Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Plantări de puieți de stejar și concert de colinde

Vineri, noi acțiuni marca Vatra Românească

Plantări de puieți de stejar și concert de colinde

În organizarea Vetrei Românești și din inițiativa prim-vicepreședintelui Ioan Chivari și a vicepreședintelui Teodor David, în ultimele zile, în satul Livada (de Bihor), au avut loc plantări de stejar pe pășunea de la intrarea în cimitir, iar vineri (14 decembrie 2018) și în parcul bisericii și cel al satului, cu concursul domnului inginer horticol Adrian Bucurean.

Vineri, s-au aliniat la start și parte dintre olimpicii de la ,,Onisifor Ghibu", în frunte cu Andrei Oros, care a stabilit un record de plantări, și frumoasele lăzăriste, prezente și ele în 25 noiembrie la Alba Carolina.
Concert de colinde cu corul orfanilor
Surpriza deosebit de plăcută a serii de colinde de vineri de la Biserica din Livada a venit din partea membrilor corului orfanilor care au cântat dumnezeiește! În deschidere, părintele paroh Floricel Daina a felicitat voluntarii care în câteva zile au plantat în jur de 150 de puieți de stejar.
,,Cu multă bucurie, cu deosebit respect și cu adâncă recunoștință ne-am adunat astăzi (vineri - n.n.), în Sfânta Biserică din Livada pentru a mulțumi lui Dumnezeu. Ne-am întâlnit cu binecuvântarea Preasfințitului părintelui nostru Sofronie, episcopul Oradiei, la acest eveniment minunat, de a planta un pom. Și nu orice pom, ci un stejar. Minunatul și mare poet care a fost Mihai Eminescu spunea că stejarul crește numai în pământ bun. Buruienile cresc pretutindeni, dar strejarul, numai în pământ bun. De secole, românul s-a înfrățit cu stejarul, de aceea și vorba populară românească: ,,Românul să trăiască verde ca și stejarul!" La inițiativa domnului Chivari și Vatra Românească, iată că am plantat aproape 150 de stejari. Stejarul, să știți că este folosit și în biserică, la Rusalii și la Înălțarea Domnului. De câteva decenii, fără a specula, fără a exagera, domnul Chivari este îngerul păzitor al comunității noastre și nu numai. Astăzi, Livada de Bihor, dintr-un colț de românitate, un izvor de spiritualitate", a spus părintele Floricel Daina. Și ne-a mai pus la suflet părintele o pildă, o legendă, o parabolă: ,,Se spune că la Dumnezeu au venit câțiva oameni cu o reclamație. Erau români. Sfântul Apostol Petru s-a prezentat în fața Atotțiitorului și a spus: Doamne, a venit aici un grup de oameni, ce să facem cu ei? Ce vor? Iată, peste tot s-au împărțit țările și lor nu le-ai dat încă nimic. Și-atunci spune foarte frumos că Dumnezeu i-a spus Sfântului Petru: Dă-le țara pe care am ținut-o pentru noi. Și-atunci le-a dat celor de-atunci, dacilor, le-a dat România. Desigur, este o legendă, dar după părerea mea este foarte-foarte frumoasă", a conchis părintele Floricel Daina.
,,Pe Ioan Chivari l-am studiat cu atenție și am descoperit că e un mare român!"
A luat apoi cuvântul distinsul profesor Teodor David, vicepreședinte al Vetrei Românești. Mulțumind părinților parohi Florian Daina și Floricel Daina, tată și fiu, pentru găzduirea evenimentului, vicepreședintele a spus: ,,Cu două luni înainte, i-am spus domnului Chivari: Hai să plantăm de Centenar 100 de stejari la tine în sat. Chivari s-a luminat la față și a zis DA! Ne-am dus împreună la Direcția Silvică și am obținut acești puieți de stejar. Astăzi, ne aflăm aici tot datorită lui Ioan Chivari. Ca și colegi la Vatra Românească am avut timp să-l studiez cu atenție și am descoperit că e un mare român! Iar pentru satul său a făcut atâtea lucruri frumoase. Merită mulțumirea și aplauzele noastre!" Au urmat aplauze și La mulți ani!
Părintele Floricel a mai adăugat: Petre Țuțea spunea: ,,Eu nu am vrut să fiu român. Am avut noroc!"
Apoi, am avut parte de un concert de colinde pe cinste, susținut de grupul de orfani pe care Dumnezeu i-a binecuvântat cu niște voci de aur și cu o sensibilitate de excepție.
La sfârșit, părinții parohi ne-au uns cu mir sfințit și ne-au dăruit câte o iconiță.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (56 de poze) în Galeria foto: Plantări de puieți de stejar și concert de colinde    

Trimite email
Monday, 4 December 2023