Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Sinagoga Aachvas Rein a fost inaugurată cu ocazia comemorării Zilei Holocaustului

După finalizarea lucrărilor de reabilitare,

Sinagoga Aachvas Rein a fost inaugurată cu ocazia comemorării Zilei Holocaustului

Cu ocazia finalizării lucrărilor la Sinagoga Aachvas Rein (de pe Str. Primăriei Nr. 25), Primăria Oradea și Comunitatea Evreilor din Oradea au organizat marți, 9 octombrie 2018, de Ziua Holocaustului, comemorarea Primei Rugăciuni pentru pomenirea și liniștea sufletească a evreilor deportați din Oradea și județul Bihor.

La inaugurarea Sinagogii a participat o numeroasă audiență: Felix Koppelman - președintele Comunității Evreilor din Oradea, Dacian Palladi - city-managerul municipiului Oradea, Angela Lupșea - directorul executiv al Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Anamaria Sava - directorul adjunct al Direcției Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Cristian Pușcaș - arhitectul și proiectantul lucrării, Beniamin Rus - patronul firmei Selina care a realizat lucrările de reabilitare a Sinagogii, episcopul ortodox Sofronie Drincec, fostul ministru de externe și fost ministru al educației Andrei Marga, precum și numeroși alți invitați.
În deschiderea evenimentului, Felix Koppelman, președintele Comunității Evreilor din Oradea, și-a exprimat mulțumirea, recunoștința și bucuria de a se afla azi în Sinagoga Aachvas Rein. ,,E un moment extraordinar în viața comunității evreilor din Oradea și pentru municipiul Oradea faptul că într-un timp foarte scurt, într-un timp record a luat viață această clădire distrusă, profanată, incendiată. Azi, printr-un context fericit de împrejurări, s-a putut realiza prima întâlnire atât socială, cât și ecumenică în această sinagogă de rit ortodox, una din cele 29 de sinagogi și lăcașuri de cult care au existat înainte de război și unde cei 30.000 de evrei își desfășurau activitatea", a spus dl. Felix Koppelman.
City-managerul municipiului Oradea, Dacian Palladi, s-a adresat celor prezenți astfel: ,,În Oradea, evreii și comunitatea evreiască au scris istorie. La începutul anului 1940, Oradea avea o populație de aproximativ 90.000 locuitori, dintre care mai bine de 30.000 erau evrei, mai bine de 33,3% din populația orașului. Aceștia au cunoscut multă suferință, dar au cunoscut și multă creștere și speranță, iar mai apoi au fost nevoiți să emigreze. Cu bucurie constatăm că după comunitatea evreilor din București, comunitatea evreilor din Oradea este a doua ca mărime, deși numărul de 600 de persoane este mult mai mic decât al celor care au fost înregistrați după tristele evenimente de la începutul anului 1940. Dacă în 1940, în Oradea erau 30.000 de evrei, în anul 1946 de abia mai puteau fi numărați vreo 6.000 de evrei. Parte au murit pe frontul austro-ungar, parte au murit de foame, o parte s-au sinucis, o parte au încercat să supraviețuiască, puțini au reușit. Aceste lucruri nu trebuie uitate, aceste lucruri nu trebuie să se mai întâmple. Motiv pentru care, dincolo de inaugurarea acestei clădiri, cred că e mult mai important să cunoaștem istoria, să ne-o asumăm, să o respectăm și să o sporim spre bine. Comunității evreiești, reprezentanților săi și membrilor săi, din partea primarului Ilie Bolojan, din partea Primăriei Oradea primiți întreaga noastră considerațiune, regretul pentru suferințele pe care le-ați trăit în acea perioadă și speranța că atât cât depinde de noi, cu sprijinul și prin excelenta colaborare cu d-voastră, vom crește și vom spori împreună".
La finalul întâlnirii, singurul supraviețuitor din Oradea al Holocaustului, dl. Blum Zoltan a aprins mai multe lumânări în memoria evreilor care au pierit.
Muzeu dedicat comunității evreiești
Directorul executiv al Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Angela Lupșea a vorbit despre modul în care spațiul din sinagogă va deveni în curând un spațiu expozițional dedicat comunității evreilor din Oradea și victimelor Holocaustului. ,,În memoria celor plecați, ne dorim ca această sinagogă să devină un spațiu expozițional, un spațiu cultural. Spațiul de la mezanin va fi dedicat în exclusivitate Holocaustului și celor deportați la Auschwitz. Deja aici se lucrează la pictarea numelor evreilor deportați, iar acest lucru va continua atât cât spațiul de aici ne va permite. Spațiul de la parter va fi tot un spațiu expozițional în care vor predomina culorile Statului Israel: alb și albastru. Sperăm ca cel mai probabil la începutul lunii decembrie, în preajma sărbătorii de Sf. Nicolae, să putem deschide secția Muzeului dedicată istoriei și contribuției evreilor în orașul nostru", a precizat d-na Angela Lupșea.
Lucrările de reabilitare a Sinagogii Aachvas Rein au început în luna mai a acestui an și au fost finalizate săptămâna trecută, la data de 5 octombrie. Acestea au fost realizate de Primăria Oradea prin bugetul local, iar valoarea lor se ridică la cca 380.000 de lei.
Reabilitarea Sinagogii Aachvas Rein a vizat atât interiorul, cât și exteriorul clădirii. Astfel, lucrările interioare au constat în: reparații tencuială și zugrăveli, reparații ornamente, înlocuirea ușilor din lemn, reparații ale ferestrelor, încălzire în pardoseală, pardoseală din marmură, refacerea instalațiilor electrice și a instalațiilor de iluminat, instalarea rețelei IT de uz intern, montarea sistemului de supraveghere video și antiefracție, repararea acoperișului, montarea de jgheaburi și burlane.
Reparațiile exterioare au constat în tencuieli și zugrăveli la fațadă și în refacerea elementelor decorative ale fațadei. În continuare, vor urma lucrările de refacere a  gardului, lucrările de amenajări exterioare și realizarea racordului termic. (B.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sinagoga Aachvas Rein a fost inaugurată cu ocazia comemorării Zilei Holocaustului.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 00:52:03 Ora de vară a Europei de Est