Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,O sută de ani de unitate românească”

Proiect dedicat Centenarului, la ,,C.T. ,,Alexandru Roman” Aleșd

,,O sută de ani de unitate românească”

Întru cinstirea Centenarului Marii Uniri, colectivele de cadre didactice și elevi de la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" din Aleșd au gândit și au realizat un proiect educațional unitar de anvergură pus în undă joi, 29 noiembrie 2018.

Doamna director Valeria Vasile a deschis manifestarea culturală cu un cuvânt de emoție și vibrație pentru tânăra generație, cu un mesaj arc peste timp pentru generațiile viitoare.
,,Acum o sută de ani, generația Marii Uniri și-a avut idealul său național și a știut să-l împlinească chiar cu prețul vieții, mulți români ajungând la jertfa supremă pe câmpurile de luptă.
Noi, astăzi, privind la jertfa lor, considerăm că centenarul înseamnă principii, credință și valori, căci România s-a construit pe valori, principii și mai ales pe credință. Am gândit marcarea centenarului prin câteva dimensiuni: educativă, a modernizării, a patrimoniului și a memoriei instituționalizate, a elaborării unor lucrări științifice fundamentale pentru România, toate unite sub umbrela durabilității și a impactului major în societatea românească. Principala dimensiune a centenarului este cea educativă, pentru că tânăra generație, societatea românească în ansamblu, trebuie să-și însușească valorile, atitudinile și convingerile patriotice și să înțeleagă mesajul și sacrificiul generației Marii Uniri. Și din această perspectivă, credem că proiectarea și derularea unor programe educaționale de istorie, cultură și memorie a centenarului ar putea să reconcilieze tânăra generație cu istoria și să cultive valori și atitudini care să ducă mai departe spiritul generației de la 1918. Dimensiunea modernizării este esențială, căci fără o modernizare a țării, fără construirea unor obiective durabile, instituții moderne care să lucreze pentru cetățean, obiective culturale și sociale care să educe și să contribuie la bunăstarea generală, am rămâne o țară săracă, plină de resurse nevalorificate. Conservarea patrimoniului Marelui Război și al Marii Uniri, a tradițiilor, se constituie într-o importantă dimensiune și direcție a marcării centenarului unității noastre naționale. De modul cum vom ști să marcăm centenarul Marii Uniri depinde și modul cum vom proiecta și imagina viitorul nostru ca națiune, cum vom construi România de mâine. Generația tânără, dar și cele care vor veni ne vor judeca, văzând cum am cinstit memoria înaintașilor și ce realizări durabile am împlinit pentru a aminti de jertfa acestora. În acest fel și ei vor duce mai departe năzuințele acestui neam.
La mulți ani, România!
Traiască România Mare!"
 
Proiectul ,,100 de ani de unitate românească" a fost coordonat de prof. Venter Dorina și Toderaș Anca, și a cuprins mai multe puncte distincte (15), pe regiuni istorice, îmbinând mesajul educativ cu atitudini și trăiri ale protagoniștilor, menite să emoționeze și să cucerească auditoriul.
1.Prezentarea Unirii de la 1918;
2.,,Deșteaptă-te române", cântece patriotice (coordonator, prof. Ionescu Corina);
3.Sceneta ,,Povestea lui Ferdinand cel loial" (coordonatori, prof. Băican Șalota și Cadleț Ana), elevi-actori: Bogdan Adrian (XII A, regizor, actor), Vandici Salomeea, Gherghel Laura, Duniaș Cristina (XI C, actori), Podhora Paul și Cziaky Eduard (XC, actori), Madar Grațiana (XC, costumieră). Această piesă a câștigat locul I, la Oradea, la Concursul de idei și scenarii în cadrul proiectului județean ,,Unirea din perspectiva noastră", inițiat și finanțat de DJST Bihor, în anul școlar 2018-2019.
4.,,Tot ce e românesc nu piere" (coordonatori, prof. Marian Mădălina și Ciucle Lidia);
5.Sceneta ,,Moș Ion Roată și Unirea" (coordonator, prof. Cuciula Monica), elevi-actori: Cociuba Nicușor și Chirodea Moise (XI A), Boroș Flavia și Iaroș Adrian (XII B), Maniuira Andrei și Liță Marius (XII C). Sceneta ilustrează unitatea națională realizată prin Unirea Principatelor Române, sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
6.,,Bairam în Dobrogea" (coordonator, prof. Bradea Laura). Activitatea a cuprins prezentarea Dobrogei, scenetă și dans, cu concursul elevilor: Berce Carmen, Fekete Ariana, Costache Andreea, Moisin Daiana, Duniaș Cristina, Vandici Salomeea, Turcuș Lorena, Popovici Denisa, Gavriluț Laurențiu, Hanga Dragoș, Bărcuieș Andreea, Sârca Denisa, Cabău Larisa și Gherghel Laura (toți din a XI-a C).
7.,,Hai la Alba iar!" (coordonator, prof. Ghiț Carmen);
8.,,Ritmuri slovace" (coordonatori, prof. Băican Șalota, Cadleț Ana și Gîrba Sanda). Activitatea a debutat cu o prezentare în PowerPoint, cu tema ,,Slovacii din România" și a continuat cu dansurile Olavska și Raslavicka polka, prezentate de Ansamblul Pramienok de la UDCSR, elevi: Iabloncic Andreea (XI B), Cadleț Andreea și Baicar Ioan (X D), Baicar Milan (XI F) și Franciac Maximilian (IX F) și cu dansuri prezentate de Ansamblul Polanka din Huta Voievozi Șinteu, elevi: Vațlavic Ioan (XII F), Vațlavic Ștefan (IX A), Vațlavic Andreea (X C), Hudi Mihai și Segheci Monica (IX F), Konyaric Ioan (XI D), Konyaric Ana Maria (IX F), Doicsar Milka (X B) și Baicar Milan (XI E).
9.,,Csardas"  (coordonator, prof. Judea Marius);
10. ,,În căruțe colorate trec țiganii" (coordonator, prof. Toderaș Anca). Activitatea a vizat aprecierea valorilor culturale, toleranța între popoare și respectul între etniile conlocuitoare.
11.,,Maramureș plai cu flori" (coordonatori, prof. Bradea Iulia, Venter Varvara și Ardelean Valentina), elevi: Bogdan Adrian, Merț Sebastian, Chirilă Irina și Ștef Raul (din a XII-a A), în colaborare cu Ansamblul Datina. Activitatea a cuprins sceneta: ,,Familia în Maramureș", un dans popular, prezentat de Ansamblul Datina; un mesaj despre tradiții, obiceiuri, puncte turistice de maxim interes din județul Maramureș;
12.,,Banatul e fruncea" (coordonator, prof. Gavrilaș Romina). Activitatea a debutat cu o prezentare PPT, realizată de elevul Caba Flavius (XI E), privind regiunea Banatului, personalități și turismul din regiune; recitarea poeziei în grai bănățean ,,Cântu nostru",  recitatori: Bogdan Adrian (XII A) și Achim Iulia (IX C); interpretarea doinei ,,Cum să stng cu dorul tău", interpret, Rus Florina (VIII).
13.,,Bădiță de la Bihor" (coordonator, prof. Carmen Dios). Activitatea a debutat cu prezentarea zonei Crișana (prezentare PPT), realizată de elevul Pantiș George (X A); prezentarea costumului tradițional croit de eleva Ștef Daiana (XA); sceneta ,,O familie tradițională", tatăl hrănește animalele și mătură curtea, iar mama le învață pe fete să gătească sarmale și îi pune pe toți la treabă.
14.,,Obiceiuri din Bihor" (coordonator, prof. Ardelean Angela): dansuri, prezentate de Ansamblul ,,Datina", coordonator, prof. Strugar Cristian);
15.,,Hora Unirii" - flash mob (coordonator, prof. Toderaș Anca).
Proiectul este apreciat de către coordonatori și echipa de elevi care l-au pus în undă drept o emblemă a patriotismului și a mândriei celor de la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" din Aleșd, pe care i-au reprezentat.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,O sută de ani de unitate românească”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 12 august 2020