Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

A fost inaugurat Muzeul istoriei evreilor din Oradea și Bihor

Miercuri, de Sărbătoarea luminilor (Hanukkah)

A fost inaugurat Muzeul istoriei evreilor din Oradea și Bihor

Miercuri, 5 decembrie 2018, de Sărbătoarea luminilor (Hanukkah), una dintre cele mai mari sărbători evreieşti, a fost inaugurat Muzeului istoriei evreilor din Oradea și Bihor, amenajat în Sinagoga Aachvas Rein de pe str. Primăriei nr. 25.

Acesta va funcționa ca secție a Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural.
La eveniment au fost prezenţi primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, Angela Lupșea - directorul Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural, managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp, vicepreşedintelui Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Ovidiu Bănescu, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea, Felix Koppelmann, episcopul ortodox Sofronie Drincec, episcopul romano-catolic Böcskei László precum și alte oficialități.  
În deschiderea evenimentului, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea, Felix Koppelmann, i-a invitat pe rabinul comunităţii evreieşti din Oradea, pe primarul Ilie Bolojan, pe subprefectul Iulius Delorean şi pe managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp, să aprindă câte o lumânare în menora, sfeșnicul cu șapte brațe adus în fosta Sinagogă.
„Ceea ce se întâmplă astăzi este un lucru extraordinar care va rămâne în istoria orașului pentru eternitate. Cât timp va fi pace în lume, această sinagogă devenită muzeu va fi cu siguranță un punct de atracție atât pentru noi orădenii, pentru  evreii care au rădăcini românești,  rădăcini bihorene, dar și pentru  cei care nu sunt evrei, pentru că nu toți am avut ocazia să cunoaștem istoria adevărată, dar mai ales pentru turiștii care vor veni din țară, pentru turiștii care vor sosi din străinătate", a spus Felix Koppelmann.
Contribuția Primăriei Oradea - în semn de respect, de compasiune și aducere aminte
În continuare, a luat cuvântul primarul Ilie Bolojan, care a vorbit despre ce a determinat Primăria Oradea să vină în sprijinul reabilitării acestei sinagogi transformate azi în muzeu: „Sunt onorat ca împreună cu reprezentanții comunității evreiești să vă pot spune bun venit în această sinagogă reabilitată, care începând de astăzi este Muzeul Evreilor din Oradea. Primăria Oradea a finanțat reabilitarea acestei clădiri din două rațiuni: prima este în semn de respect și de recunoaștere a contribuției comunității evreiești la istoria orașului Oradea, la dezvoltarea acestuia. Orașul nostru arată astăzi așa, pentru că cele trei comunități: evreiască, maghiară și română au contribuit fiecare de-a lungul sutelor de ani la arhitectura și dezvoltarea municipiului nostru. A doua rațiune este cea  a compasiunii și a aducerii aminte, pentru că, așa cum știți la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, în primăvara anului 1944, când orașul Oradea era sub administrație maghiară, o treime din locuitorii orașului nostru au fost deportați, este vorba de comunitatea evreiască. Aceasta a fost o adevărată tragedie, pentru că, din păcate, cea mai mare parte dintre ei și-au găsit sfârșitul în lagărele de concentrare. Prin urmare este o chestiune de reparație morală din partea orașului, pentru că ne dorim ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple, iar acest spațiu în care ne aflăm azi să fie unul de aducere aminte".
În amenajarea muzeului s-a optat pentru un concept de design muzeal deosebit, menit să surprindă vizitatorii și să trezească contemplația. 
Muzeu al istoriei evreilor din Oradea și Bihor - un nou concept muzeal
Directorul Muzeului Orașului Oradea, d-na Angela Lupșea, care s-a ocupat personal de amenajarea acestui Muzeu al istoriei evreilor din Oradea și Bihor,  a vorbit despre conceptul de amenajare a acestui spațiu și despre ce își dorește acesta să transmită vizitatorului: „Muzeul Orașului Oradea, prin echipa de documentare, prin muzeografi, vine în această seară în fața d-voastră cu un nou concept muzeal. Acest lucru s-a datorat muncii unei echipe complexe. S-a vorbit în această seară despre comunitatea evreiască și despre contribuția ei importantă. Noi dorim să descoperiți prin aceste panouri cine au fost acești oameni, membri ai comunității evreiești care au clădit orașul, pentru că majoritatea dintre noi cunoaștem aceste clădiri emblematice pentru Oradea, în stilul Art Nouveau, dar puțini cunosc istoria din spatele acestor clădiri devenite azi monumente istorice și pe care încercăm să le aducem din nou la lumină prin reabilitarea lor. Cronologia începe la parter și datează de când evreii au fost prezenți în acest spațiu bihorean și continuă la etaj unde amenajarea muzeală mai are loc de îmbunătățiri și de completări. Aici avem  o expoziție permanentă și în continuă  dezvoltare, unde veți descoperi tragedia care a avut loc în orașul nostru începând cu anul 1942. Veți vedea cum au plecat și cum s-au întors, dar și ce rămas în urma evreilor. Dacă scările vă prezintă sugestiv ce s-a întâmplat în ghetoul din Oradea, veți vedea apoi cum siluetele dispar și rămân pietrele. Noi îi rugăm pe toți cei care vin sau pleacă să își aducă aminte și să pună o piatră. Loc este suficient! "
La parter, muzeul cuprinde panouri informative şi obiecte legate de viaţa comunităţii evreieşti din zona noastră, unele dintre ele vechi de peste 400 de ani, vizitatorul având astfel ocazia să cunoască viața evreilor orădeni în vremea de maximă înflorire a comunității evreiești.
La etaj a fost amenajată o expoziţie permanentă în memoria orădenilor care şi-au pierdut viaţa în timpul Holocaustului, vizitatorul putând vedea în imagini infernul care a dus la decimarea unei populații de peste 30.000 de persoane, prin deportarea și exterminarea în lagăre. 
Muzeul este spațiu expozițional dedicat comunității evreilor din Oradea și victimelor Holocaustului și are ca public țintă orădenii în primul rând, care sunt invitați să cunoască mai în detaliu familiile care au construit o parte dintre superbele palate din Oradea, dar sunt așteptați și vizitatorii din străinătate.
Lucrările de reabilitare a Sinagogii Aachvas Rein au început în luna mai a acestui an și au fost finalizate în data de 5 octombrie 2018. Acestea au fost realizate de Primăria Oradea prin bugetul local, valoarea lor ridicându-se la aproximativ 380.000 de lei. Reabilitarea Sinagogii Aachvas Rein a vizat atât interiorul, cât și exteriorul clădirii. (B.P.)

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 20:43:45 Ora de vară a Europei de Est