Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

România, ţară sfântă, România - ţara mea

Luni, la Casa de Cultură ,,Miron Pompiliu” din Ştei

România, ţară sfântă, România - ţara mea

Centenarul Marii Uniri a fost celebrat cu mare fast de către elevii Şcolii Gimnaziale ,,Miron Pompiliu" din Ştei.

Ziua de 1 Decembrie 2018 reprezintă nu numai celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire, cât şi o reiterare a evenimentelor care au făcut posibilă Unirea de la 1 Decembrie 1918.
Acum 100 de ani, pe jos sau cu căruţa, mii de oameni s-au adunat la Alba-Iulia pentru a împlini visul de veacuri al poporului român:  Marea Unire.
Deşi trăiau în provincii separate teritorial, de mai bine de 2.000 de ani,  aceiaşi oameni, vorbeau aceeaşi limbă, aveau aceleaşi tradiţii şi obiceuri şi mai presus de orice gândeau  şi simţeau româneşte. În aceste condiţii, unirea, cheia de boltă a spiritualităţii româneşti, devine realitate la data de 1Decembrie 1918.
Luni, 26 noiembrie 2018, elevii Şcolii Gimnaziale ,,Miron Pompiliu" Ştei au ales să sărbătorească 100 de ani de la Marea Unire în  cadrul Casei de Cultură ,,Miron Pompiliu" Ștei, unde elevii au recitat poezii, au interpretat cântece patriotice şi au jucat în scenete sugestive.
Spectacolul a fost prezentat de doamna bibliotecar, prof. Ileana Tomescu.
Într-o atmosferă solemnă, festivitatea a debutat prin intonarea Imnului de Stat al României, de către elevii clasei a VIII-a B, coordonați de profesor diriginte Alexandra Sere şi profesor de educaţie muzicală, Bunduruş (Monenci) Natalia.
A urmat o prelegere despre Marea Unire, realizată de către profesorul de istorie, doamna Mihuţa Ştefana, care a reînsufleţit cele mai frumoase momente din istoria trecutului glorios al poporului român.  
A doua clasă care a păşit pe scena Casei de Cultură a fost clasa a V-a A. Elevii au recitat poezia ,,Patria română", sub coordonarea prof. diriginte Raluca Jude.
Superbul ,,imn" ,,Basarabie frumoasă", a răsunat dumnezeiește prin vocile elevilor clasei a V-a B, coordonați de prof. Sanda Merce. De un lirism aparte, au fost şi versurile poeziei ,,Nu plânge, maică Românie!" recitată de elevii clasei a V-a B, coordonați de prof. diriginte Adelina- Panici Mangra. Poezia ,,Avem o ţară", scrisă de Radu Gyr, a fost recitată de cei din a VI-a A (prof. coord. Toth Ioana); eleva Andreea Simoc (din aceeași clasă) a recitat o poezie proprie. Tot din a VI-a A este și Daria Carţiş, care a interpretat cântecul ,,Sunt copil de Românie". Cândva, ,,Am fost şi eu la Alba-Iulia" au spus cei din a VI-a B. Elevii din a VII-a A (prof. coord. Angela Vlaş) ne-au îndemnat prin cântec:  ,,Hai, să-ntindem hora mare!" Au urmat cântecul ,,Mama noastră" și poezia ,,Steagul nostru" (prof. diriginte Georgeta Muşet). Elevii din a VII-a C au interpretat cântecul ,,Tu, Ardeal" (prof. diriginte Popa Olga). S-a continuat cu cântecul ,,Treceţi, Batalioane române, Carpaţii" şi poezia ,,Patria română" (prof. diriginte, Luminiţa Andru), interpretate de elevii din clasa a VII-a D. Poezia ,,Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie!" şi tradiţionalul La mulţi ani! au fost interpretate de elevii din a VIII-a A, coordonaţi de prof. diriginte Mihuţa Ştefana şi Cristian Bunta. Piesa ,,Moţii mei din Apuseni" a fost interpretată de cei din a VIII-a C (prof. diriginte Anca Goliţa).
Spectacolul dedicat centenarului a continuat cu un buchet de trei nestemate: poezia ,,Ţara mea",recitată de cei din a VIII-a D, cu cântec de slavă, închinat limbii române: ,,Limba noastră", interpretată cu sensiblilitate de eleva Anton Carina și ,,Doamne, ocroteşte-i pe români! ", interpret Elena Şerban.
Pe parcursului întregului program a rulat un material în PowerPoint ce conţinea date şi informaţii referitoare la Marea Unire, material realizat de către prof. Marius Mihuţa, în colaborare cu prof. documentarist, Andru Cristina.
În finalul programului, a fost înălțată o altă rugă către bunul Dumnezeu: ,,Ocroteşte, Doamne, România!" Au interpretat membrii grupului vocal ,,Armonia", sub bagheta domnului prof. Gheorghe Drăgan.
Fiecare profesor implicat a fost răsplătit de către conducerea şcolii cu o diplomă, în  aplauzele publicului.
Tot cu ocazia anului centenar, elevii şcolii, îndrumaţi de profesorii diriginţi şi profesorii din ciclul primar (Bunta Cristian, Creţ Florina, Bogoşel Voichiţa, Romulus Făşie, Lupău Florina, Moza Liana, Petruse Maria, Miara Angelica, Ţoţa Felicia, Trif Laura, Stan Lavinia, Fărcane Ioana, Bursaşiu Ramona, Todor Alina și Fericean Adriana) au realizat creații plastice, machete și planşe ce au fost expuse pe holurile şcolii, iar parte dintre cele mai izbutite au fost trimise la I.S.J. Bihor pentru expoziţie. Tot în acest cadru, elevii din învăţământul primar au pregătit un scurt moment cultural-artistic şi au realizat un colţ cu obiecte tradiţionale româneşti.
Felicitări echipei de proiect: prof.Simona Pantea, director, Liana Moruţ, director adjunct, Adelina Panici-Mangra, consilier educativ, Andru Cristina, Tomescu Ileana, Ştefana Mihuţa, Marius Mihuţa, Alin Paşca, Cristian Bunta şi Drăgan Gheorghe.
Cristina Andru&Ileana Tomescu
Vedeți mai multe poze pe Galeria foto: România, ţară sfântă, România - ţara mea

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 19 august 2019