Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Prin proiectul CityWalk, aplicația Walk'n'Smile este disponibilă și pentru orădeni

Proiect finanțat prin Programul Transnațional Dunărea

Prin proiectul CityWalk, aplicația Walk'n'Smile este disponibilă și pentru orădeni

În perioada 27 - 28 noiembrie 2018, la Pilsen - Republica Cehă s-au reunit în cadrul întîlnirii multilaterale a partenerilor Proiectului CityWalk finanțat prin Programul Transnațional Dunărea, parteneri din Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, România, Serbia, Slovacia și Slovenia.

Întâlnirea a fost găzduită de Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Pilsen.
În cadrul acestui eveniment, Primăria Municipiului Oradea, reprezentată prin Marius Moș, directorul Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea, dar și prin alți membri ai direcției, respectiv  Daniela Moțoc, Ioana Popa și Ovidiu Guler, a prezentat informații privind strategia de mobilitate la nivelul Municipiului Oradea, precum și proiectele implementate pentru creșterea gradului de pietonalizare în Municipiul Oradea, astfel încât să se asigure condițiile pentru realizarea unui transfer sustenabil al unei părţi din cota modală a transportului privat cu autoturisme (în creştere în România), către transportul public şi modurile nemotorizate, respectiv către utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare şi mersul pe jos.
Toate aceste măsuri au rolul de a diminua semnificativ traficul rutier cu autoturisme și emisiile de echivalent CO2 din transport la nivelul municipiului Oradea. De asemenea, au fost prezentate stadiul acțiunilor pilot prevăzute prin proiect și a acțiunilor de promovare ințiate prin și pentru proiectul CityWalk.
În data de 28 noiembrie, partenerii proiectului s-au întâlnit la sediul de conferințe al Autorității tehnice din Pilsen, unde au avut ocazia să încerce ascensorul istoric ,,pater noster". Pe parcursul zilei de lucru, partenerii au discutat progresele înregistrate în pachetele de lucru (work packages), au prezentat activitățile deja implementate și planificarea campaniilor de conștientizare și sensibilizare și activitățile pilot.
Totodată, partenerii au experimentat aplicația pentru mobil, denumită Walk'n'Smile - aplicație care a fost dezvoltată în cadrul proiectului. Ziua a continuat cu discuții privind problemele de management de proiect și informații importante privind raportarea, fiind  încheiată cu o prezentare generală a activităților planificate pentru următoarele 6 luni.
Aplicația Walk'n'Smile, disponibilă gratuit
Prin proiectul CityWalk aplicația Walk'n'Smile este acum disponibilă și pentru orădeni. Aplicația Walk'n'Smile este disponibilă gratuit spre descărcare pentru telefoane mobile cu sistem android în magazinul de redare Google play (https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.mineroit.walknsmile) și la linkul de pe pagina de pornire (https://rri.hu/citywalk/sources), urmând ca până la finalizarea proiectului să fie disponibilă și pentru telefoanele cu sisteme IOS. De menționat, că această aplicație se află momentan încă în curs de perfecționare, iar în cazul în care vor apărea erori, acestea vor fi aplicate pe parcurs până la finalizarea proiectului.
Proiectul se va finaliza în luna mai 2019, iar întâlnirea multilaterală finală va avea loc la Oradea în luna martie a anului viitor.
Etapele întâlnirii multilaterale a partenerilor Proiectului CityWalk
Evenimentul a debutat la sediul Primăriei din Pilsen - clădire în stil arhitectural renascentist - cei prezenți fiind întâmpinați de Filip Uhlík de la Agenția pentru Dezvoltare Regională din Regiunea Pilsen și de viceprimarul orașului Pilsen, Michal Vozobule. Discursul de bun venit a fost urmat de prezentările experților tehnici Petr Raška de la Institutul de Planificare și Dezvoltare Urbană a orașului Pilsen, care a prezentat probleme legate de planificarea urbană și de transport local, axată pe oportunitățile de plimbare, precum și Jakub Mareš de la Ateliér k světa, care a prezentat sistemul de Scoobike-sharing din Pilsen.
Prezentările tehnice au fost urmate de un tur ghidat al orașului. Ghidajul a fost realizat de către gazde și expertul tehnic care au prezentat măsuri specifice deja implementate în oraș pentru a îmbunătăți mersul pe jos. Prezentările tehnice, combinate cu turul ghidat al orașului, le-au oferit participanților o perspectivă mai bună asupra posibilităților de mers pe jos în orașul Pilsen. Turul ghidat s-a încheiat cu o călătorie scurtă cu troleibuzul cu baterii, cu care participanții s-au întors la Primărie.
A doua jumătate a zilei a început cu întâlnirea Comitetului de coordonare internă, în cadrul căreia partenerii au prezentat în linii mari stadiul activităților proiectului implementate până în prezent. Prezentarea succintă a progresului activităților a fost urmată de prezentări privind stadiul planificării oportunităților de mers pe jos realizate de parteneri. După aceasta, s-a desfășurat un workshop interactiv pentru prezentarea experiențelor privind această planificare. În cadrul workshopului, partenerii au lucrat în echipe formate pe baza țărilor de proveniență a membrilor, pentru a pregăti o revizuire a rezultatelor pozitive, a ceea ce a funcționat bine și a provocărilor cu care s-au confruntat. Constatările fiecărei echipe de lucru au fost ulterior discutate între parteneri. Workshopul s-a dovedit a fi foarte valoros pentru actualizarea ghidului de planificare a mersului pe jos, datorită discuțiilor referitoare la probleme, dificultăți și orice întrebări privind planurile locale în domeniul mersului pe jos.
Despre proiectul CityWalk
CityWalk este un proiect finanțat prin Programul Transnațional Dunărea, din fonduri UE - FEDER și IPA, și tinde spre constituirea de zone responsabile din punct de vedere energetic prin stabilirea de orașe pietonale în regiunea Dunărea. Acesta ajută orașele să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, poluarea fonică și să devină orașe mai sigure pentru locuitori, prin creșterea rolului unor forme mai durabile și mai active de mobilitate în mixul de transport urban, cum ar fi mersul pe jos și ciclismul. Proiectul se adresează provocării printr-o abordare holistică: îmbunătățirea mobilității urbane prin combinarea eficientă a diferitelor mijloace de transport și identificarea obstacolelor, dezvoltarea și punerea în aplicare a unui plan de abordare a acestor obstacole.
Proiectul CityWalk este implementat în cadrul unui parteneriat format din 13 parteneri din nouă țări, respectiv: Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Slovacia, România, Cehia, Austria și Serbia. Liderul de parteneriat al acestui proiect este Centrul de Cercetare Știintifică Bistra Ptuj din Slovenia, Primăria Municipiului Oradea fiind singurul partener de proiect din România.
Pentru mai multe informații despre proiectul CityWalk, vă rugăm să vizitați: www.interreg-danube.eu/citywalk (B.P.)

Trimite email
miercuri, 24 aprilie 2024, 19:38:29 Ora de vară a Europei de Est