Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

România, ţară sfântă, România - ţara mea

Luni, la Casa de Cultură ,,Miron Pompiliu” din Ştei

România, ţară sfântă, România - ţara mea

Centenarul Marii Uniri a fost celebrat cu mare fast de către elevii Şcolii Gimnaziale ,,Miron Pompiliu" din Ştei.

Ziua de 1 Decembrie 2018 reprezintă nu numai celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire, cât şi o reiterare a evenimentelor care au făcut posibilă Unirea de la 1 Decembrie 1918.
Acum 100 de ani, pe jos sau cu căruţa, mii de oameni s-au adunat la Alba-Iulia pentru a împlini visul de veacuri al poporului român:  Marea Unire.
Deşi trăiau în provincii separate teritorial, de mai bine de 2.000 de ani,  aceiaşi oameni, vorbeau aceeaşi limbă, aveau aceleaşi tradiţii şi obiceuri şi mai presus de orice gândeau  şi simţeau româneşte. În aceste condiţii, unirea, cheia de boltă a spiritualităţii româneşti, devine realitate la data de 1Decembrie 1918.
Luni, 26 noiembrie 2018, elevii Şcolii Gimnaziale ,,Miron Pompiliu" Ştei au ales să sărbătorească 100 de ani de la Marea Unire în  cadrul Casei de Cultură ,,Miron Pompiliu" Ștei, unde elevii au recitat poezii, au interpretat cântece patriotice şi au jucat în scenete sugestive.
Spectacolul a fost prezentat de doamna bibliotecar, prof. Ileana Tomescu.
Într-o atmosferă solemnă, festivitatea a debutat prin intonarea Imnului de Stat al României, de către elevii clasei a VIII-a B, coordonați de profesor diriginte Alexandra Sere şi profesor de educaţie muzicală, Bunduruş (Monenci) Natalia.
A urmat o prelegere despre Marea Unire, realizată de către profesorul de istorie, doamna Mihuţa Ştefana, care a reînsufleţit cele mai frumoase momente din istoria trecutului glorios al poporului român.  
A doua clasă care a păşit pe scena Casei de Cultură a fost clasa a V-a A. Elevii au recitat poezia ,,Patria română", sub coordonarea prof. diriginte Raluca Jude.
Superbul ,,imn" ,,Basarabie frumoasă", a răsunat dumnezeiește prin vocile elevilor clasei a V-a B, coordonați de prof. Sanda Merce. De un lirism aparte, au fost şi versurile poeziei ,,Nu plânge, maică Românie!" recitată de elevii clasei a V-a B, coordonați de prof. diriginte Adelina- Panici Mangra. Poezia ,,Avem o ţară", scrisă de Radu Gyr, a fost recitată de cei din a VI-a A (prof. coord. Toth Ioana); eleva Andreea Simoc (din aceeași clasă) a recitat o poezie proprie. Tot din a VI-a A este și Daria Carţiş, care a interpretat cântecul ,,Sunt copil de Românie". Cândva, ,,Am fost şi eu la Alba-Iulia" au spus cei din a VI-a B. Elevii din a VII-a A (prof. coord. Angela Vlaş) ne-au îndemnat prin cântec:  ,,Hai, să-ntindem hora mare!" Au urmat cântecul ,,Mama noastră" și poezia ,,Steagul nostru" (prof. diriginte Georgeta Muşet). Elevii din a VII-a C au interpretat cântecul ,,Tu, Ardeal" (prof. diriginte Popa Olga). S-a continuat cu cântecul ,,Treceţi, Batalioane române, Carpaţii" şi poezia ,,Patria română" (prof. diriginte, Luminiţa Andru), interpretate de elevii din clasa a VII-a D. Poezia ,,Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie!" şi tradiţionalul La mulţi ani! au fost interpretate de elevii din a VIII-a A, coordonaţi de prof. diriginte Mihuţa Ştefana şi Cristian Bunta. Piesa ,,Moţii mei din Apuseni" a fost interpretată de cei din a VIII-a C (prof. diriginte Anca Goliţa).
Spectacolul dedicat centenarului a continuat cu un buchet de trei nestemate: poezia ,,Ţara mea",recitată de cei din a VIII-a D, cu cântec de slavă, închinat limbii române: ,,Limba noastră", interpretată cu sensiblilitate de eleva Anton Carina și ,,Doamne, ocroteşte-i pe români! ", interpret Elena Şerban.
Pe parcursului întregului program a rulat un material în PowerPoint ce conţinea date şi informaţii referitoare la Marea Unire, material realizat de către prof. Marius Mihuţa, în colaborare cu prof. documentarist, Andru Cristina.
În finalul programului, a fost înălțată o altă rugă către bunul Dumnezeu: ,,Ocroteşte, Doamne, România!" Au interpretat membrii grupului vocal ,,Armonia", sub bagheta domnului prof. Gheorghe Drăgan.
Fiecare profesor implicat a fost răsplătit de către conducerea şcolii cu o diplomă, în  aplauzele publicului.
Tot cu ocazia anului centenar, elevii şcolii, îndrumaţi de profesorii diriginţi şi profesorii din ciclul primar (Bunta Cristian, Creţ Florina, Bogoşel Voichiţa, Romulus Făşie, Lupău Florina, Moza Liana, Petruse Maria, Miara Angelica, Ţoţa Felicia, Trif Laura, Stan Lavinia, Fărcane Ioana, Bursaşiu Ramona, Todor Alina și Fericean Adriana) au realizat creații plastice, machete și planşe ce au fost expuse pe holurile şcolii, iar parte dintre cele mai izbutite au fost trimise la I.S.J. Bihor pentru expoziţie. Tot în acest cadru, elevii din învăţământul primar au pregătit un scurt moment cultural-artistic şi au realizat un colţ cu obiecte tradiţionale româneşti.
Felicitări echipei de proiect: prof.Simona Pantea, director, Liana Moruţ, director adjunct, Adelina Panici-Mangra, consilier educativ, Andru Cristina, Tomescu Ileana, Ştefana Mihuţa, Marius Mihuţa, Alin Paşca, Cristian Bunta şi Drăgan Gheorghe.
Cristina Andru&Ileana Tomescu
Vedeți mai multe poze pe Galeria foto: România, ţară sfântă, România - ţara mea

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:55:38 Ora de vară a Europei de Est