Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Metode moderne utilizate în demersul didactic”

Joi, s-au desfășurat cercurile pedagogice

,,Metode moderne utilizate în demersul didactic”

Cu mult noroc, joi, 29 noiembrie 2018, am reușit să ajungem la șase cercuri pedagogice, desfășurate la Grădinița Nr. 28, la Universitatea Agora, la Grădinița Americano-Română ,,Crinul", în sala ,,Traian Moșoiu" a Primăriei Municipiului Oradea, la Școala Gimnazială Nr. 16 și la Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Orizont" din Oradea.

La Grădinița Nr. 28 - ,,Nufărul", educatoarele participante, îndrumătoare la grupele mari din cadrul grădinițelor nr. 45, 43, 12, 54, 53, 52, 23, 34, 48, 20, 35, 41 și 17, Winnie Academy și Aleodor (grădinițe situate în dreapta Crișului Repede) au fost primite în hol cu pâine și sare, cu cocarde și steguleț  (cuprinzând programul cercului). Pentru actuala ediție a cercului pedagogic a fost propusă tema ,,Metode moderne utilizate în demersul didactic".
Alături de responsabilii de cerc, doamnele prof. Cornelia Româneac și Lucia Caciora, și invitatul special Carmen Popa, cadru didactic universitar al Facultății de Științe Socio-Umane de la Universitatea din Oradea, la reușita manifestărilor și-au dat concursul, printr-o implicare exemplară, întreg colectivul Grădiniței, după cum avea să sublinieze doamna director, profesor Cornelia Româneac.
Deschiderea s-a făcut cu cântec, protagoniștii fiind frumoșii românași, îmbrăcați în costume populare, preșcolarii grupei mari D, îndrumați de prof. Maria Ambro și Camelia Horga. Ei ne-au încântat cu versuri și cântece dedicate Zilei Naționale în anul Centenarului Marii Uniri. Printr-o prezentare în PowerPoint, doamna director a oferit suportul teoretic al temei cercului, iar prof. Daniela Morar și Felicia Andor au adus pentru susținere exemple de bune practici. Activitatea integrată (activități pe work-shopuri) cu tema ,,România în Centenar", dezvoltată de invitatul cercului, a fost prima din cele cinci secvențe ale unui întreg, ce se cheamă demers educațional integrat, urmată de: competențe generale (specifice) - activități opționale, fișa pentru aprecierea progresului individual al copilului (prezentată și susținută inclusiv cu exemple de bune practici de către prof. Nicoleta Nicoruț), evaluarea pe domenii de dezvoltare (la care exemplele de bune practici au fost oferite de prof. Adela Horga), iar evaluarea activității cercului pedagogic s-a făcut prin intermediul metodei Acrostihului, pornindu-se de la cuvântul centenar. În evaluare, aprecierile vorbitorilor nu le-au ocolit nici pe gazde, care au excelat la toate capitolele.
În captarea atenției, în mobilizarea generală și motivarea tuturor participanților, invitatul cercului, doamna Carmen Popa, a găsit potrivit să pornească cu câteva considerații desprinse din cartea ,,Clonele învățământului românesc", de Sergiu Ciocârlan (,,Școala nu este așa cum se prezintă la inspecțiile școlare. Ea este, de fapt, cât se poate de mohorâtă. Tristețile, durerile ei sunt nenumărate. Și iat-o forțată să râdă și să danseze la final de inspecție!" (pag. 47); sau: ,,Eu sunt profesor. Școala îmi încredințează nu copii, ci clase. Pe mine nu mă interesează clasele, ci copiii. Mă preocupă să pun întrebări care să iasă din tiparele idiotizante pe care le fabrică manualele școlare"(pag. 38).
Pentru delectarea de final, gazdele au invitat două soliste care să încânte auditoriul cu nestemate culese din grădina plină de roade a folclorului bihorean, dar nu numai, fiind și vremea colindelor! Cele două prințese au fost: profesorul și îndrăgitul interpret Viorica Marc Bulzan (tulcănița) și studenta Denisa Niculina Szilagy.
În Galeria foto, am inclus și imagini de la cercurile pedagogice desfășurate în Aula Albastră a Universității Agora și la Grădinița Americano-Română ,,Crinul".
 Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (73 de poze) în Galeria foto: ,,Metode moderne utilizate în demersul didactic”

Trimite email
duminică, 11 mai 2025, 07:41:56 Ora de vară a Europei de Est