Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Sărbătorirea Centenarului României Mari

Ieri (miercuri), orădenii au ieșit în stradă, în fața Muzeului Memorial „Aurel Lazăr” pentru

Sărbătorirea Centenarului României Mari

Miercuri, 10 octombrie 2018, orădenii au fost invitați să participe la sărbătorirea Centenarului României Mari, la sediul Muzeului Memorial „Aurel Lazăr".

Cu acest prilej au fost dezvelite și sfințite două plăci comemorative dedicate Centenarului şi semnatarilor Declaraţiei de la Oradea, elaborate în 12 octombrie 1918 în casa avocatului dr. Aurel Lazăr.
La eveniment au rostit alocuțiuni domnul prefect Ioan Mihaiu și domnul vicepreședinte Ioan Mang, iar despre evenimentele din octombrie, noiembrie și decembrie 1918 au vorbit domnul dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, precum și domnul conf. univ. dr. Ioan Cârja, directorul Şcolii Doctorale din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.
,,Este datoria noastră să consolidăm ceea ce am moștenit și să ne concentrăm asupra valorilor și identității noastre naționale" (prefectul Ioan Mihaiu).
,,Mă gândesc cu plăcere la anul 1918, la cât de uniți au fost românii în 1918 pentru a-și atinge acest scop și cu tristețe, în schimb, la ceea ce se întâmplă astăzi la cât de dezbinați suntem după 100 de ani. Mă rog la Dumnezeu ca ceea ce a fost atunci să revină: să fim din nou uniți în scopurile comune pentru care ar trebui să gândim cu toții" (vicepreședintele Ioan Mang).
,,Este important să știm să ne sărbătorim cu demnitate anul Centenarului Marii Uniri. Pentru aceasta însă și noi trebuie să știm să gândim la modul cât se poate de demn sărbătorirea acestui eveniment. Azi o facem cu multă demnitate, o facem dând respectul tuturor pentru că așa este normal" (dr. Aurel Chiriac).
 ,,În fiecare an, când se apropie ziua de 1 Decembrie, vorbim cu bucurie și cu drag despre Marea Unire, despre Declarația de la Oradea din 12 octombrie 1918 (...), despre Aurel Lazăr, Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voevod, dar și despre Ionel Brătianu și Regele Ferdinand I (...), personalități care au finalizat marele proiect național al unirii tuturor românilor. Această temă însă are în mod sigur pentru fiecare dintre noi o rezonanță cu totul specială, acum când se împlinesc 100 de ani, când aniversăm Centenarul înfăptuirii României Mari, o construcție politico națională cu adevărat impresionantă" (conf. univ. dr. Ioan Cârja).
S-au depus jerbe de flori întru cinstirea memoriei semnatarilor Declarației de la Oradea, iar elevii din câteva clase de la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" au realizat un lanț uman de la Muzeu până la Statuia lui Aurel Lazăr, dând din mână în mână o copie a Declarației pe care au depus-o la final la baza statuii.
Expoziția Bihorul „... la spargerea lumii"
Până să participăm la vernisajul expoziţiei dedicate Centenarului României Mari, intitulate Bihorul „... la spargerea lumii" (12 octombrie 1918-20 aprilie 1919), expoziţie care prezintă documente de arhivă, hărţi cu destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi formarea României Mari, filme din Arhiva Naţională de Filme a României, fotografii de epocă, costume militare şi tradiţionale... domnul director Aurel Chiriac a ținut să nominalizeze și să mulțumească instituțiilor, chiar și persoanelor, care au pus umărul la
realizarea superbei expoziții: Muzeul Ţării Crişurilor - complex muzeal, Consiliul Judeţean Bihor, Serviciul Judeţean Bihor al Arhivelor Naţionale, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Militar Naţional, Filiala Oradea,
Prefectura Judeţului Bihor, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Centrul Naţional al Cinematografiei, Arhiva Naţională de Filme, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării - Universitatea Oradea, Transglobus Art Services și Asociaţia „Aurel Lazăr" Oradea.
Distinsul prof. Paul Magheru (editorul cărții) a dăruit Muzeului cartea lui Zaharia Macovei - „Problema unității tuturor românilor și gândirea franceză (1845-1918)"
În cadrul vernisajului expoziției, distinsul prof. univ. dr. Paul Magheru (editorul cărții) a dăruit Muzeului cartea lui Zaharia Macovei - „Problema unității tuturor românilor și gândirea franceză (1845-1918)", care a fost lansată marți la Primăria Oradea.
,,Este cartea de identitate a poporului român și a provinciilor noastre istorice"
,,Aceasta este teza de doctorat a primului profesor de limba română a Facultății de Litere de la Universitatea din Oradea, pe care (Zaharia Macovei) a scris-o la Sorbona, sub îndrumarea lui Nicolae Iorga, în 1940, N.I, fiind asasinat nu a mai apucat să citească lucrarea. Această carte este un miracol (a mai spus distinsul profesor Paul Magheru). Vreau să vi-o dăruiesc. Va sta bine în această expoziție. Această carte nu se vinde, se dăruiește (...). Zaharia Macovei a ținut dosarul ascuns, sub saltea, iar în 1998 mi l-a dat mie. ,,Fă ce vrei cu el!" I-am mulțumit. Am făcut nu ce am dorit, ci ce a trebuit. L-am oferit cititorului. Cine va citi această carte, copii, părinți, dascăli, va fi scos din ignoranță, din minciună, din false patriotisme, din naționalisme absurde. Aceasta este cartea de identitate a poporului român și a provinciilor noastre istorice"... În momentul în care i-am înmânat primarului această carte (marți, la lansare - n.n.), pe loc a comandat 100. ,,Vreau să ofer fiecărui primar din județul Bihor această carte", a spus primarul. M-a impresionat, deși abia a răsfoit-o!" a exclamat distinsul prof. univ. dr. Paul Magheru.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (87 de poze), accesați Galeria foto: Sărbătorirea Centenarului României Mari. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 27 mai 2019