Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Centenarul Marii Uniri la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni

,,Sărbătorim Centenarul – 1 Decembrie, Ziua Națională a României”

Centenarul Marii Uniri la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni

Nu ar fi fost de ajuns nici cei mai geniali oameni politici, nici cei mai mari cărturari, nici cei mai grozavi ostași... nu ar fi fost în stare să facă Unirea țărilor acestora... dacă nu ar fi fost în conștiința acestui popor întreg simțirea că nu-i nicio deosebire între un ținut românesc și alt ținut românesc, că toată românimea trăiește ca un singur popor într-o singură țară. Nicolae Iorga

Există în  viața fiecărui popor evenimente memorabile care îi jalonează mersul în timp și care se constituie ca niște repere de preț în drumul lor spre afirmare și împlinire. Dacă ar fi să reținem doar câteva din viața statului român modern, în mod indiscutabil ele ar trebui să fie 1848, 1859, 1878, 1881, dar, mai presus de toate este fără-ndoială momentul de la 1 Decembrie 1918, care a marcat actul desăvârșirii unității statale românești. Este în mod firesc actul final al unui amplu proces de eforturi multiseculare, pentru care s-au jertfit și au căzut la datorie generații și generații de români. Pentru orice popor libertatea, independența și suveranitatea națională sunt sfinte, deoarece ele constituie chezășia progresului social și o condiție sine qua non pentru prosperitate și împlinire.
Ce înseamnă pentru fiecare dintre noi Marea Unire? Este ceasul înfăptuirii dăruit nouă de înaintași, pregătit cu migală de artizan vreme de secole, dar mai ales după 1848. Unirea a fost înfăptuită de către elitele românești, preoții ortodocși sau greco-catolici, dascălii români, avocații cu înalte studii doctorale, juriștii, jurnaliștii, românii muncitori, meseriașii, agricultorii, proprietarii de păduri, terenuri sau mine. Dacă pe Câmpia Libertății de  la Blaj, în 1848 mulțimea a rostit gândul fiecărui român: Noi vrem să ne unim cu Țara, la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918, pe Câmpul lui Horea, idealul strigat cu voce puternică a fost: Noi vrem să ne unim cu Țara Românească! Și profeția lor s-a împlinit, pe veci.
În intervalul 26.11.-28.11.2018 la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni și structurile arondate s-a derulat proiectul ,,Sărbătorim Centenarul - 1 Decembrie, Ziua Națională a României", în colaborare cu Primăria comunei Rieni și Parohia Ortodoxă Rieni. Insuflarea dragostei pentru strămoşii noştri, pentru trecutul istoric al poporului nostru, pentru realizările istorice şi culturale, precum şi pentru personalităţile pe care le-a dat acest popor de la începuturile sale şi până azi, sunt doar câteva din subiectele pe care le abordăm cu ocazia acestui eveniment. Încă de la grădiniţă, copiii trebuie să afle despre istoria şi strămoşii noştri după cum este obligatoriu să-şi cunoască familia: părinţii, fraţii, bunicii, rudele mai apropiate sau mai îndepărtate.
 Ziua Naţională este un bun prilej de a aborda astfel de subiecte pe teme de istorie, ocazie cu care insuflăm copiilor sentimente de dragoste şi respect pentru: limba română, ţara noastră, poporul român, strămoşii noştri, pentru obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti, pentru istoria şi eroii noştri, mândria că sunt descendenţii unor oameni curajoşi şi iubitori de neam şi ţara. Din multitudinea de activități desfășurate în cadrul proiectului amintim: evocarea evenimentului în picturǎ, realizarea unei expoziţii; confecționarea de steaguri și ecusoane;  realizarea unor panouri cu imagini reprezentative; prezentarea unui program artistic închinat Zilei Naţionale care a inclus: cântece, poezii și dans popular; discursuri pe tema Marii Uniri, precum și  depunerea de coroane la monumentul eroilor din localitate.
La realizarea acestor activități și-au adus contribuția toate cadrele didactice din comună, d-nele educatoare: Corina Bodiuț, Marcela Terme, Ramona Țigan, Andrea Boroș, d-nele învățătoare: Adela Dobra, Liliana Balint, Liana Hule, Ioana Jurj, Simona Sabău, d-nele și d-nii prof.: Marțian Dudaș, Loredana Marge, Ancuța Pașca, Claudiu Pirtea, Eszter Szatmari, Simona Corbu, Diana Muțiu, Ramona Dan, Liviu Țiț, Sorina Racu și d-na secretară Bălan Cornelia. D-na director Corina Florincuța i-a felicitat pe toți pentru implicare, pentru activitățile deosebite și ne-a adresat tuturor celor prezenți frumoasa urare: La mulți ani, români!
Prof.Bonchiș Ioana
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Centenarul Marii Uniri la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 08:37:36 Ora de vară a Europei de Est