Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prima zi în noua Piață 100

În prima sâmbătă din luna noiembrie,

Prima zi în noua Piață 100

Weekendul de la finalul lunii octombrie va fi ultimul în care Piața Obor, redenumită Piața 100, va funcționa în vechea locație. Începând din 3 noiembrie 2018, drumurile orădenilor în căutare de antichități, îmbrăcăminte, încălțăminte, autoturisme sau altfel de obiecte se vor îndrepta spre noua locație, situată pe șoseaua de centură, vizavi de Cartierul Europa.

Lucrările de amenajare a noii Piețe 100 se apropie de final, sâmbătă, 3 noiembrie 2018, fiind prima zi de funcționare în noua locație de pe șoseaua de centură.
Într-o conferință de presă organizată miercuri, 10 octombrie 2018, în teren, directorul Administrației Domeniului Public (ADP) Oradea, Liviu Andrica, a prezentat stadiul lucrărilor, valoarea investiției, precum și alte detalii tehnice și organizatorice.
În noua locație au fost realizate 1.830 de locuri pentru vânzare de antichități, haine și alte obiecte, în timp ce pentru vânzarea de autoturisme au fost prevăzute 1.350 de locuri.
Lucrările de investiții în valoare de 8.550.000 de lei, fără TVA, au fost finanțate de către Primăria municipiului Oradea și realizate de firma Trameco în asociere cu Drumuri Bihor și Drum Asfalt. Suplimentar, au fost efectuate lucrări la spațiile comerciale (montat ferestre, uși termopan, turnat pardoseli), o platformă pentru deșeuri, pereți antifoc, drum și porți de acces, în valoare de 759.000 de lei, sumă provenită din fondurile proprii ale Administrației Domeniului Public Oradea.
Suprafața amenajată este de 8,3 ha, mai mare cu peste trei hectare decât actuala locație. Din această suprafață, 2.100 mp revin construcțiilor, și anume o clădire administrativă, 32 de chioșcuri de alimentație publică, fiecare de 54 mp, patru toalete publice, câte una la fiecare tronson, și două spații pentru depozitat deșeuri. Având în vedere că în vechea piață nu existau locuri de parcare în interior, în noua locație a fost prevăzut și un astfel de spațiu, cu 614 locuri pentru autoturisme și 14 locuri pentru microbuze.
,,Îi sfătuim pe viitorii utilizatori ai pieței să își achiziționeze mese pliante și corturi demontabile, deoarece în noua Piață nu vor fi montate mese comerciale și nici nu se va permite montarea de structuri fixe. Acest lucru se întâmplă peste tot în țară și în lume, în bazaruri, cu atât mai mult cu cât spațiul ocupat de vechea piață a fost transformat într-un depozit de gunoaie. La finalul zilei, piața va trebui să rămână goală, curată, comercianții având o oră la dispoziție după terminarea programului pentru a aduna mesele și a face curățenie. Ne dorim un spațiu liber și pentru alte activități, cum ar fi unele expoziții sau concerte", informează Liviu Andrica, directorul Administrației Domeniului Public Oradea.
Programul de funcționare al noii Piețe 100 va fi, pentru zona auto, de luni până sâmbătă, între orele 8.00 - 18.00, și duminică, între orele 6.00 - 18.00, iar pentru zona bazar, sâmbătă și duminică, între orele 6.00 - 17.00.
Casieria va fi deschisă zilnic, după următorul program: luni - vineri, între orele 9.00 - 18.00, iar sâmbătă - duminică, între orele 6.00 - 17.00.
Autobuze OTL pentru pietoni
Pentru a facilita accesul la noua Piață 100, ADP Oradea va închiria autobuze de la OTL, care să efectueze, gratuit, transportul pietonilor. Acestea vor circula în fiecare sâmbătă și duminică, cu plecare din parcarea de la vechea Piață Obor. Frecvența mijloacelor de transport va fi, pentru început, din 20 în 20 de minute, începând de la ora 8.00 și până la ora 14.00, urmând a fi ajustată în funcție de cererea comercianților și a clienților noii piețe.
Loredana Buz,
consilier Relații Publice ADP Oradea

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 08:40:51 Ora de vară a Europei de Est