Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Participanți la misiunea centenară ,,Drumul recunoștinței”… spre Alba Iulia!

Pe urmele înaintașilor, spre Țara Moților

Participanți la misiunea centenară ,,Drumul recunoștinței”… spre Alba Iulia!

Dorind să reconstituie drumul delegaților bihoreni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, reprezentanți ai orădenilor și bihorenilor, în frunte cu președintele Senatului Universității din Oradea, domnul Sorin Curilă și doamna inspectorul școlar Elena Moțoc-Chivari, la inițiativa prim-vicepreședintelui Uniunii ,,Vatra Românească", Filiala Bihor, domnul Ioan Chivari, au pornit sâmbătă, 24 noiembrie 2018, într-un ,,periplu'' de suflet spre Alba Iulia.

Locul de întâlnire pentru plecare a fost parcarea din fața Catedralei Ortodoxe ,,Învierea Domnului", unde am făcut primele poze lângă autocar și în fața Catedralei, împreună cu cei care ne-au fost alături până la plecare, părinți și prieteni, între care și domnul deputat Ioan Sorin Roman și dl col. în rezervă dr. Constantin Moșincat, președinte executiv al Asociației Naționale a Cavalerilor de Clio, care ne-a citit în autocar, înainte de plecare, mesajul Asociației Naționale a Cavalerilor de Clio la Centenarul Marii Uniri.
,,România oferă un exemplu unicat, în Europa, de popor creștin"
,,Din timpurile cele mai îndepărtate, până în epoca contemporană, ideea de UNIRE la românii ardeleni a reprezentat o constantă, se spune în mesajul Asociației. La Centenarul Marii Uniri, România oferă un exemplu unicat, în Europa, de popor creștin ce n-a venit de nicăieri și n-a avut nicicând o altă patrie. Cu strămoșii ,,cei mai viteji și mai drepți dintre traci", românii se prezintă la Marele Praznic al Neamului cu o conștiință a originii geto-daco-romane, cu limba, obiceiurile și tradițiile conservate admirabil, și care prin Steag și prin Columnă au rămas nemuritori".
Într-un fel anume, și participanții la misiunea centenară ,,Drumul recunoștinței" (cinstirii și mulțumirii) sunt speciali, reprezentând colectivități și categorii sociale diferite, zone geografice, precum și vârste din cele mai diverse: profesori universitari și cadre didactice din învățământul preuniversitar, inspectori școlari, economiști (experți contabili), juriști și procurori, asistenți medicali, președinți și vicepreședinți de asociații (organizații sau fundații), directori de instituții publice, pensionari, precum și elevi premianți (olimpici), de la liceele teoretice ,,Aurel Lazăr" și ,,Onisifor Ghibu", Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul", respectiv Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller", cei mai mulți din Oradea, iar alții reprezentând și alte localități: Sînmartin, Cefa, Copăcel, Sînnicolau Român, Borod, Cetea, Vintere și Brătești, Izbuc și Dobrești; unii au mai fost la Alba Iulia, o dată, de două sau de trei ori, alții au ajuns pentru prima oară. Cu toții, însă, au fost motivați, au dorit să vină, din convingere și din plăcere, mânați de dorințe intrinseci și curiozități. În atmosfera degajată de pe autocar, dar și pe teren, am descoperit, cu bucurie, caractere puternice și personalități nebănuite, cu multiple calități, demne de stimă. Nu puțini au fost cei care au primit mesaje din partea comunității pe care o reprezintă, din partea familiei (exemplu, fam. Matei Mihai, Maria, Florin, Gabriel, Cristina, Mihai-Vasile); să depună credenționale centenar din partea Primăriei Sînmartin (primar Cristian Laza), a Bisericii Ortodoxe Sînmartin (preot paroh Alin Pășcuță), a Școlii Gimnaziale ,,Floare de lotus", Sînmartin (director, Bucur Potre), din partea Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia ,,Dacia" din Ucraina, în parteneriat cu Asociația Morărița Oradea (Apșa pro centenar - 100 de ani în așteptarea recunoașterii). Eleva Alesia Igna de la Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller" a citit pe autocar mesajul la care au subscris prin semnături 17 colegi de clasă, dirigintele, prof. Pescaru Florina și directorul Liceului, prof. Ungur Nicolae. Doamna expert contabil Mariana Igna (consilier Camera Deputaților) a dus în Capitala Unirii celei Mari mesajele a 21 de persoane.
La Praznicul cel Mare al Neamului
În drumul nostru spre Alba Iulia, ne-am oprit în câteva localități, unde am fost primiți cu căldură la primărie sau în fața monumentelor, după caz, spre a prelua mesaje, drapele, postere pentru reprezentare. La monumentele eroilor de la Sîmbăta, Beiuș și Izbuc, preoții parohi au rostit câte o rugăciune pentru a cinsti memoria eroilor care s-au jertfit pentru unitate și libertate.
,,Trendul trebuie să fie redescoperirea identității noastre naționale"
La Mănăstirea Izbuc, Andrei Oros, reprezentant al olimpicilor, elevul doamnei profesor Violeta Jăhăleanu, de la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu", ne-a cucerit cu proiectul și articolul surprinzător pe care ni l-a citit. ,,Trendul trebuie să fie redescoperirea identității noastre naționale și recuperarea etosului pe care l-am uitat la sat", a conchis Andrei, o minte sclipitoare și un caracter ales.
Fotoreportajele de la Ceica, Sîmbăta, Beiuș, Izbuc, Albac și Alba Iulia, gândurile, impresiile și credenționalele centenar vor fi publicate în varianta tipărită, în revista OviDan nr. 197 - o ediție specială dedicată Centenarului Marii Uniri.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (245 de poze) în Galeria foto: Participanți la misiunea centenară ,,Drumul recunoștinței”…  spre Alba Iulia!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 17 februarie 2020