Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Participanți la misiunea centenară ,,Drumul recunoștinței”… spre Alba Iulia!

Pe urmele înaintașilor, spre Țara Moților

Participanți la misiunea centenară ,,Drumul recunoștinței”… spre Alba Iulia!

Dorind să reconstituie drumul delegaților bihoreni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, reprezentanți ai orădenilor și bihorenilor, în frunte cu președintele Senatului Universității din Oradea, domnul Sorin Curilă și doamna inspectorul școlar Elena Moțoc-Chivari, la inițiativa prim-vicepreședintelui Uniunii ,,Vatra Românească", Filiala Bihor, domnul Ioan Chivari, au pornit sâmbătă, 24 noiembrie 2018, într-un ,,periplu'' de suflet spre Alba Iulia.

Locul de întâlnire pentru plecare a fost parcarea din fața Catedralei Ortodoxe ,,Învierea Domnului", unde am făcut primele poze lângă autocar și în fața Catedralei, împreună cu cei care ne-au fost alături până la plecare, părinți și prieteni, între care și domnul deputat Ioan Sorin Roman și dl col. în rezervă dr. Constantin Moșincat, președinte executiv al Asociației Naționale a Cavalerilor de Clio, care ne-a citit în autocar, înainte de plecare, mesajul Asociației Naționale a Cavalerilor de Clio la Centenarul Marii Uniri.
,,România oferă un exemplu unicat, în Europa, de popor creștin"
,,Din timpurile cele mai îndepărtate, până în epoca contemporană, ideea de UNIRE la românii ardeleni a reprezentat o constantă, se spune în mesajul Asociației. La Centenarul Marii Uniri, România oferă un exemplu unicat, în Europa, de popor creștin ce n-a venit de nicăieri și n-a avut nicicând o altă patrie. Cu strămoșii ,,cei mai viteji și mai drepți dintre traci", românii se prezintă la Marele Praznic al Neamului cu o conștiință a originii geto-daco-romane, cu limba, obiceiurile și tradițiile conservate admirabil, și care prin Steag și prin Columnă au rămas nemuritori".
Într-un fel anume, și participanții la misiunea centenară ,,Drumul recunoștinței" (cinstirii și mulțumirii) sunt speciali, reprezentând colectivități și categorii sociale diferite, zone geografice, precum și vârste din cele mai diverse: profesori universitari și cadre didactice din învățământul preuniversitar, inspectori școlari, economiști (experți contabili), juriști și procurori, asistenți medicali, președinți și vicepreședinți de asociații (organizații sau fundații), directori de instituții publice, pensionari, precum și elevi premianți (olimpici), de la liceele teoretice ,,Aurel Lazăr" și ,,Onisifor Ghibu", Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul", respectiv Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller", cei mai mulți din Oradea, iar alții reprezentând și alte localități: Sînmartin, Cefa, Copăcel, Sînnicolau Român, Borod, Cetea, Vintere și Brătești, Izbuc și Dobrești; unii au mai fost la Alba Iulia, o dată, de două sau de trei ori, alții au ajuns pentru prima oară. Cu toții, însă, au fost motivați, au dorit să vină, din convingere și din plăcere, mânați de dorințe intrinseci și curiozități. În atmosfera degajată de pe autocar, dar și pe teren, am descoperit, cu bucurie, caractere puternice și personalități nebănuite, cu multiple calități, demne de stimă. Nu puțini au fost cei care au primit mesaje din partea comunității pe care o reprezintă, din partea familiei (exemplu, fam. Matei Mihai, Maria, Florin, Gabriel, Cristina, Mihai-Vasile); să depună credenționale centenar din partea Primăriei Sînmartin (primar Cristian Laza), a Bisericii Ortodoxe Sînmartin (preot paroh Alin Pășcuță), a Școlii Gimnaziale ,,Floare de lotus", Sînmartin (director, Bucur Potre), din partea Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia ,,Dacia" din Ucraina, în parteneriat cu Asociația Morărița Oradea (Apșa pro centenar - 100 de ani în așteptarea recunoașterii). Eleva Alesia Igna de la Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller" a citit pe autocar mesajul la care au subscris prin semnături 17 colegi de clasă, dirigintele, prof. Pescaru Florina și directorul Liceului, prof. Ungur Nicolae. Doamna expert contabil Mariana Igna (consilier Camera Deputaților) a dus în Capitala Unirii celei Mari mesajele a 21 de persoane.
La Praznicul cel Mare al Neamului
În drumul nostru spre Alba Iulia, ne-am oprit în câteva localități, unde am fost primiți cu căldură la primărie sau în fața monumentelor, după caz, spre a prelua mesaje, drapele, postere pentru reprezentare. La monumentele eroilor de la Sîmbăta, Beiuș și Izbuc, preoții parohi au rostit câte o rugăciune pentru a cinsti memoria eroilor care s-au jertfit pentru unitate și libertate.
,,Trendul trebuie să fie redescoperirea identității noastre naționale"
La Mănăstirea Izbuc, Andrei Oros, reprezentant al olimpicilor, elevul doamnei profesor Violeta Jăhăleanu, de la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu", ne-a cucerit cu proiectul și articolul surprinzător pe care ni l-a citit. ,,Trendul trebuie să fie redescoperirea identității noastre naționale și recuperarea etosului pe care l-am uitat la sat", a conchis Andrei, o minte sclipitoare și un caracter ales.
Fotoreportajele de la Ceica, Sîmbăta, Beiuș, Izbuc, Albac și Alba Iulia, gândurile, impresiile și credenționalele centenar vor fi publicate în varianta tipărită, în revista OviDan nr. 197 - o ediție specială dedicată Centenarului Marii Uniri.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (245 de poze) în Galeria foto: Participanți la misiunea centenară ,,Drumul recunoștinței”…  spre Alba Iulia!

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 19:53:29 Ora de vară a Europei de Est