Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oameni speciali, copii speciali

În Sala Mare a Primăriei Oradea,

Oameni speciali, copii speciali

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a organizat, în 13 şi 14 noiembrie 2018, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea, instruirea asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap.

La instruire au participat 238 de persoane care au în grijă copii cu dizabilităţi.
În virtutea bunei colaborări între instituţia noastră şi Fundaţia Hospice Emanuel, în acest an, instruirea a fost efectuată de către specialiştii în domeniul medical din cadrul fundaţiei: dna Marinela Murg, reprezentantul fundaţiei şi asistent medical, dna Florentina Curpaş, profesor la Liceul Betel şi cadru medical şi dna Estera Ciobanu, lector al Universităţii Emanuel.
Asistenţii personali asigură persoanelor cu dizabilităţi, aflate în grija lor:  asistenţă şi îngrijire, condiţii igienico-sanitare corespunzătoare, realizarea planurilor de recuperare indicate de către specialişti, efectuarea tratamentului prescris de medici.
Dna Arina Moş, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, a deschis evenimentul: „ Vă asigur de întreaga noastră deschidere şi de sprijin oferit prin intermediul colegelor din cadrul Serviciului Resurse Umane - Salarizare, care vă stau la dispoziţie ori de câte ori aveţi o problemă pentru care noi avem competenţă. Acest eveniment este unul important pentru că avem deosebita plăcere să învăţăm lucruri noi de la specialiştii Fundaţiei Hospice Emanuel, dar este, în acelaşi timp, un bun prilej să vă întâlniţi unii cu alţii, să împărtăşiţi situaţii mai puţin frumoase cu care v-aţi confruntat şi care vă dau puterea să mergeţi mai departe".
Au fost abordate şi dezbătute la instruire problemele cu care se confruntă adolescenţii, care sunt asemănătoare, indiferent de handicapul de care unii suferă, crizele de furie şi gestionarea corectă a lor. Părinţii au aflat importanţa asistării la procesul de învăţare şi integrare şcolară a copiilor lor şi a limbajului non verbal.
De asemenea, le-a fost dezvăluit modul în care se asigură confortul pentru odihnă, materialul din care trebuie să fie confecţionată îmbrăcămintea persoanei pe care o au în grijă, tratamentul bolilor specifice persoanelor imobilizate o perioadă mai lungă, la pat.
La finalul instruirii, Dana Mierluţ, persoană cu dizabilitate, absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice, cu predare în limba engleză, în prezent masterandă, a ţinut să transmită celor prezenţi un mesaj emoţionant: ,,Indiferent de gradul de dizabilitate pe care îl ai, în viaţă trebuie să îţi doreşti ceva cu adevărat, să perseverezi şi să treci peste toate obstacolele pentru a-ţi împlini visul".
Consuella Govor

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:47:03 Ora de vară a Europei de Est