Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Triplă lansare de carte, autor, col. dr. Constantin Moșincat

Joi, în sala de ședințe a Prefecturii Bihor, a avut loc

Triplă lansare de carte, autor, col. dr. Constantin Moșincat

Istoricul militar colonel în rezervă dr. Constantin Moșincat și-a lansat joi, 13 decembrie 2018, sub clopotul Marii Uniri, în sala de ședințe a Prefecturii Bihor, trei cărți: Sub clopotul Marii Uniri; 1918 - Drumul datoriei: bihoreni la Alba Iulia; Biserica, al doilea brâu de fortificație la granița de vest a României Mari.

Cele trei cărți, scoase în aceste zile la Editura Treira din Oradea, au fost oferite de domnul colonel la pachet, sub genericul Sub clopotul Marii Uniri, ca un  dar din dar făcut celor prezenți la eveniment, grație sprijinului financiar oferit de Consiliul Județean Bihor, Direcția Social-Comunitară Bihor.
În deschidere, sala întreagă a cântat Imnul național, împreună cu grupul de copii, coordonat de Alexandrina Chelu (Bianca Andreea Moșincat, Liliana Maria Moșincat, Bianca Lascu, Alesia Igna, Maia Toia, Șerban Toia, Vlăduț Andrei Țap, Andreea Drugaș și Denisa Ujupan).
Acțiuni dedicate Centenarului Marii Uniri
,,Evenimentul încheie în mod fericit manifestările științifice dedicate Centenarului Marii Uniri, pe care le-au desfășurat pe parcursul unui an, începând cu luna octombrie 2017, câteva asociații cultural-patriotice: ,,Avram Iancu", Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ,,Gen. Traian Moșoiu", Filiala Bihor, Asociația Națională a Cavalerilor de Clio, Asociația Cultul Eroilor ,,Regina Maria", Filiala Bihor, împreună cu bisericile ortodoxe și greco-catolice, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, cu instituții școlare din întreg județul, împreună cu Prefectura Bihor, Consiliul Județean Bihor, primăriile municipiilor și comunelor din Bihor, cu universitățile din Oradea și cu mulți alții", după cum a precizat colonelul în rezervă ing. Dan Poinar, moderatorul manifestării. Din numeroasele manifestări organizate au fost evidențiate câteva: 1.Expoziția de icoane (vernisată în 27 martie în Cetatea Oradea), cuprinzând icoane din Republica Moldova 2. Excursii cu elevii pasionați de istorie, pe urmele înaintașilor vrednici de cinstire, ,,în localități din Ardeal, unde Ardealul a suferit... și-apoi s-a bucurat" 3.Conferințe desfășurate în școli (gimnaziale) și licee din tot județul, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor 4.Expoziții, conferințe și sesiuni de comunicări științifice, desfășurate la Muzeul Cetății din Oradea (la Muzeul Orașului Oradea - n.n.) 5.Plăci comemorative pe clădiri importante din localitățile de unde au plecat delegați la Marea Unire de la Alba Iulia la 1 Dec. 1918, acțiune coordonată de reprezentanți ai Prefecturii Bihor, Consiliului Județean Bihor și ai Muzeului Țării Crișurilor 6.Au fost ridicate monumente și cruci comemorative, ,,chiar duminica trecută la Sânlazăr, crucea ridicată de Mănăstirea Sfântul Nicolae din Holod, pe acel deal frumos din Holod" 7.Am organizat lansări de carte; această triplă lansare este o încheiere, o încununare 8.Am organizat o deplasare la Alba Iulia cu un grup de 150 de persoane din municipiul Oradea și cu studenți din Republica Moldova 9. Părintele Ghitea are, duminică, a VII-a ediție a Festivalului-concert de colinde ,,Hristos se naște".
Pentru noi, anul acesta a fost un an frumos, un an de realizări, cu care ne mândrim, dar a fost doar o încălzire. Pentru noi, bihorenii, greul de-abia de acum începe. O țară întreagă a fost angrenată în anul Centenar. Pentru noi și pentru cei din Banat urmează o perioadă în care rămânem ,,singuri". Vom vorbi mult până în 20 aprilie anul viitor (2019 - n.n.) despre patimile Bihorului, despre acțiunile de luptă ale armatei române, despre înaintașii noștri, care atunci au știut să uite de orice fel de apartenență politică sau religioasă, subsumându-se idealului național.
Astăzi (joi, 13 dec. 2018 - n.n.) avem bucuria și plăcerea lansării a trei cărți ale cunoscutului istoric militar de Oradea Constantin Moșincat de Oradea (sublinierea aparține moderatorului), care, deși nu se întind pe un volum foarte mare de pagini, în esență sunt documente inedite, sunt interpretări noi pentru istoriografia română, unele abordări sunt de-a dreptul curajoase. Nu o spun eu, ci cei care fac prefața la aceste cărți", a precizat domnul col. (r.) ing.Dan Poinar. S-a intrat apoi în miezul problemei, în prezentarea cărților, începând cu cartea intitulată ,,1918 - Drumul datoriei, bihoreni la Alba Iulia". ,,În această carte veți găsi (tot după aprecierea dlui D.P.) articole din presa vremii, documente care sunt prezentate cu mare acuratețe și analizate de către dl col. dr. Constantin Moșincat.
,,Lăsați copiii să meargă la izvoarele istoriei!"
Despre carte a vorbit, în stilul său caracteristic (cu patos) colonelul (în rezervă) Grigore Bartoș, subliniind, din start, un fapt important: că autorul ,,pătrunde adânc în izvoare, aduce argumente extrem de serioase, de la steagul dac și ajunge până la steagul dus de la Tărian în 1918, venind până în zilele noastre. În jur de 1000 de ani, noi ne-am adunat în jurul bisericuțelor noastre de lemn și așa ne-am păstrat, în Ardeal, limba și credința. Trimiteți-le celor care conduc destinele acestei nații, cărțile acestea, ca să înțeleagă prin ce suferințe a trecut acest popor. Lăsați copiii să meargă la izvoarele istoriei!... Autorul surprinde marile confruntări de pe scena mondială și ajunge până la bietul românaș care a simțit că e momentul astral al nației".
La final, domnia sa (col. G.B.) a mărturisit: ,,Am dorit în viața mea trei lucruri, dintre care două s-au împlinit. 1. Să mă duc în 27 martie la Chișinău. Am fost cu copiii noștri minunați, olimpici. 2.Să văd Centenarul Marii Uniri la Alba Iulia. Am fost. L-am văzut. Am văzut un popor minunat care nu s-a defectat nici măcar printr-un singur reprezentant. Ceea ce înseamnă că nația aceasta știe ce destin are în lume. 3.Și vreau să mai văd și Unirea Basarabiei. Acesta ar fi ultimul vis", a spus col. Grigore Bartoș.
Tot moderatorul D.P. a punctat apoi și despre celelalte două cărți. Cea de-a doua carte, intitulată ,,Sub clopotul Marii Uniri" este în fapt o colecție de documente și o sinteză a unor momente extraordinar de importante. Avem aici 4.205 nume de eroi bihoreni căzuți pentru România Mare", conchide D.P.
Cea de-a treia carte, intitulată ,, Biserica, al doilea brâu de fortificație la granița de vest a României Mari", se referă la fortificația pe care biserica o constituie la frontiera de vest a României.
Despre carte a fost invitat să vorbească părintele dr. Ioan Mircea Ghitea.
,,Au stat în apărarea acestor mari valori biserica, școala și armata"     
În carte, autorul ,,ne vorbește atât despre rolul armatei, dar mai ales despre rolul bisericii (biserica ortodoxă și biserica greco-catolică), momente legate de Centenarul Marii Uniri și despre evenimentul de la Alba Iulia, subliniind că ,,Atunci, în acele momente, românii, toți, au fost una. În acele vremuri de tristă amintire, când s-a încercat ,,prin tot felul de mijloace ca să se distrugă acestui popor limba, cultura și credința. Au stat în apărarea acestor mari valori biserica, școala și armata".
,,Steagul pentru românii ardeleni e ca bolta cerului de necuprins" - N. Iorga
I-a venit rândul autorului să vorbească despre cărțile sale. Mai întâi, le-a mulțumit  celor prezenți la eveniment (Din poze, veți afla cine a fost prezent în sală la tripla lansare - n.n.). ,,Am încercat să sintetizez și să am o privire, cum să spun cât mai, cât mai (sublinierea aparține vorbitorului - n.n.) sintetică asupra acestei vești a Unirii. Și am încercat să vă aduc câteva dintre momente. Dintre toate, sigur că da, Sala Unirii este cea mai reprezentativă, iar după opinia mea, ca material inedit, cu totul inedit, este cel referitor la jertfa bihorenilor pentru realizarea Marii Uniri. Pentru primăvara întregirii, vom aduce în volum nominal toți acei eroi de pe cuprinsul județului Bihor (4.205 la număr). Împreună, toate aceste trei cărți o să vă dea un tot a ceea ce a însemnat lupta românilor pentru unitatea lor națională. Am scris Drumul datoriei, pentru că oamenii de pe aceste plaiuri niciodată n-au considerat că au o datorie mai mare decât de a fi uniți". Le-am spus celor care au plecat în 24-25 noiembrie 2018 la Alba Iulia (sub culorile ,,Vetrei Românești", din inițiativa prim-vicepreședintelui Ioan Chivari - n.n.) să ducă mai departe cu ei această mândrie de a fi român", a conchis autorul celor trei cărți, domnul col. dr. Constantin Moșincat.
,,Noi îl iubim pe Mihai Viteazul și-l respectăm pe Ferdinand"
În cuvântul său, generalul Mihai Corneliu Lungu a apreciat munca și realizarea autorului. În plus, a dorit să sublinieze că tot dl col. Constantin Moșincat este cel care a creat Muzeul Militar al Garnizoanei Oradea. Referitor la cele apărute în presa locală legate de mutarea statuii lui Mihai Viteazul, domnul general a replicat: ,,Nu ne sperie deloc hotărârile de consiliu. Noi lăsăm acolo statuia Gen. Traian Moșoiu și Mihai Viteazul, făcute din dragoste și onoare față de gloria armatei române, implicit care are originea în onoarea și demnitatea României. Noi îl iubim pe Mihai Viteazul și-l respectăm pe Ferdinand. Simbolul românilor este Mihai Viteazul, respectul este pentru Ferdinand", a concluzionat domnul general Mihai Corneliu Lungu.
Andrei Oros: ,,Contează că suntem sub tricolor!"
Mergând la Alba Iulia, în 24-25 noiembrie 2018 (sub culorile ,,Vetrei Românești", la inițiativa distinsului său prim-vicepreședinte, Ioan Chivari), aveam să descoperim în grupul olimpicilor un tânăr teribil, pe nume Andrei Oros, un elev într-a XII-a, la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu", cu multă știință de carte, un monument de caracter ales și având un discurs sincer și emoționant, care ne-a cucerit definitiv. Joi, în sala Prefecturii, Andrei a impresionat întreaga asistență cu discursul său liber, din care vă redăm fragmente (el fiind destul de consistent): ,,...contează că suntem sub tricolor, contează că nu ne este frică, contează că suntem uniți, contează că suntem pe pace și contează că mai explorăm istoria neamului românesc și că nu ne este frică s-o spunem așa cum este, poate altfel decât arhaic, poate original, poate pe înțelesul unora sau pe înțelesul tuturor". Andrei s-a referit apoi și la proiectul său, intitulat ,,Bisericile de lemn din Țara Beiușului - tezaur arhitectural al județului Bihor", iar la final ne-a asigurat că: ,,Țara noastră, patrimoniul nostru bihorean și național sunt pe mâini bune (În discursul lui Andrei e vorba despre tinerii de zi - n.n. Ei, tinerii de azi), care încearcă să învețe să fie capabili. Și avem nevoie de ajutorul vostru. De a învăța din trecut pentru a ne realiza viitorul (pornind de la ,,ceea ce am fost, fără a pierde ceea ce suntem"), conchide Andrei.
,,O, ce veste minunată"
Lansarea s-a încheiat (așa cum a și început) cu cântec și cu autografe. Ne-au colindat sub brad Andreea Drugaș și Denisa Ujupan (tinere din grupul de colindători al părintelui dr. Ioan Mircea Ghitea din Husasău de Criș), iar în spatele sălii s-au regrupat și ne-au impresionat cu recitalul lor membrii grupului coral ,,Gen. Traian Moșoiu".
Moise-Ovidiu Dan
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Triplă lansare de carte, autor, col. dr. Constantin Moșincat

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 11:27:48 Ora de vară a Europei de Est