Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 septembrie
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației, în plin scandal de plagiat. În urmă cu câteva minute, acesta a anunțat public: ,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației”. ,,Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator”, a afirmat Cîmpeanu.
........................................
UPDATE Surse: Ligia Deca, consilier prezidențial, în cărți pentru ministerul Educației după demisia lui Cîmpeanu
,,Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine”, a continuat Sorin Cîmpeanu.
Demisia lui Cîmpeanu vine la 4 zile de la publicarea în pressone.ro a anchetei semnate de Emilia Șercan care arată că Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B). Astăzi, jurnalista a arătat că acel curs plagiat de Sorin Cîmpeanu era vândut studenților. De precizat că luni sunt programate principalele festivități care marchează începerea anului universitar.
Sorin Cîmpeanu iese prin demisie din al doilea mandat de ministru al Educației, pe care l-a început în decembrie 2020, în Guvernul Cîțu, ca membru PNL, și îl finalizează în Guvernul Ciucă, premierul fiind el însuși protagonistul unui scandal de plagiat. Cîmpeanu a mai deținut funcția de ministru al Educației în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015 în Guvernul Ponta, fără afiliere politică la acea vreme.
Anunțul făcut de Sorin Cîmpeanu pe pagina de Facebook:
,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.
Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.
Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.
În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei ,,România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;
Și multe altele………
Am elaborat proiectele Legilor ,,România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.
Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!
Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!
Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
24 septembrie 2022
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022)
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”

.................
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022), după cum anunță Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), care pregătește olimpicii români pentru competiții la informatică, într-o postare pe Facebook.
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”, anunță profesorii antrenori ai copiilor.
Peste 170 de concurenți din 132 de țări au participat la acest eveniment găzduit de Ucraina, în format online. Olimpicii români au participat din București, de la un centru care le-a asigurat tehnologia pentru a putea rezolva problemele de concurs. Potrivit regulilor de concurs, participanții sunt născuți după 31 decembrie 2006.
Olimpiada s-a desfășurat din 19 septembrie și urmează să se închidă mâine, 25 septembrie, cu o ceremonie specială, desfășurată (tot) online. Elevii au avut de rezolvat probleme pe 20 și pe 22 septembrie. Pe 19, luni, în prima zi, au avut o sesiune de familiarizare cu mediul de concurs.
Iată premiile obținute, după cum notează SEPI:
Savu Ștefan Cătălin, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de aur
Voicu Mihai Valeriu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de aur
Chenglin Shang, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de argint
Rebengiuc Mircea, C.N. de Informatică ,,Tudor Vianu”, București – medalie de argint
Dumitru Alexandru, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de argint
Dima Alexandru, Școala Gimnazială Internațională ,,Spectrum”, Cluj Napoca – medalie de argint
Guba Daniel, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de bronz
Mateescu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – mențiune de onoare
Team Leader a fost Bunget Mihai de la C.N. ,,Tudor Vladimirescu”, Târgu Jiu, iar Deputy Leader – Iordache Ioan-Bogdan de la Universitatea București.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 septembrie
Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic produse de panificație și lactate – și propune și el un program numit „O carte pe an pentru fiecare elev”. Anunțul a fost făcut după o întâlnire pe care Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au avut-o cu „oamenii de cultură – academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească”, potrivit mesajului publicat de Guvern. În fapt, printre acești „oameni de cultură” sunt personaje extrem de controversate, după cum scrie G4Media.ro

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 septembrie 2022
Părinții pot intra în școli și grădinițe, luni, la festivitățile de la începutul cursurilor anului școlar, anunță Ministerul Educației, care combate o „știre falsă” lansată pe rețelele de socializare

Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar, transmite ministrul Educației într-un mesaj pe Facebook. Sorin Cîmpeanu începe mesajul cu #CombatemFakeNews și precizează că „Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar”.
„Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar! Informația potrivit căreia Ministerul Educației a emis o decizie restrictivă este falsă”, scrie ministrul Cîmpeanu în mesajul citat.
„Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spații deschise”, mai transmite acesta.
Într-un alt mesaj ministrul scrie că „luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici.
Am convingerea că toți directorii de unități de învățământ înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor, încă din prima zi de școală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 august 2022
Premierul Ciucă pasează la consiliile județene și Ministerul Educației problema transportului elevilor care nu poate fi decontat: Vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Ministerul Educației ,,vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, spune premierul Nicolae Ciucă în privința transportului elevilor care, în fapt, nu le poate fi decontat integral elevilor, așa cum este prevăzut în lege. Problema decontării navetei școlare exista și acum un an când ministrul Cîmpeanu afirma că ,,Din păcate, oricât mi-aș dori, nu există soluții miraculoase”.

,,Prospects and Challenges of 21st Century Law”, ediţia a XII-a

Agora International Law Conferenc

,,Prospects and Challenges of 21st Century Law”, ediţia a XII-a

Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Agora din Municipiul Oradea a organizat în data de 19 octombrie 2018, conferinţa anuală Agora International Law Conference: ,,Prospects and Challenges of 21st Century Law" (AILC), ediţia a XII-a.

 http://univagora.ro/ro/conferinte/ailc2018/
În deschiderea conferinţei au luat cuvântul: academician Gheorghe Păun, academician Florin-Gheorghe Filip, prof. univ. dr. ing. Mişu-Jan Manolescu, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Universităţii Agora, prof.univ.dr. Alexandru Ţiclea, prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu, prof. univ. dr. Iulian Nedelcu.
Ediţia din acest an, dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri, a fost organizată în parteneriat cu: Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Bucureşti, Institutul de Ştiinţe Juridice şi Politice, Chişinău, Republica Moldova, Universitatea Transilvania din Braşov, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, Asociaţia Naţională a Cadrelor în Rezervă şi în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne - Filiala „Menumorut" Bihor, Asociaţia Română de Criminalistică, Bucureşti, Asociaţia Română de Ştiinţe Penale, Bucureşti, Centrul Euroregional de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii Transfrontaliere, Oradea, Centrul de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere, Oradea.
Conferinţa din acest an a fost precedată de alte evenimente ştiinţifice pe tema „Rolul profesiilor juridice în realizarea şi desăvârşirea Marii Uniri"; depunere de coroane de flori la Statuia avocat dr. Aurel Lazăr; vizită la Muzeul „Aurel Lazăr"; moment 100 dedicat  celebrării Centenarului Marii Uniri.    
Lucrările au fost moderate de doamna prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative.
Pentru ediția din acest an am primit 19 lucrări
1.Alexandru ŢICLEA, prof. univ. dr., Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Bucureşti/Universitatea Ecologică/Facultatea de Drept, O categorie specială de oratori - avocatul
2.Anca-Lelia LORINCZ, prof. univ. dr., Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Bucureşti; Cătălin MARIN, drd., Şcoala doctorală de Drept,  Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Bucureşti, Unele consideraţii privind ,,destinul" instituţiei camerei preliminare în actualul context legislativ
3.Radu CARP, prof. univ. dr., Universitatea din Bucureşti, Recunoaşterea Unirii Basarabiei cu Romania - aspecte istorice şi de drept internaţional
4.Nicoleta-Elena HEGHEȘ, prof. univ. dr., Universitatea Creştină ,,Dimitrie Cantemir" din Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Investigarea criminalistică a sistemelor informatice
5.Constantin MANOLIU, drd. Şcoala doctorală de Drept, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Scurte consideraţii cu privire la răspunderea magistraţilor în contextul noilor dispoziţii legale privind reforma în domeniul justiţiei
6.Elena-Ana IANCU, prof. univ. dr., Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza, Şcoala doctorală de Drept/Universitatea Agora din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Nicoleta-Elena HEGHEȘ, prof. univ. dr., Universitatea Creştină ,,Dimitrie Cantemir" din Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Contribuția criminalisticii la aflarea adevărului
7.Ioan MICLE, avocat, lect. univ. dr., Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad, Problema mărturiilor de rea-credință în procesul penal
8.Ioan STAN, conf. univ. dr., Universitatea Agora din Municipiul Oradea/ Centrul de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere, Oradea, Respectarea principiilor dreptului internaţional cu privire la protejarea minorităţilor transfrontaliere
9.Veronica-Natalia STOICA, prof. univ. dr., Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Bucureşti, Elena RADA, drd., Şcoala doctorală de Drept,  Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Bucureşti, Aspecte practice cu privire la limitarea contractuală a garanţiei contra evicţiunii în contractul de vânzare
10.Elise VÎLCU, prof. univ. dr., Universitatea din Piteşti, Facultatea de Drept, Cadrul juridic şi instituţional unional privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale UE
11.Petru TĂRCHILĂ, prof. univ. dr., Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad, Facultatea de Ştiinţe Umaniste şi Sociale, Ştiinţa psihologiei judiciare
12.Roxana-Denisa VIDICAN, drd., Şcoala doctorală - Domeniul Drept, Universitatea Titu Maiorescu, București / Universitatea Agora din Municipiul Oradea, Importanța analizării structurii normei juridice în vederea interpretării și aplicării corecte a dreptului
13.Alina-Angela MANOLESCU, conf. univ. dr., Universitatea Agora din Municipiul Oradea, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Constituționalismul, democrația și statul de drept în România
14.Elena MARCU, lect. univ. dr., Universitatea Agora din Municipiul Oradea, Prevederi controversate ale noului Cod Administrativ
15.Ionel DIDEA, prof. univ. dr., Universitatea din Piteşti, Diana-Maria ILIE, drd., Şcoala doctorală - Domeniul Drept, Universitatea Titu Maiorescu, București, Dezvoltarea unei ,,culturi a salvării''. Globalizarea insolvenței
16.Ioana COITA (POPOVICI), dr., Universitatea din Oradea, Facultatea de Stiințe Economice, Rolul tehnologiei blockchain în prevenirea și combaterea evaziunii fiscale 17.Gabriela DUMITRACHE, drd., Şcoala doctorală de Drept,  Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Bucureşti, Reflecții practice privind testamentul în viziunea Regulamentului UE nr.650/2012
18.Cristina SANTA, profesor Școala Gimnazială Coroieni; Sînziana SANTA, profesor învățământ primar, Școala Gimnazială Coroieni, Participanți maramureşeni la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia
19.Atanasie-Marin LĂZĂU, drd. Şcoala doctorală de Drept, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Bucureşti, Evoluţia expertizei judiciare în lumina evenimentelor determinate de actul Marii Uniri.
Elena-Ana Iancu
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Prospects and Challenges of 21st Century Law”, ediţia a XII-a.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 30 septembrie 2022