Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Plantări de puieți de stejar și concert de colinde

Vineri, noi acțiuni marca Vatra Românească

Plantări de puieți de stejar și concert de colinde

În organizarea Vetrei Românești și din inițiativa prim-vicepreședintelui Ioan Chivari și a vicepreședintelui Teodor David, în ultimele zile, în satul Livada (de Bihor), au avut loc plantări de stejar pe pășunea de la intrarea în cimitir, iar vineri (14 decembrie 2018) și în parcul bisericii și cel al satului, cu concursul domnului inginer horticol Adrian Bucurean.

Vineri, s-au aliniat la start și parte dintre olimpicii de la ,,Onisifor Ghibu", în frunte cu Andrei Oros, care a stabilit un record de plantări, și frumoasele lăzăriste, prezente și ele în 25 noiembrie la Alba Carolina.
Concert de colinde cu corul orfanilor
Surpriza deosebit de plăcută a serii de colinde de vineri de la Biserica din Livada a venit din partea membrilor corului orfanilor care au cântat dumnezeiește! În deschidere, părintele paroh Floricel Daina a felicitat voluntarii care în câteva zile au plantat în jur de 150 de puieți de stejar.
,,Cu multă bucurie, cu deosebit respect și cu adâncă recunoștință ne-am adunat astăzi (vineri - n.n.), în Sfânta Biserică din Livada pentru a mulțumi lui Dumnezeu. Ne-am întâlnit cu binecuvântarea Preasfințitului părintelui nostru Sofronie, episcopul Oradiei, la acest eveniment minunat, de a planta un pom. Și nu orice pom, ci un stejar. Minunatul și mare poet care a fost Mihai Eminescu spunea că stejarul crește numai în pământ bun. Buruienile cresc pretutindeni, dar strejarul, numai în pământ bun. De secole, românul s-a înfrățit cu stejarul, de aceea și vorba populară românească: ,,Românul să trăiască verde ca și stejarul!" La inițiativa domnului Chivari și Vatra Românească, iată că am plantat aproape 150 de stejari. Stejarul, să știți că este folosit și în biserică, la Rusalii și la Înălțarea Domnului. De câteva decenii, fără a specula, fără a exagera, domnul Chivari este îngerul păzitor al comunității noastre și nu numai. Astăzi, Livada de Bihor, dintr-un colț de românitate, un izvor de spiritualitate", a spus părintele Floricel Daina. Și ne-a mai pus la suflet părintele o pildă, o legendă, o parabolă: ,,Se spune că la Dumnezeu au venit câțiva oameni cu o reclamație. Erau români. Sfântul Apostol Petru s-a prezentat în fața Atotțiitorului și a spus: Doamne, a venit aici un grup de oameni, ce să facem cu ei? Ce vor? Iată, peste tot s-au împărțit țările și lor nu le-ai dat încă nimic. Și-atunci spune foarte frumos că Dumnezeu i-a spus Sfântului Petru: Dă-le țara pe care am ținut-o pentru noi. Și-atunci le-a dat celor de-atunci, dacilor, le-a dat România. Desigur, este o legendă, dar după părerea mea este foarte-foarte frumoasă", a conchis părintele Floricel Daina.
,,Pe Ioan Chivari l-am studiat cu atenție și am descoperit că e un mare român!"
A luat apoi cuvântul distinsul profesor Teodor David, vicepreședinte al Vetrei Românești. Mulțumind părinților parohi Florian Daina și Floricel Daina, tată și fiu, pentru găzduirea evenimentului, vicepreședintele a spus: ,,Cu două luni înainte, i-am spus domnului Chivari: Hai să plantăm de Centenar 100 de stejari la tine în sat. Chivari s-a luminat la față și a zis DA! Ne-am dus împreună la Direcția Silvică și am obținut acești puieți de stejar. Astăzi, ne aflăm aici tot datorită lui Ioan Chivari. Ca și colegi la Vatra Românească am avut timp să-l studiez cu atenție și am descoperit că e un mare român! Iar pentru satul său a făcut atâtea lucruri frumoase. Merită mulțumirea și aplauzele noastre!" Au urmat aplauze și La mulți ani!
Părintele Floricel a mai adăugat: Petre Țuțea spunea: ,,Eu nu am vrut să fiu român. Am avut noroc!"
Apoi, am avut parte de un concert de colinde pe cinste, susținut de grupul de orfani pe care Dumnezeu i-a binecuvântat cu niște voci de aur și cu o sensibilitate de excepție.
La sfârșit, părinții parohi ne-au uns cu mir sfințit și ne-au dăruit câte o iconiță.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (56 de poze) în Galeria foto: Plantări de puieți de stejar și concert de colinde    

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 5 mai 2021