Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Sărbătorirea Centenarului României Mari

Ieri (miercuri), orădenii au ieșit în stradă, în fața Muzeului Memorial „Aurel Lazăr” pentru

Sărbătorirea Centenarului României Mari

Miercuri, 10 octombrie 2018, orădenii au fost invitați să participe la sărbătorirea Centenarului României Mari, la sediul Muzeului Memorial „Aurel Lazăr".

Cu acest prilej au fost dezvelite și sfințite două plăci comemorative dedicate Centenarului şi semnatarilor Declaraţiei de la Oradea, elaborate în 12 octombrie 1918 în casa avocatului dr. Aurel Lazăr.
La eveniment au rostit alocuțiuni domnul prefect Ioan Mihaiu și domnul vicepreședinte Ioan Mang, iar despre evenimentele din octombrie, noiembrie și decembrie 1918 au vorbit domnul dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, precum și domnul conf. univ. dr. Ioan Cârja, directorul Şcolii Doctorale din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.
,,Este datoria noastră să consolidăm ceea ce am moștenit și să ne concentrăm asupra valorilor și identității noastre naționale" (prefectul Ioan Mihaiu).
,,Mă gândesc cu plăcere la anul 1918, la cât de uniți au fost românii în 1918 pentru a-și atinge acest scop și cu tristețe, în schimb, la ceea ce se întâmplă astăzi la cât de dezbinați suntem după 100 de ani. Mă rog la Dumnezeu ca ceea ce a fost atunci să revină: să fim din nou uniți în scopurile comune pentru care ar trebui să gândim cu toții" (vicepreședintele Ioan Mang).
,,Este important să știm să ne sărbătorim cu demnitate anul Centenarului Marii Uniri. Pentru aceasta însă și noi trebuie să știm să gândim la modul cât se poate de demn sărbătorirea acestui eveniment. Azi o facem cu multă demnitate, o facem dând respectul tuturor pentru că așa este normal" (dr. Aurel Chiriac).
 ,,În fiecare an, când se apropie ziua de 1 Decembrie, vorbim cu bucurie și cu drag despre Marea Unire, despre Declarația de la Oradea din 12 octombrie 1918 (...), despre Aurel Lazăr, Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voevod, dar și despre Ionel Brătianu și Regele Ferdinand I (...), personalități care au finalizat marele proiect național al unirii tuturor românilor. Această temă însă are în mod sigur pentru fiecare dintre noi o rezonanță cu totul specială, acum când se împlinesc 100 de ani, când aniversăm Centenarul înfăptuirii României Mari, o construcție politico națională cu adevărat impresionantă" (conf. univ. dr. Ioan Cârja).
S-au depus jerbe de flori întru cinstirea memoriei semnatarilor Declarației de la Oradea, iar elevii din câteva clase de la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" au realizat un lanț uman de la Muzeu până la Statuia lui Aurel Lazăr, dând din mână în mână o copie a Declarației pe care au depus-o la final la baza statuii.
Expoziția Bihorul „... la spargerea lumii"
Până să participăm la vernisajul expoziţiei dedicate Centenarului României Mari, intitulate Bihorul „... la spargerea lumii" (12 octombrie 1918-20 aprilie 1919), expoziţie care prezintă documente de arhivă, hărţi cu destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi formarea României Mari, filme din Arhiva Naţională de Filme a României, fotografii de epocă, costume militare şi tradiţionale... domnul director Aurel Chiriac a ținut să nominalizeze și să mulțumească instituțiilor, chiar și persoanelor, care au pus umărul la
realizarea superbei expoziții: Muzeul Ţării Crişurilor - complex muzeal, Consiliul Judeţean Bihor, Serviciul Judeţean Bihor al Arhivelor Naţionale, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Militar Naţional, Filiala Oradea,
Prefectura Judeţului Bihor, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Centrul Naţional al Cinematografiei, Arhiva Naţională de Filme, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării - Universitatea Oradea, Transglobus Art Services și Asociaţia „Aurel Lazăr" Oradea.
Distinsul prof. Paul Magheru (editorul cărții) a dăruit Muzeului cartea lui Zaharia Macovei - „Problema unității tuturor românilor și gândirea franceză (1845-1918)"
În cadrul vernisajului expoziției, distinsul prof. univ. dr. Paul Magheru (editorul cărții) a dăruit Muzeului cartea lui Zaharia Macovei - „Problema unității tuturor românilor și gândirea franceză (1845-1918)", care a fost lansată marți la Primăria Oradea.
,,Este cartea de identitate a poporului român și a provinciilor noastre istorice"
,,Aceasta este teza de doctorat a primului profesor de limba română a Facultății de Litere de la Universitatea din Oradea, pe care (Zaharia Macovei) a scris-o la Sorbona, sub îndrumarea lui Nicolae Iorga, în 1940, N.I, fiind asasinat nu a mai apucat să citească lucrarea. Această carte este un miracol (a mai spus distinsul profesor Paul Magheru). Vreau să vi-o dăruiesc. Va sta bine în această expoziție. Această carte nu se vinde, se dăruiește (...). Zaharia Macovei a ținut dosarul ascuns, sub saltea, iar în 1998 mi l-a dat mie. ,,Fă ce vrei cu el!" I-am mulțumit. Am făcut nu ce am dorit, ci ce a trebuit. L-am oferit cititorului. Cine va citi această carte, copii, părinți, dascăli, va fi scos din ignoranță, din minciună, din false patriotisme, din naționalisme absurde. Aceasta este cartea de identitate a poporului român și a provinciilor noastre istorice"... În momentul în care i-am înmânat primarului această carte (marți, la lansare - n.n.), pe loc a comandat 100. ,,Vreau să ofer fiecărui primar din județul Bihor această carte", a spus primarul. M-a impresionat, deși abia a răsfoit-o!" a exclamat distinsul prof. univ. dr. Paul Magheru.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (87 de poze), accesați Galeria foto: Sărbătorirea Centenarului României Mari. 

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 23:09:19 Ora de vară a Europei de Est