Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ghidul de prevenire a criminalității a fost lansat la Ștei și Șuncuiuș

„Cuvinte care dor și rănesc! Alege să spui STOP violenței!”

Ghidul de prevenire a criminalității a fost lansat la Ștei și Șuncuiuș

Ghidul de prevenire a criminalității „Cuvinte care dor și rănesc! Alege să spui STOP violenței!" a fost lansat și la Ștei și Șuncuiuș, ajungând la copiii din județ, care, cu bucurie, și-au regăsit eseurile publicate în lucrare.

În intervalul 15 - 19 noiembrie 2018, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au fost prezenți în localitățile bihorene Ștei și Șuncuiuș, pentru lansarea Ghidului de prevenire a victimizării „Cuvinte care dor și rănesc! Alege să spui STOP violenței!", editat de Fundația „Colonel Ioan Baciu", Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor.
Din cele 43 de eseuri scrise de copii și publicate în carte, 15 au fost scrise de elevi din unitățile de învățământ din localitățile Ștei, Beiuș, Șuncuiuș, Vadu Crișului, Nucet, Vașcău, Pietroasa, Roșia, Câmpani și Săliște de Vașcău, lucrarea fiind așteptată cu nerăbdare de tinerii prezenți în număr mare la eveniment.
La Ștei, evenimentul a fost organizat la Casa de Cultură „Miron Pompiliu" din localitate și s-a bucurat de prezența a peste 100 de copii și profesori din unitățile de învățământ implicate în proiectul  „100 de cuvinte care dor și rănesc! Alege să spui stop violenței!". După expunerea celor două părți ale cărții, elevii de la Colegiul Național Avram Iancu Ștei, Liceul Vocațional Pedagogic Nicolae Bolcaș Beiuș, Școala Gimnazială Miron Pompiliu Ștei și cei ai Școlii Gimnaziale Nicolae Bogdan din Vașcău și-au prezentat eseurile create care au fost selectate pentru publicare, ideea de la care au pornit și au susținut, argumentat, necesitatea implicării elevilor în activitățile de prevenire și educație juridică.
Totodată, elevii Școlii Gimnaziale Nr.1 Nucet, cei ai Școlii Gimnaziale Nicolae Bogdan din Vașcău și elevii Liceului Vocațional Pedagogic Nicolae Bolcaș Beiuș au prezentat, cu mult talent și implicare, trei scenete pe teme de prevenire a violenței.
La Șuncuiuș, lucrarea a fost prezentată la Liceul Tehnologic Nr.1 Șuncuiuș, în prezența a peste 50 de elevi și profesori de la școala din localitate și de la Colegiul Tehnic Nr.1 Vadu Crișului. Și de această dată, elevii școlii gazde și-au prezentat eseurile cuprinse în carte și au realizat un moment artistic pe teme de prevenire a violenței.
Prezentăm în continuare câteva extrase din eseurile scrise de elevi, care impresionează prin profunzimea cu care abordează tematica propusă de polițiștii bihoreni, punând în antiteză binele și răul, cuvintele care rănesc versus cuvintele care zidesc:
„De ce oare suntem uneori atât de indiferenți, doar pentru că nu ni se întâmplă nouă? Când ne-am pierdut compasiunea? Unde este empatia, umanitatea care ar trebui să ne definească? De ce așteptăm mereu ca alții să facă gestul salvator, când putem face asta noi înșine? Orice gest, cât de mic, contează, pentru că e suficient un început ca să fie urmat apoi exemplul. Așadar, omule care citești asta și care ai văzut efectele violenței, acționează, mâine poți fi tu cel care are nevoie! Nu fi indiferent, un gest poate salva o viață!"
Nu fi indiferent, un gest poate salva o viață!
Drițan Narcisa, Pop-Groza Alexandra, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman",  Aleșd
„Voi începe prin a întinde pe foaie nişte cuvinte şi voi spune aşa: ,,Violenţa e rea. Te rog, nu o mai practica!''
De multe ori stau şi mă gândesc cum ar fi viaţa fără violenţă. Oare ar fi mai bună? Oare am convieţui în mai multă armonie? Cum ar fi dacă am încerca să ne tolerăm? Răspunsul e simplu: fără violenţă, lumea ar fi un loc mai bun, după cum spune următorul citat: ,,Schimbarea stă în mine, în tine, în noi!''
Când te-ai născut în a ta familie, ai primit un nume, o religie. Familia ta, indiferent cât e de bogată sau săracă, nu e un motiv de ceartă. Nu trebuie să superi, nu trebuie să spui nici măcar un cuvânt greu, căci toţi suntem fiii lui Dumnezeu. El te iubeşte şi pe tine,...şi pe tine..., în aceeaşi măsura ca pe mine.
Nu răspunde răului cu rău, căci astfel vei înmulţi actele de violenţă! Răspunde răului cu bine şi fii lumină pentru cei din jurul tău... Când ,,fără violenţă'' va fi nu doar un slogan, ci o realitate, vom putea spune că suntem fericiţi. „Când ,,fără violenţă'' va fi nu doar un slogan, ci o realitate".
Georgescu Rareș, Pantea Cristina, Stan Cătălina, Școala Gimnazială „Miron Pompiliu" Ștei
„Pentru binele tuturor, ar trebui să încercăm să fim mai atenți la nevoile altora, mai toleranți, mai răbdători, să evităm certurile și neînțelegerile, jignirile.
O vorbă bună, spusă cu blândețe și cu căldură și un zâmbet te fac în primul rând pe tine mai fericit și apoi pe cei din jur. „O lume fără prejudecăți".
 Maier Carla, Bulzan Roxana, Colegiul Nr. 1 Vadu Crișului
Educația juridică a tinerei generații este esențială, pentru a conștientiza efectele și consecințele propriilor acțiuni. O bună cunoaştere a legislaţiei şi a consecinţelor ce derivă din diverse situaţii îi ajută pe adolescenţi să sesizeze din timp anumite situaţii de risc şi să acţioneze în cunoştinţă de cauză, astfel încât să prevină propria victimizare.
Polițiștii bihoreni își doresc ca lucrarea să fie utilă şi specialiştilor care lucrează în domeniul promovării drepturilor copilului, celor care interacţionează cu adolescenţii care manifestă un comportament predelincvent şi delincvent.
Comisar de poliție
Alina Dinu
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Ghidul de prevenire a criminalității a fost lansat la Ștei și Șuncuiuș

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 03:33:02 Ora de vară a Europei de Est