Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Pe drumul clasic al bunei dispoziții

La Festivalul Internațional de Teatru Clasic de la Arad

Pe drumul clasic al bunei dispoziții

Suntem deja în a doua zi de Festival, e atmosferă de sărbătoare, teatrul clasic își intră în drepturi.

Vă reamintim să nu ratați în această seară de la ora 19.00 întâlnirea cu trupa Teatrului Național din Pécs, Ungaria și cu cei 12 oameni furioși  imaginați de Reginald Rose, în regia lui László Méhes. Mâine, 17 noiembrie, de la ora 17.00 în sala Studio vă invităm să vibrați cu emoție și melancolie alături de cehovianul Pescăruș al lui Andrei Șerban, o producție unteatru. La ora 20.00, alți cehovieni Fugari, spectacolul Teatrului Odeon București, în regia lui Alexandru Dabija și scenografia lui Helmut Stürmer, vă așteaptă să descoperiți împreună străfundurile ființei umane.
Cu următoarele trei spectacole din programul Festivalului Internațional de Teatru Clasic
Arad pășim pe terenul bunei dispoziții, al suspansului și al comicului savuros. Duminică, 18 noiembrie, de la ora 20.00, pe scena sălii Mari urcă neobosita trupă de
la Teatrul Metropolis din București, de a cărei prezență publicul arădean s-a bucurat multe ediții. În magică direcție de scenă a lui Victor Ioan Frunză, cu decorul și costumele create de Adriana Grand, Titanic vals de Tudor Mușatescu rămâne o comedie antologică, reluând eterna și fascinanta poveste românească a îmbogățirii peste noapte. Un spectacol captivant, delicios, care certifică valabilitatea universală a râsului contagios, lejer și liber, corector al moravurilor.
Săptămâna debutează la Arad într-o atmosferă de mister, de irezistibil thriller clasic, în suspans și situații-limită, cu un spectacol considerat cel mai longeviv din istoria teatrului,
care se joacă de aproape 66 de ani fără întrerupere, la Londra, cu peste 27000 de reprezentații, din distribuție făcând parte de-a lungul timpului mai mult de 400 de actori.
A avut premiera în West End în 1952 și este ... Cursa de șoareci de Agatha Christie,
„regina crimei", acum un spectacol în regia lui Erwin Șimșensohn și scenografia Lilianei
Cenean.
„Pentru o seară la teatru, atunci când cauți și ceva smart, dar și puțin divertisment, Cursa de șoareci va fi cea mai inspirată alegere. Tu cât de repede crezi că vei descoperi criminalul?" (Elena Coman, Yorick).
Luni, 19 noiembrie, ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Clasic din Arad, o producție a finalului de an 2017 la Teatrul Național „I.L.Caragiale" din București.
Marți, 20 noiembrie, ora 19.00 la Sala Mare publicul din Arad este așteptat să devină parte activă într-o poveste de un comic savuros, regizată de Horațiu Mălăele: La Pulce.
Produs de Teatrul de Comedie în anul 2015, spectacolul s-a jucat reprezentații la rând cu casa închisă. Cu aceeași nerăbdare a fost primit și la FITCA, fiind SOLD-OUT la doar o săptămână de la punerea biletelor în vânzare.
Decorul minuțios realizat de Lia Manțoc și costumele create de Anca Răduță au contribuit la structurarea unei adevărate producții de Commedia dellʹArte. Spectacolul La Pulce, după „Puricele în ureche" de Georges Feydeau, reușește să provoace râsul sănătos dar și contrarierea spectatorului, căci fiecare personaj devine, pe rând, când farsor, când păcălit.
„Bucuria e starea de spirit normală a omului" - spunea Cehov. Cu nesfârșită bucurie şi
cu sufletul deschis vă aşteptăm şi în zilele următoare la FITCA 24!
***
Iată programul următoarelor patru zile de Festival
 Vineri, 16 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare
12 oameni furioși de Reginald Rose
Regia: László Méhes
Decorul: István Rózsa
Costumele: Kata Horváth
Producător: Teatrul Național din Pécs, Ungaria
Durata: 1 h 20 min
Spectacol în limba maghiară cu traducere în limba română
  Sâmbătă, 17 noiembrie, ora 17.00, Sala Studio
Pescărușul de A.P.Cehov
Adaptare liberă după o traducere de Mașa Dinescu și Andrei Șerban
Regia:Andrei Șerban
Scenograf consultant: Valentin Vârlan
Costume Arkadina: Doina Levintza
Producător: unteatru, București
Durata: 2 h 30 min fără pauză
Spectacolul conține zgomote puternice și lumină de stroboscop
 Sâmbătă, 17 noiembrie, ora 20.00, Sala Mare
Fugarii, după A.P.Cehov
Traducerea: Ana Boldur
Regia: Alexandru Dabija
Scenografia: Helmut Stürmer
Costumele: Cezarina Iulia Popescu
Producător: Teatrul Odeon București
Durata: 2 h fără pauză
Spectacol nerecomandat copiilor sub 10 ani
Duminică, 18 noiembrie, ora 17.00, Sala Studio
Pescărușul de A.P.Cehov
Adaptare liberă după o traducere de Mașa Dinescu și Andrei Șerban
Regia: Andrei Șerban
Scenograf consultant: Valentin Vârlan
Costume Arkadina: Doina Levintza
Producător: unteatru, București
Durata: 2 h 30 min fără pauză
Spectacolul conține zgomote puternice și lumină de stroboscop
Duminică, 18 noiembrie, ora 20.00, Sala Mare
Titanic vals de Tudor Mușatescu
Dramaturgia: Adrian Nicolae
Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză
Decorul şi costumele: Adriana Grand
Producător: Teatrul Metropolis București
Durata: 2 h 45 min cu pauză
Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani
Luni, 19 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare
Cursa de șoareci de Agatha Christie
Traducerea: Irina Margareta Nistor
Regia: Erwin Șimșensohn
Scenografia: Liliana Cenean
Producător: Teatrul Național „I.L.Caragiale" din București
Durata: 2 h 30 min cu pauză
Marţi, 20 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare
La Pulce, după „Puricele în ureche" de Georges Feydeau
Adaptarea scenică şi regia: Horaţiu Mălăele
Decorul: Lia Manțoc
Costumele: Anca Răduță
Producător: Teatrul de Comedie București
 
Organizatori şi parteneri
Eveniment organizat de: Teatrul Clasic „Ioan Slavici" din Arad alături de Consiliul Local al Municipiului Arad şi Primăria Municipiului Arad
Parteneri: BavariaCarsArad, MedLife, Zemix, Hotel Phoenix, Urbanna, GI Motor, Activ Club, Mix Studio, Hueman Advertising
Parteneri media: TVR Timişoara, Radio România Cultural, Radio România Timişoara, Radio România Arad, Ziarul Metropolis, Yorick, INARAD.TV, Radio Arad, TV Arad, Pro FM, Glasul Aradului, Arad Culture, Arad Online, Jurnal Arădean, ARQ - ştirile care te deşteaptă, Special Arad, Vestic.ro, Ghidul Arădean, Party Arad, News-AR, ovidan.ro, LiterNet, Modernism, bookhub, Agenția de Carte
Mirela Sandu

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 05:11:32 Ora de vară a Europei de Est