Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Plantări de puieți de stejar și concert de colinde

Vineri, noi acțiuni marca Vatra Românească

Plantări de puieți de stejar și concert de colinde

În organizarea Vetrei Românești și din inițiativa prim-vicepreședintelui Ioan Chivari și a vicepreședintelui Teodor David, în ultimele zile, în satul Livada (de Bihor), au avut loc plantări de stejar pe pășunea de la intrarea în cimitir, iar vineri (14 decembrie 2018) și în parcul bisericii și cel al satului, cu concursul domnului inginer horticol Adrian Bucurean.

Vineri, s-au aliniat la start și parte dintre olimpicii de la ,,Onisifor Ghibu", în frunte cu Andrei Oros, care a stabilit un record de plantări, și frumoasele lăzăriste, prezente și ele în 25 noiembrie la Alba Carolina.
Concert de colinde cu corul orfanilor
Surpriza deosebit de plăcută a serii de colinde de vineri de la Biserica din Livada a venit din partea membrilor corului orfanilor care au cântat dumnezeiește! În deschidere, părintele paroh Floricel Daina a felicitat voluntarii care în câteva zile au plantat în jur de 150 de puieți de stejar.
,,Cu multă bucurie, cu deosebit respect și cu adâncă recunoștință ne-am adunat astăzi (vineri - n.n.), în Sfânta Biserică din Livada pentru a mulțumi lui Dumnezeu. Ne-am întâlnit cu binecuvântarea Preasfințitului părintelui nostru Sofronie, episcopul Oradiei, la acest eveniment minunat, de a planta un pom. Și nu orice pom, ci un stejar. Minunatul și mare poet care a fost Mihai Eminescu spunea că stejarul crește numai în pământ bun. Buruienile cresc pretutindeni, dar strejarul, numai în pământ bun. De secole, românul s-a înfrățit cu stejarul, de aceea și vorba populară românească: ,,Românul să trăiască verde ca și stejarul!" La inițiativa domnului Chivari și Vatra Românească, iată că am plantat aproape 150 de stejari. Stejarul, să știți că este folosit și în biserică, la Rusalii și la Înălțarea Domnului. De câteva decenii, fără a specula, fără a exagera, domnul Chivari este îngerul păzitor al comunității noastre și nu numai. Astăzi, Livada de Bihor, dintr-un colț de românitate, un izvor de spiritualitate", a spus părintele Floricel Daina. Și ne-a mai pus la suflet părintele o pildă, o legendă, o parabolă: ,,Se spune că la Dumnezeu au venit câțiva oameni cu o reclamație. Erau români. Sfântul Apostol Petru s-a prezentat în fața Atotțiitorului și a spus: Doamne, a venit aici un grup de oameni, ce să facem cu ei? Ce vor? Iată, peste tot s-au împărțit țările și lor nu le-ai dat încă nimic. Și-atunci spune foarte frumos că Dumnezeu i-a spus Sfântului Petru: Dă-le țara pe care am ținut-o pentru noi. Și-atunci le-a dat celor de-atunci, dacilor, le-a dat România. Desigur, este o legendă, dar după părerea mea este foarte-foarte frumoasă", a conchis părintele Floricel Daina.
,,Pe Ioan Chivari l-am studiat cu atenție și am descoperit că e un mare român!"
A luat apoi cuvântul distinsul profesor Teodor David, vicepreședinte al Vetrei Românești. Mulțumind părinților parohi Florian Daina și Floricel Daina, tată și fiu, pentru găzduirea evenimentului, vicepreședintele a spus: ,,Cu două luni înainte, i-am spus domnului Chivari: Hai să plantăm de Centenar 100 de stejari la tine în sat. Chivari s-a luminat la față și a zis DA! Ne-am dus împreună la Direcția Silvică și am obținut acești puieți de stejar. Astăzi, ne aflăm aici tot datorită lui Ioan Chivari. Ca și colegi la Vatra Românească am avut timp să-l studiez cu atenție și am descoperit că e un mare român! Iar pentru satul său a făcut atâtea lucruri frumoase. Merită mulțumirea și aplauzele noastre!" Au urmat aplauze și La mulți ani!
Părintele Floricel a mai adăugat: Petre Țuțea spunea: ,,Eu nu am vrut să fiu român. Am avut noroc!"
Apoi, am avut parte de un concert de colinde pe cinste, susținut de grupul de orfani pe care Dumnezeu i-a binecuvântat cu niște voci de aur și cu o sensibilitate de excepție.
La sfârșit, părinții parohi ne-au uns cu mir sfințit și ne-au dăruit câte o iconiță.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (56 de poze) în Galeria foto: Plantări de puieți de stejar și concert de colinde    

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 16 octombrie 2019