Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Revista ,,OviDan” nr. 197 din 4 dec. 2018

Semnal

Revista ,,OviDan” nr. 197 din 4 dec. 2018

Este o revistă specială care s-a născut în urma excursiei pe care delegația bihorenilor a făcut-o la Alba Iulia în 24 și 25 noiembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, înfăptuită la 1 Decembrie 1918, ,,periplul" nostru fiind inițiat de distinsul economist Ioan Chivari, prim-vicepreședinte al Vetrei Românești, Filiala Bihor. Numărul este special și prin faptul că a ieșit în 20 de pagini, din care patru pagini color: coperta 1 și coperta 20, dar și paginile din mijloc, 10 și 11.

În deschidere, pe prima pagină, cu continuare în pag. 19, am inserat o însemnare despre Uniunea Vatra Românească. În pag. 2, am reprodus articolul generic pe care l-am publicat pe site-ul ,,Ovidan.ro", ediția online, despre ,,periplul" bihorenilor la Alba Iulia, intitulat: ,,Participanți la misiunea centenară ,,Drumul recunoștinței"... spre Alba Iulia (având supratitlul ,,Pe urmele înaintașilor, spre Țara Moților")! Articolul continuă în pag.3 și respectiv pag. 14.
În pag. 3, începe fotoreportajul realizat la Ceica, unde am fost așteptați și primiți cu pâine și sare de către doamna primar Anca Șovre și doi elevi, de alți reprezentanți locali, pe care i-am nominalizat în pag. 3 (d-na viceprimar Cornelia Petrila, preotul paroh Florian Balint, Cmeciu Gheorghe - cel mai vârstnic cetățean al locului, directorul Școlii - prof. Vlad Flore, prof. Floare Buhaș, ed. Anca Trip, secretarul școlii, Mihele Rareș), consemnând, totodată, și fragmente din discursurile rostite de doamna primar Anca Șovre, părintele paroh Florian Balint și președintele Senatului universitar, prof. univ. dr. Sorin Curilă). Corul Școlii Gimnaziale Ceica (coordonat de prof. Floare Buhaș) a intonat câteva cântece patriotice.
De la Primăria Sîmbăta, ne-am deplasat la Monumentul eroilor (unde doamna primar Mariana Laza și directorul Școlii, prof. dr. Ioana Ștefan, au rostit alocuțiuni, iar părintele paroh Ovidiu Roman a înălțat o rugăciune), un grup de elevi, coordonați de prof. Haidu Lavinia și Manolache Ioana, înv. Matica Ioana și Lucaciu Aurora, a susținut un moment artistic închinat eroilor. Am revenit la Primăria Sîmbăta pentru un moment de socializare...
La Beiuș, la Monumentul martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, am fost așteptați de deputatul Gheorghe Bogdan, consilier județean Stela Babău, consilier Liga Florica, preotul Varga Gheorghe Dorel, profesor de istorie Dan Ispas, Silviu Odobasian - fost primar al Beiușului, Viorel Iuhas - fost viceprimar, Viorel Gavra - director al Colegiului Național ,,Samuil Vulcan", directorul Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Popoviciu" - doamna profesor Mihaela Nemeș și directorul adjunct - doamna profesor Daniela Rada...
În pagina a 5-a, am spicuit din alocuțiunile rostite de preotul Varga Gheorghe Dorel, profesorul Dan Ispas, președintele Senatului universitar, prof. univ. dr. Sorin Curilă și deputatul Gheorghe Bogdan.
În pagina 6, avem însemnări de la Izbuc, iar în pag. 7, de la Lunca și Albac (cu descălecat și cazare la Perla Arieșului).
În pagina a 8-a, începe reportajul în Cetatea Unirii celei Mari - Alba Carolina. Paginile din mijloc (10 și 11), conțin poze color de la Ceica, Sâmbăta, Beiuș, Izbuc și Albac (Vila Perla Arieșului). În paginile 12 și 13, continuă reportajul despre (și din) Cetatea Alba Carolina.
În pag. 14, vă facem cunoștință cu membrii delegației bihorenilor care au pornit, sâmbătă, 24 nov. 2018, spre Țara Moților, iar duminică dimineața (25 noiembrie) au intrat triumfători, ,,cucerind" (sufletește) Cetatea Alba Carolina.
În pag. 14 - 19, am consemnat gânduri, mesaje și impresii (chiar și versuri) ale unora dintre membrii delegației, dar nu numai; mesajul special al tânărului Andrei Oros, elev în clasa a XII-a D, la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu", intitulat ,,Tezaurul neprecupețit al neamului român", precum și ,,Odă României", versuri ale elevului Alexandru Lascu din clasa a X-a C, de la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu".
Un fotoreportaj care se vrea un Arc peste timp, menit să răscolească amintiri excursioniștilor trăitori ai acelor clipe, să stârnească unora zâmbete, iar altora, posibil, chiar nostalgii de moment...
Revista cuprinde 50 de poze alb-negru și 28 de poze color.
Moise-Ovidiu Dan

Trimite email

luni, 19 august 2019