Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Children Outreach Programmes”, la Onisifor Ghibu

,,Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi!”

,,Children Outreach Programmes”, la Onisifor Ghibu

Vineri, 2 nov. 2018, la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu" Oradea, în cadrul proiectului educativ judeţean ,,Dăruind, dobândeşti!", s-a derulat cu succes activitatea cu tema ,,Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi!"

Această activitate s-a desfăşurat în colaborare cu Asociaţia Smiles Cihei în baza Acordului de parteneriat din cadrul proiectului sus-amintit.
Din partea Asociaţiei Smiles Cihei, o echipă de şapte voluntari din Anglia care activează în cadrul proiectului ,,Children Outreach Programmes" au prezentat prin arta dramatică în faţa unui număr de 65 de copii din clasele gimnaziale, un mesaj despre iubirea de semeni, altruism, empatie, spirit de sacrificiu şi iertare. Dl. Adi Matiş, manager de proiect, dl. Sana Vasile, preşedinte A.P.A.Oradea şi doamna prof. Dascălu Lenuţa-Amalia au creat climatul favorabil desfăşurării activităţii. 
Activitatea a debutat printr-o pantomimă realizată de echipa de voluntari din Anglia al cărei mesaj era o declaraţie de dragoste pentru Dumnezeu; fondul muzical fiind asigurat de dl. Adi Matiş care a interpretat la chitară o  melodie arhicunoscută de copii ,,Isus iubeşte pe fiecare". Copiii, într-o dezinvoltură specifică vârstei, au participat alături de echipa de voluntari la acest joc de pantomimă, după care au învăţat cum să transmită prin pantomimă, un mesaj de iubire lui Dumnezeu. Această metodă a avut un succes deosebit în rândurile copiilor, aceştia nu doar că au descoperit cu rapiditate mesajul, dar au şi dorit să se implice în joc; de fapt, acest joc versatil dezvoltă copiilor capacitatea de exprimare prin gesturi şi mimică, le dezvoltă creativitatea, abilităţile artistice şi sociale, stimulând în acelaşi timp spiritul de echipă.
Jocul de pantomimă a fost urmat de prezentarea scenetei ,,Isus şi Zacheu" într-o interactivitate interesantă cu copiii, aceştia reprezentând personajul colectiv, respectiv mulţimea de oameni care-L însoţea pe Isus. Copiii au fost provocaţi la replici şi atitudini potrivite cu contextul şi situaţia creată atunci şi acolo...
Echipa de voluntari, în urma identificării mesajului de către copii, a purtat discuţii cu aceştia îndemnând elevii la o autoanaliză comportamentală. Au avut loc dezbateri şi schimb de opinii. Doamna prof. Dascălu Lenuţa a ajutat elevii în formularea învăţăturilor moral-religioase; echipa de voluntari a lucrat împreună cu elevii la realizarea unor ,,crafturi" tematice, iar dl. Adi Matiş a condus dialogurile între elevi gestionând într-un mod elegant situaţiile create de divergenţele de opinii. Doamna Cosma Doina şi doamna Bochiş Daniela au reliefat importanţa bunelor maniere în şcoală, familie şi societate gestionând totodată concursul cu tema ,,Ce fac pentru semenul meu?" Toţi participanţii au fost premiaţi prin extragerea de către fiecare a unui premiu surpriză din ,,marea cutie a surprizelor".
După o pauză de masă oferită de echipa de voluntari a urmat o serie de jocuri ludice în care copiii s-au implicat cu un entuziasm de nedescris, echipa de voluntari propunându-le jocuri noi, necunoscute de către ei.
Mulţumim celor implicaţi în angrenarea copiilor în astfel de jocuri, cunoscute fiind beneficiile acestora, mai ales din punct de vedere emoţional; aceste jocuri permit depăşirea egocentrismului, ajută la realizarea unor legături în cadrul grupului, învaţă copiii să gestioneze relaţiile de colaborare, să-şi exprime acordul sau dezacordul, să descopere singuri regula unui joc.
Elevii şi-au consolidat relaţiile colegiale şi de prietenie, precum şi spiritul de echipă; au înţeles importanţa muncii individuale, dar şi aceea a colaborării în cadrul echipelor.
Mulţumesc doamnelor profesor diriginte care mi-au oferit resursele umane necesare desfăşurării acestei activităţi şi au gestionat cu profesionalism şi tact pedagogic întreaga activitate, respectiv: doamnele prof. Herţe Carmela, Marinău Daniela, Ivan Livia, Pop Garofiţa, Găvruţa Camelia, Balaş Adina şi Pop Floare.
Membrii echipei de proiect de la L.T.,,O. Ghibu" Oradea mulţumesc Asociaţiei Smiles Cihei, parteneră în cadrul acestui proiect, respectiv domnului preşedinte Kevin Hoy din Marea Britanie şi doamnei director Hava Maria. Personal, mulţumesc pentru suportul financiar (asigurarea transportului cu autobuzul în diferitele locaţii pentru derularea activităţilor din cadrul proiectului ,,Dăruind, dobândeşti!") şi duhovnicesc în vederea realizării obiectivelor proiectului.
Prof. Dascălu Lenuţa-Amalia
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Children Outreach Programmes”, la Onisifor Ghibu

Trimite email
vineri, 4 iulie 2025, 04:06:13 Ora de vară a Europei de Est