Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A IV-a revoluție industrială - Conectivitatea

Din mesajele lansate la ... Agora Cercurilor Studențești

A IV-a revoluție industrială - Conectivitatea

Ieri (duminică), scriind despre cea de-a patra ediție a Simpozionului Internaţional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești" (BACStud) 2018, desfășurată la Universitatea din Oradea, la Băile Felix și la Universitatea Agora din Oradea, în perioada 18-20 octombrie 2018, am telegrafiat câteva idei, dar n-am insistat pe mesaje.

Acum dorim să revenim la câteva mesaje, exprimate la deschiderea evenimentului de către cei doi distinși academicieni, Florin Gheorghe Filip și Gheorghe Păun (redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș", revistă cu care dorim să vă împrieteniți prin semnalele pe care le lansăm lunar la apariția unui nou număr) și de alți profesori.
,,A fi înseamnă să facem ceva"
V-am împărtășit două dintre mesajele comunicate de doamna prorector Ligia Burtă de la Universitatea din Oradea (legate de Agora studențească - drept o inițiativă fericită și benefică, dar și despre falsele bariere).
Doamna conf. univ. dr. ing. Egri Angela, de la Universitatea din Petroșani, a lansat un alt mesaj important și realist (subliniat mai sus:  ,,A fi înseamnă să facem ceva"). E chiar Logo-ul celor din Petroșani. ,,Am venit să vă arătăm împreună cu grupul de cercetători, studenți, masteranzi și doctoranzi că am făcut ceva. Am reușit să realizăm câte ceva  din domeniul științei și am dori să comunicăm cu toată lumea, să aflăm alte noutăți și să ducem mai departe această tradiție foarte frumoasă"... (conf. univ. dr. ing. Egri Angela).
,,Agora este o experiență de succes!"
Referindu-se la cei 18 ani (de majorat) împliniți în acest an de Universitatea Agora, distinsul academician și prieten al nostru (de vreo 15 ani) Florin Gheorghe Filip aprecia: ,,Agora este o experiență de succes, o experiență privată, o experiență care a arătat succesul unor inițiative, a unor oameni dinamici. Pe unii dintre ei i-ați cunoscut, i-ați văzut aici. Ea mai arată în același timp folosul pe care o inițiativă privată îl are împreună cu cea publică. Prezența doamnei prorector aicea (e vorba de doamna conf. univ. dr. Ligia Burtă, de la Universitatea din Oradea) o demonstrează".
,,Complementaritatea talentelor, caracterelor, firilor... dă tăria acestui popor" 
Și tot domnia sa a făcut vorbire despre ceea ce ,,dă tăria acestui popor", ca un fel de replică la nefericita idee adusă în discuție de dl rector (referitor la euro-scepticismul unora sau altora... măsurat de un presupus euro-barometru... mincinos sau manipulator).
,,Ideea este că noi suntem un tot (...). Complementaritatea talentelor, caracterelor, firilor celor din Ardeal, Moldova, din Muntenia dă tăria acestui popor. Mai multe nu vă spun. E anul Centenarului, care le conferă tuturor activităților o tentă aparte"...
,,Către tânăra generație"
Înainte să ne vorbească în detaliu despre jocul GO - ,,un joc pur de inteligență", distinsul academician Gheorghe Păun ne-a semnalat cartea ,,Către tânăra generație", scrisă de savantul Simion Mehedinți, fondatorul școlii de geografie, din care au fost publicate fragmente în revista pe care o conduce, revista de cultură ,,Curtea de la Argeș". De pe coperta respectivei cărți (care cuprinde articole de învățământ și despre învățători...), domnul academician a citat (din memorie) ideea că ,,Renașterea unui popor începe cu tinerimea sa; decăderea, tot de acolo!" Tot din cuvântul domniei sale aveam să aflăm că joi, în prima zi a simpozionului, o zi plină desfășurată la Universitatea din Oradea, s-a vorbit și despre a IV-a revoluție industrială, având drept cuvânt cheie Conectivitatea. ,,Prima revoluție a fost bazată pur pe tehnologie, pe abur, pe energie; a doua, pe electricitate (deci, din nou pe fizică, inginerie pură, plus organizare); a treia revoluție științifică tehnologică este bazată pe calculatoare, pe informație. Deci, s-a trecut de la inginerie pură la altceva, la informație. Trăim acum a IV-a revoluție industrială. Conectivitatea este cuvântul cheie. Legarea procesoarelor între ele, de la celular la frigider, la fabrica de bere... și multe altele de tip calitativ. Este o revoluție în care calculatoarele învață. Iar aici lucrurile pot să alunece. Un domn foarte popular (Putin) ne avertizează că cine va stăpâni inteligența artificială va stăpâni lumea. Știa pe ce se bazează. Să ne ferească Dumnezeu să trăim vremuri interesante. Trăim vremuri post adevăr. S-a spus: Cunoașterea este puterea (...); apoi s-a afirmat altfel: Informația este puterea; Comunicarea este puterea, iar de aici până la manipulare mai este un singur pas".
Apoi, distinsul academician Gheorghe Păun ne-a făcut o adevărată pledoarie pentru jocul GO - un joc pur de inteligență, mai vechi decât șahul, are vreo 4.000 de ani, în Tibet, de unde a trecut în Japonia, iar pe la 1880 a venit și în Europa; previne degenerarea creierului pentru că dezvoltă în mod egal, echilibrat, ambele emisfere, ajută la irigarea, la fiziologia creierului. Înțelepții se cunosc prin ceea ce pot face cu resurse puține (...). Jocul GO se învață în cinci minute, dar pentru a deveni maestru e nevoie de o viață. Edward Lasker spunea: ,,Șahul este un joc regesc, dar GO-ul este un joc imperial".
Noi ne oprim aici cu relatarea de la Agora Cercurilor Studențești pentru că multe am mai avea a vă spune (scrie).
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galria foto: A IV-a revoluție industrială - Conectivitatea.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:48:59 Ora de vară a Europei de Est