Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,Metode moderne utilizate în demersul didactic”

Joi, s-au desfășurat cercurile pedagogice

,,Metode moderne utilizate în demersul didactic”

Cu mult noroc, joi, 29 noiembrie 2018, am reușit să ajungem la șase cercuri pedagogice, desfășurate la Grădinița Nr. 28, la Universitatea Agora, la Grădinița Americano-Română ,,Crinul", în sala ,,Traian Moșoiu" a Primăriei Municipiului Oradea, la Școala Gimnazială Nr. 16 și la Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Orizont" din Oradea.

La Grădinița Nr. 28 - ,,Nufărul", educatoarele participante, îndrumătoare la grupele mari din cadrul grădinițelor nr. 45, 43, 12, 54, 53, 52, 23, 34, 48, 20, 35, 41 și 17, Winnie Academy și Aleodor (grădinițe situate în dreapta Crișului Repede) au fost primite în hol cu pâine și sare, cu cocarde și steguleț  (cuprinzând programul cercului). Pentru actuala ediție a cercului pedagogic a fost propusă tema ,,Metode moderne utilizate în demersul didactic".
Alături de responsabilii de cerc, doamnele prof. Cornelia Româneac și Lucia Caciora, și invitatul special Carmen Popa, cadru didactic universitar al Facultății de Științe Socio-Umane de la Universitatea din Oradea, la reușita manifestărilor și-au dat concursul, printr-o implicare exemplară, întreg colectivul Grădiniței, după cum avea să sublinieze doamna director, profesor Cornelia Româneac.
Deschiderea s-a făcut cu cântec, protagoniștii fiind frumoșii românași, îmbrăcați în costume populare, preșcolarii grupei mari D, îndrumați de prof. Maria Ambro și Camelia Horga. Ei ne-au încântat cu versuri și cântece dedicate Zilei Naționale în anul Centenarului Marii Uniri. Printr-o prezentare în PowerPoint, doamna director a oferit suportul teoretic al temei cercului, iar prof. Daniela Morar și Felicia Andor au adus pentru susținere exemple de bune practici. Activitatea integrată (activități pe work-shopuri) cu tema ,,România în Centenar", dezvoltată de invitatul cercului, a fost prima din cele cinci secvențe ale unui întreg, ce se cheamă demers educațional integrat, urmată de: competențe generale (specifice) - activități opționale, fișa pentru aprecierea progresului individual al copilului (prezentată și susținută inclusiv cu exemple de bune practici de către prof. Nicoleta Nicoruț), evaluarea pe domenii de dezvoltare (la care exemplele de bune practici au fost oferite de prof. Adela Horga), iar evaluarea activității cercului pedagogic s-a făcut prin intermediul metodei Acrostihului, pornindu-se de la cuvântul centenar. În evaluare, aprecierile vorbitorilor nu le-au ocolit nici pe gazde, care au excelat la toate capitolele.
În captarea atenției, în mobilizarea generală și motivarea tuturor participanților, invitatul cercului, doamna Carmen Popa, a găsit potrivit să pornească cu câteva considerații desprinse din cartea ,,Clonele învățământului românesc", de Sergiu Ciocârlan (,,Școala nu este așa cum se prezintă la inspecțiile școlare. Ea este, de fapt, cât se poate de mohorâtă. Tristețile, durerile ei sunt nenumărate. Și iat-o forțată să râdă și să danseze la final de inspecție!" (pag. 47); sau: ,,Eu sunt profesor. Școala îmi încredințează nu copii, ci clase. Pe mine nu mă interesează clasele, ci copiii. Mă preocupă să pun întrebări care să iasă din tiparele idiotizante pe care le fabrică manualele școlare"(pag. 38).
Pentru delectarea de final, gazdele au invitat două soliste care să încânte auditoriul cu nestemate culese din grădina plină de roade a folclorului bihorean, dar nu numai, fiind și vremea colindelor! Cele două prințese au fost: profesorul și îndrăgitul interpret Viorica Marc Bulzan (tulcănița) și studenta Denisa Niculina Szilagy.
În Galeria foto, am inclus și imagini de la cercurile pedagogice desfășurate în Aula Albastră a Universității Agora și la Grădinița Americano-Română ,,Crinul".
 Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (73 de poze) în Galeria foto: ,,Metode moderne utilizate în demersul didactic”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 9 aprilie 2020