaționale inovative”

Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (D.P.P.D.) din cadrul Universității din Oradea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, a organizat vineri și sâmbătă (5-6 octombrie 2018), conferința științifică cu participare internațională ,,Simbioza educator-manager în contextul paradigmelor educaționale inovative".

Conferința a urmărit abordarea unor probleme actuale ale reformei învățământului și ale educației inovative, atât din perspectiva noilor tendințe educaționale, cât și sub auspiciile Centenarului Marii Uniri, după cum avea să sublinieze în cuvântul de deschidere, doamna profesor univ. dr. Florica Orțan, directorul D.P.P.D., moderatorul manifestării.
La eveniment au participat specialiști în științele educației, cadre didactice din învățământul superior și cel preuniversitar, inspectori școlari, manageri de școli, precum și studenți.
,,Această simbioză (...) ar trebui să devină o realitate și o necesitate"
Vineri (5 octombrie), fiind o zi de sărbătoare pentru toate cadrele didactice (Ziua Mondială a Educației), vorbitorii au adresat felicitări tuturor dascălilor, de ziua lor, dar și organizatorilor pentru tema aleasă, fiind subliniat rolul fundamental al dascălilor în educarea tinerei generații, iar tema propusă spre dezbatere, acea simbioză... ,,ar trebui să devină o realitate și o necesitate", după cum avea să aprecieze doamna lector univ. dr. Mirela Cristina Negreanu, reprezentant al Ministerului Educației Naționale (M.E.N.).
De ce educație? De ce acum? De ce această temă?
Au fost întrebări pe care le-a pus directorul D.P.P.D. și la care a răspuns în cuvântul rostit în debutul manifestării, accentuând că ,,în ultimele două decenii, am asistat la o veritabilă revoluție științifică în domeniul pedagogiei, științelor umaniste, managementului educațional. A crescut rolul acestora. S-au amplificat conținuturile, punându-se un accent deosebit asupra metodologiilor, strategiilor, metodelor de învățare. Problematica paradigmelor educaționale inovative se corelează cu procesul spectaculos de dezvoltare explozivă a științelor contemporane", a concluzionat doamna profesor univ. dr. Florica Orțan.
Din partea conducerii Universității din Oradea, dl prorector Eugen-Victor Macocian a salutat distinșii invitați și participanții la manifestarea științifică, prezentând totodată și cartea de vizită a instituției, din perspectiva domeniului de care răspunde, cercetarea științifică, apelând la câteva date statistice, respectiv locurile onorante pe care Universitatea din Oradea le ocupă la nivel mondial și național.
Generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, dl prof. Alin Novac-Iuhas, s-a referit și a apreciat transferul de bune practici de cunoaștere, practicile manageriale și interesul legitim, ,,preocuparea cadrelor didactice pentru descoperirea elementelor care pot aduce o plusvaloare atât în domeniul managementului educațional, cât și instituțional".
Doamna profesor univ. dr. Simona Vicaș (reprezentant al Senatului universitar) a subliniat misiunea dascălilor, rolul educației și al actorilor în procesul de învățare (elevi, studenți și cadre didactice).
,,Investiția în om trebuie să înceapă de la naștere"
Distinsul prof. univ. dr. Șerban Iosifescu (președinte al A.R.A.C.I.P.) consideră că ,,educatorul este o profesie care se întinde pe toată durata vieții, iar mesajul meu este că fără a avea o educație de bază de calitate, nu putem avea nici un învățământ superior de calitate. Deci investiția în om trebuie să înceapă de la naștere, să fie foarte consistentă pentru că numai așa vom avea și o societate dezvoltată din toate punctele de vedere".
Referindu-se strict la tema conferinței, doamna lector univ. dr. Mirela Cristina Negreanu (reprezentantul M.E.N.) a spus: ,,Această simbioză, într-adevăr, este nu numai o metaforă, dar ar trebui să devină o realitate și o necesitate".
Celălalt reprezentant al M.E.N., doamna lector univ. dr. Nicoleta Elena Mircea, a transmis mesajul domniei sale și al ministerului de resort de Ziua Mondială a Educației: ,,gânduri bune și realizări, felicitări pentru organizare și implicare, și, în simbioză, pentru educație și pentru mentorat, sperăm să găsim idei, să schimbăm, să continuăm să construim  ceva real, palpabil, cu experiențele dumneavoastră și ale noastre, și împreună să aducem plusvaloare și experiențe frumoase".
Din mesajul inspectorului școlar general al I.S.J. Satu Mare, dl prof. Călin Durla, am aflat că ,,Oradea este o destinație de suflet a sătmărenilor" (domnia sa fiind absolvent al C,N, ,,Samuil Vulcan" din Beiuș).
,,Cu toată smerenia, vă consider pe toți adevărați apostoli"
Pentru Preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec, ziua de vineri a fost o zi specială într-un loc special. ,,Ceea ce faceți dumneavoastră (dascălii - n.n.) este artă. Este o artă care durează pentru eternitate pentru că cei pe care îi creșteți și îi educați, la rândul lor, ajung să fie educatori, chiar dacă nu în domeniul învățământului, dar ca părinți au un rol foarte important în educația propriilor copii. Eu cred că educația este fundamentală pentru orice om și pentru orice societate civilizată (...). Convingerea mea este că toate tulburările, toate reacțiile de tip anarhic se datorează lipsei de educație (...). Cu toată smerenia, vă consider pe toți adevărați apostoli, nu doar simpli dascăli și cei care aveți marea responsabilitate de a forma nu doar elite, ci oameni adevărați care să facă lumea în care trăim mai bună, mai frumoasă, mai senină", a conchis părintele episcop Sofronie Drincec.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (54 de poze), accesați Galeria foto: ,,Simbioza educator - manager în contextul paradigmelor educaționale inovative”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:04:15 Ora de vară a Europei de Est