Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

O întâlnire cu academicianul Aurelian Gulea, vicepreședinte al Academiei de Științe a Republicii Moldova

Luni, în sala mare a Prefecturii Bihor,

O întâlnire cu academicianul Aurelian Gulea, vicepreședinte al Academiei de Științe a Republicii Moldova

Uniunea ,,Vatra Românească", Filiala Bihor, în parteneriat cu Instituția Prefectului Bihor, ne-a prilejuit, luni, 12 noiembrie 2018, o întâlnire, în sala mare a Prefecturii, cu academicianul Aurelian Gulea, vicepreședinte al Academiei de Științe a Republicii Moldova.

La întâlnirea de suflet cu distinsul academician și frate din Basarabia, au participat reprezentanți ai unor asociații, organizații și fundații din Oradea, între care Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere ,,General Traian Moșoiu", Filiala Bihor, din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Organizația Femeilor Social Democrate, Asociația Femeilor Ortodoxe din Bihor, elevi liceeni de la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu", Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr", Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" și Liceul de Arte, toate din Oradea, cadre didactice, alți cetățeni orădeni care au aflat despre eveniment. După intonarea Imnului de Stat și a unui cântec despre Basarabia (,,Basarabie, frumoasă") de către Bianca Popa, elevă în clasa a XI-a la Liceul de Arte și Florica Bungău, președintele ,,Vetrei Românești", Filiala Bihor, domnul Ioan Laza, moderatorul manifestării, a salutat distinsul invitat, reprezentant al celui mai înalt for științific de la Chișinău, prezentându-l pe distinsul academician Aurelian Gulea, vicepreședinte al Academiei de Științe din Moldova, pe ceilalți membri ai prezidiului: domnul prefect Ioan Mihaiu, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului Universității din Oradea, pe domnul profesor Teodor David, vicepreședinte al ,,Vetrei Românești", ,,sufletul acțiunilor noastre cu Diaspora", cum l-a prezentat președintele Filialei.
,,Dacă până acum ,,Vatra Românească" a invitat de la Chișinău autorități și personalități din zona literaturii (...), de această dată, după cum constatați, ne-am orientat spre reprezentanți din mediul științific din Republica Moldova", a spus președinte ,,V.R.", dl Ioan Laza.
,,Republica Moldova este tot mai aproape de unde îi este locul, de România"
Invitat să-și prezinte salutul și mesajul, domnul prefect Ioan Mihaiu a salutat distinsul invitat și participanții la eveniment, precum și inițiativa unui ,,eveniment de ținută în anul Centenarului Marii Uniri prin prezența unor personalități marcante care s-au impus prin realizări de excepție, prin promovarea valorilor spirituale și responsabile în păstrarea identității de neam", după cum a precizat domnul prefect. Apoi domnia sa a citat din Hotărârea prezidiului Academiei de Stat a Moldovei din 9 septembrie 1994: ,,Adunarea Generală a Academiei de Științe a Moldovei confirmă opinia științifică argumentată a specialiștilor filologi din Republică și de peste hotare potrivit căreia denumirea corectă a limbii de stat a Republicii Moldova este limba română". Adresându-se domnului profesor Teodor David, dl prefect a spus:,, Domnule profesor Teodor David, vă apreciez pentru dăruirea și implicarea sufletească exemplară și vreau să vă asigur că prin evenimentele organizate de dumneavoastră, Republica Moldova este tot mai aproape de unde îi este locul, de România"...
,,Așteptăm Basarabia acasă!"
Salutându-l pe distinsul academician, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului universitar, s-a referit la întâlnirea de la ora 12.00: ,,Evenimentul de azi este unul ancorat în problematica extrem de importantă pe care trebuie să o abordeze poporul român în an Centenar, și anume, cea a demersurilor pe care le facem pentru a aduce Basarabia acasă! Așteptăm Basarabia acasă! Bine ați venit la Oradea! Bine ați venit acasă, domnule academician Aurelian Gulea"!
,,Viitorul nostru este împreună în marea familie românească"
Înainte să-l invite la microfon pe distinsul academician, dl Ioan Laza ni l-a prezentat în rezumat pe omul de știință, creatorul de școală Aurelian Gulea, personalitate marcantă în domeniul chimiei anorganice și al fizicii, ca inovator și autor a sute de articole și lucrări științifice. ,,Într-un interviu domnia sa spunea următoarele: ,,cobaltul este nucleul vitaminei B12. Lipsa acestei substanţe în organismele vii, inclusiv în cel uman, provoacă anemia. Deci..., vitamina B12 alimentează toate fiinţele de pe pământ, este sinonimul vieţii sau însăşi viaţa".
Lecția pe care distinsul academician ne-a prezentat-o a purtat titlul ,, Viitorul nostru este împreună în marea familie românească", un crâmpei de istorie tristă basarabeană, scrisă cu sânge și multă durere, drama fraților noștri de dincolo de Prut (prezentată cu ,,subtilități și adevăruri"). Dar, dincolo de lacrimi, multe-multe, există speranța și voința de a îndrepta lucrurile, nedreptățile.
 ,,Ori de câte ori am trecut Prutul, m-am simțit acasă pentru că nu văd nicio diferență între românii din stânga și dreapta Prutului. Este o mândrie pentru mine când mă duc la Iași sau la București, la Oradea (am fost la un doctorat). Adică, noi cei din Basarabia cu sufletul suntem cu dumneavoastră și sperăm ca într-un viitor apropiat să fim într-o mare familie românească. Acesta este spiritul românesc (a spus acad. A.G. la începutul discursului). Și a conchis: ,,Noi ne bucurăm astăzi că este o majoritate basarabeană care vrea unirea, dar ea nu este majoritară. E trecută de 50 la sută, dar ar fi bine să fie 80 la sută (...). Speranța noastră este întotdeauna și va fi, sperăm, ca să fim împreună. Asta ne-o dorim și cred că dacă îți dorești ceva foarte mult, aceasta se realizează".
,,Eu am trecut Prutul să văd ce-i mai doare pe frații noștri de dincolo de Prut"
,, Și am aflat că în a lor viață încă se mai simte suflul Siberiei de gheață", a spus (și a repetat) în discursul său amplu, plin de substanță și emoție profesorul orădean Teodor David, devenit senator în Sfatul Țării II din Basarabia, românul cu două inimi și suflet mare, în care vibrează însăși Basarabia. În urma demersului său și cu sprijinul colaboratorilor orădeni și bihoreni, în Basarabia au ajuns peste cinci vagoane de cărți, cu care s-au înființat biblioteci, ultima fiind Biblioteca Oradea. Pentru ajutorarea financiară a fraților din Republica Moldova, în 2013, distinsul profesor a înmânat premierului de atunci Victor Ponta un program de dezvoltare a R.M. Ne-a povestit, în premieră, și un episod palpitant despre frumoasa Elena, fiică a voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, despre Dimitrie, nepotul Marelui Ștefan,  care ar fi trebuit să ajungă (de drept și de fapt) Țarul Rusiei. Domnul profesor a compus și o poezie-dedicație Basarabiei: ,,Lacrimi și speranță", Basarabie pe care o vrea mare, o vrea sfântă, o vrea tare, neînfrântă, o vrea Românie mândră! Mai vrea să avem și noi, românii, o ,,Odă bucuriei", a neamului românesc ,,și o poftă ce-o poftesc: Să aducem Basarabia acasă, cât mai curând"!
,,Dacă ar fi după domnul David, peste o oră suntem uniți"
Afirmația îi aparține generalului de brigadă cu o stea (r), Vasile Creț, preşedinte al Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „General Traian Moşoiu", Filiala Bihor, din Ministerul Apărării Naţionale, conf. univ. dr. la Universitatea Agora din Oradea. Cu experiența și viziunea (de general), domnia sa vede astfel lucrurile: ,,În 1918, a existat o voință populară; ne-am bucurat de o conjunctură internațională atât de favorabilă și de acordul marilor puteri. Acum, primul pas pe care trebuie să-l facă Basarabia este să intre în Uniunea Europeană, pe cale diplomatică. În al doilea rând, România trebuie să sprijine foarte mult Basarabia. Și trei. Este important să se rezolve problemele cu Rusia, care este un actor important în această zonă, vrând-nevrând. Noi trebuie să dăm dovadă de foarte multă înțelepciune și politică diplomatică", a conchis domnul general.
,,În mod special, vreau să mă adresez tinerilor, vouă, dragi elevi"
Doamna Doina Bunea s-a adresat în mod expres tinerilor, elevilor prezenți.
,,Noi am avut o Românie dodoloață, rotundă, frumoasă și mare. Toți ne-au râvnit... și ne-au smuls părți din ea (...) S-au luptat... să nu rămânem o putere mare... Ce doresc eu: indiferent ce veți fi profesori, cercetători, muncitori, politicieni, gândiți-vă că avem o țară bogată, care trebuie să rămână a românilor și pentru bunăstarea românilor"!
Manifestarea de luni de la Prefectura Bihor s-a încheiat cu un moment artistic de înalță vibrație patriotică, susținut de talentatul elev-artist Bianca Popa și de domnul profesor-artist Alexandru Carțiș.
Marți, decernarea nu a mai avut loc
Pentru a doua zi (marți, 13 noiembrie 2018), în Aula Magna a Universității din Oradea, era programat un alt moment-eveniment al Centenarului Marii Uniri, acordarea înaltului titlu onorific Doctor Honoris Causa distinsului academician Gheorghe Duca, președinte al Academiei de Științe din Republica Moldova. Evenimentul nu a mai avut loc pentru că din varii motive (neînțelese, poate prea complicate, politic), nu s-a vrut ca domnul președinte să fie prezent la Oradea, la o asemenea sărbătoare frățească!
Totuși, domnul vicepreședinte Aurelian Gulea, fiind prezent marți, la ora 12.00, la Universitatea din Oradea, a vizitat instituția și a semnat în cartea de onoare a Universității din Oradea.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (65 de poze) în Galeria foto: O întâlnire cu academicianul Aurelian Gulea, vicepreședinte al Academiei de Științe a Republicii Moldova  

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 23:27:16 Ora de vară a Europei de Est