Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Plantări de puieți de stejar și concert de colinde

Vineri, noi acțiuni marca Vatra Românească

Plantări de puieți de stejar și concert de colinde

În organizarea Vetrei Românești și din inițiativa prim-vicepreședintelui Ioan Chivari și a vicepreședintelui Teodor David, în ultimele zile, în satul Livada (de Bihor), au avut loc plantări de stejar pe pășunea de la intrarea în cimitir, iar vineri (14 decembrie 2018) și în parcul bisericii și cel al satului, cu concursul domnului inginer horticol Adrian Bucurean.

Vineri, s-au aliniat la start și parte dintre olimpicii de la ,,Onisifor Ghibu", în frunte cu Andrei Oros, care a stabilit un record de plantări, și frumoasele lăzăriste, prezente și ele în 25 noiembrie la Alba Carolina.
Concert de colinde cu corul orfanilor
Surpriza deosebit de plăcută a serii de colinde de vineri de la Biserica din Livada a venit din partea membrilor corului orfanilor care au cântat dumnezeiește! În deschidere, părintele paroh Floricel Daina a felicitat voluntarii care în câteva zile au plantat în jur de 150 de puieți de stejar.
,,Cu multă bucurie, cu deosebit respect și cu adâncă recunoștință ne-am adunat astăzi (vineri - n.n.), în Sfânta Biserică din Livada pentru a mulțumi lui Dumnezeu. Ne-am întâlnit cu binecuvântarea Preasfințitului părintelui nostru Sofronie, episcopul Oradiei, la acest eveniment minunat, de a planta un pom. Și nu orice pom, ci un stejar. Minunatul și mare poet care a fost Mihai Eminescu spunea că stejarul crește numai în pământ bun. Buruienile cresc pretutindeni, dar strejarul, numai în pământ bun. De secole, românul s-a înfrățit cu stejarul, de aceea și vorba populară românească: ,,Românul să trăiască verde ca și stejarul!" La inițiativa domnului Chivari și Vatra Românească, iată că am plantat aproape 150 de stejari. Stejarul, să știți că este folosit și în biserică, la Rusalii și la Înălțarea Domnului. De câteva decenii, fără a specula, fără a exagera, domnul Chivari este îngerul păzitor al comunității noastre și nu numai. Astăzi, Livada de Bihor, dintr-un colț de românitate, un izvor de spiritualitate", a spus părintele Floricel Daina. Și ne-a mai pus la suflet părintele o pildă, o legendă, o parabolă: ,,Se spune că la Dumnezeu au venit câțiva oameni cu o reclamație. Erau români. Sfântul Apostol Petru s-a prezentat în fața Atotțiitorului și a spus: Doamne, a venit aici un grup de oameni, ce să facem cu ei? Ce vor? Iată, peste tot s-au împărțit țările și lor nu le-ai dat încă nimic. Și-atunci spune foarte frumos că Dumnezeu i-a spus Sfântului Petru: Dă-le țara pe care am ținut-o pentru noi. Și-atunci le-a dat celor de-atunci, dacilor, le-a dat România. Desigur, este o legendă, dar după părerea mea este foarte-foarte frumoasă", a conchis părintele Floricel Daina.
,,Pe Ioan Chivari l-am studiat cu atenție și am descoperit că e un mare român!"
A luat apoi cuvântul distinsul profesor Teodor David, vicepreședinte al Vetrei Românești. Mulțumind părinților parohi Florian Daina și Floricel Daina, tată și fiu, pentru găzduirea evenimentului, vicepreședintele a spus: ,,Cu două luni înainte, i-am spus domnului Chivari: Hai să plantăm de Centenar 100 de stejari la tine în sat. Chivari s-a luminat la față și a zis DA! Ne-am dus împreună la Direcția Silvică și am obținut acești puieți de stejar. Astăzi, ne aflăm aici tot datorită lui Ioan Chivari. Ca și colegi la Vatra Românească am avut timp să-l studiez cu atenție și am descoperit că e un mare român! Iar pentru satul său a făcut atâtea lucruri frumoase. Merită mulțumirea și aplauzele noastre!" Au urmat aplauze și La mulți ani!
Părintele Floricel a mai adăugat: Petre Țuțea spunea: ,,Eu nu am vrut să fiu român. Am avut noroc!"
Apoi, am avut parte de un concert de colinde pe cinste, susținut de grupul de orfani pe care Dumnezeu i-a binecuvântat cu niște voci de aur și cu o sensibilitate de excepție.
La sfârșit, părinții parohi ne-au uns cu mir sfințit și ne-au dăruit câte o iconiță.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (56 de poze) în Galeria foto: Plantări de puieți de stejar și concert de colinde    

Trimite email
duminică, 6 iulie 2025, 02:07:57 Ora de vară a Europei de Est