Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Criminalitatea transfrontalieră şi dimensiunea cooperării interetnice - 100 de ani de abordări interdisciplinare”

Conferinţă dedicată Centenarului Marii Uniri

„Criminalitatea transfrontalieră şi dimensiunea cooperării interetnice - 100 de ani de abordări interdisciplinare”

Centrul de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere, Oradea, România, https://cesmint.com/despre-noi/ a desfăşurat conferinţa cu tema „Criminalitatea transfrontalieră şi dimensiunea cooperării interetnice - 100 de ani de abordări interdisciplinare".

Conferinţa a avut loc în data de 13 decembrie 2018, în sala de conferinţe a Hotelului Perla din Băile 1 Mai, în cadrul proiectului cu acelaşi nume, cofinanţat de Consiliul Judeţean Bihor, prin Direcţia Social-Comunitară, aflat în coordonarea directorului de proiect, doamna prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu, conducător de doctorat în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Şcoala doctorală de Drept şi decan al Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Universitatea Agora din Municipiul Oradea.
Parteneri la conferinţă
Universitatea Agora din Municipiul Oradea, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Bucureşti, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne - Filiala „Menumorut" Bihor, Centrul Euroregional de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii Transfrontaliere, Oradea.
Scopul urmărit prin acest proiect a fost acela de a celebra Centenarul Marii Uniri prin evocarea din perspectivă ştiinţifică, interdisciplinară a bunei convieţuiri a comunităţilor interetnice din provinciile istorice pe plan juridic, politic, economic, social, cultural şi prin arătarea modului în care s-au implict membrii comunităţilor în procesul de dezvoltare locală, de menţinere a ordinii şi siguranţei publice şi de încurajare a dialogului intercultural în vederea prevenirii şi combaterii criminalităţii transfrontaliere.
În programul conferinţei au fost înscrise 32 de lucrări subsumate temei generale propuse prin proiect, dintre care au fost prezentate 13 lucrări, cuprinzând două direcţii de cercetare: 1. Cooperare interetnică - 100 de ani de abordări interdisciplinare 2. Criminalitatea transfrontalieră  - 100 de ani de abordări interdisciplinare.
Studiile de cercetare vor fi definitivate în luna martie 2019, urmând să fie publicate în volumul conferinţei. 
Conferinţa a fost deschisă de doamna prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu, directorul de proiect.
„Anul 2018, unul cu totul special privit din perspectivă istorică, ne-a oferit prilejul ca păşind pe drumuri istorice, să descoperim urme ale înaintaşilor noştri ce au fost valorificate de generaţiile ce le-au urmat. Astăzi, zi de iarnă binecuvântată, cu rezonanţă istorică, în care acum o sută de ani a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 212  din 13 decembrie 1918 Decretul - Lege nr. 3631 din 11 decembrie 1918, investindu-se cu putere de lege, Legea asupra Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei, Sătmarului şi Maramureşului cu Vechiul Regat al României ce prevedea următoarele... „Ţinuturile cuprinse în hotărârea Adunării Naţionale de la Alba-Iulia, sunt şi rămân de-a pururea unite cu Regatul României", suntem împreună pentru a evoca din perspectivă ştiinţifică, interdisciplinară modul în care s-au implicat membrii comunităţilor în procesul de dezvoltare locală, de menţinere a ordinii şi siguranţei publice şi de încurajare a dialogului intercultural în scopul prevenirii şi combaterii criminalităţii transfrontaliere".
 Şi pentru a transmite principalul mesaj al conferinţei, doamna prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu a propus participanţilor descifrarea imaginii grafice de pe mapa conferinţei, oferind ca indiciu termenul comunicare cu formele sale, comunicarea fiind importantă atât în procesul de identificare a vulnerabilităţilor, cât şi în încurajarea dialogului intercultural.
În cadrul conferinţei a fost prezentată cartea cu titlul „Vasile Lucaciu. Marele discurs", un studiu semnat de dr. Nicoară Mihali şi dr. Teodor Ardelean, scoasă la Editura Casa Corpului Didactic „Maria Montessori", Baia Mare, 2018.
Din prefaţa cărţii, semnată Teodor Ardelean, cităm: „S-a potrivit ca şi noi, semnatarii acestei ediţii bibliofile, să putem spune „prezent" la un apel „Daruri de Centenar!". „Trecutul întotdeauna aproape" ca idee călăuzitoare ne-a purtat prin arhive şi biblioteci, cu scopul de a descoperi ceva nou. Şi noul e aici! Iată-l! Marele Discurs!
Programul conferinţei
Deschiderea oficială, ora 11.00
În prezidiu
Prof. univ. dr. Radu  Carp, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti
Prof. univ. dr. Anca-Lelia Lorincz, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", București
Dr. Alexandru Kiss, Centrul de Excelenţă  NATO în domeniul HUMINT, Oradea
Prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu, decan al Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Universitatea Agora din Municipiul Oradea, director de proiect
Lucrările conferinței
1.Prof. univ. dr. Elena-Ana IANCU (NECHITA), Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Şcoala doctorală de Drept/Universitatea Agora din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative; conf. univ. dr. Vasile CREŢ, general de brigadă cu o stea (r), preşedinte al Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Ministerul Apărării Naţionale - Filiala Bihor „General Traian Moşoiu"/Universitatea Agora din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Economice; general de brigadă cu o stea (r) dr. Nicolaie IANCU, director executiv al Centrului Euroregional de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii Transfrontaliere, Oradea, Rolul principiului naţionalităţilor în stabilirea statutului juridic al statelor nou formate în urma Conferinţei de Pace din 1919.
2.Dr. Nicoară MIHALI, Maramureşul în constelaţia Marii Uniri
3.Prof. univ. dr. Radu CARP, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti, Resurgenţa abordării regionale în Europa ca efect al populismului în relaţia dintre minorităţi şi statele învecinate.
4.Lect. univ. dr. Enache TUŞA, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea „Ovidius" Constanţa; cercetător, Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Minorităţile dobrogene în cercetările sociale interbelice.
5.Drd. Alex DRĂGULIN, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti; Nicolaie TUŞA,  Între democraţie şi totalitarism. Statutul politic al minorităţii germane din România şi Polonia în perioada 1918-1947.
6.Drd. Marian OANCEA, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti; Leonord Nicolae ION, Evoluţia mişcărilor separatiste în Ucraina Subcarpatică după destrămarea Uniunii Sovietice.
7.Conf. univ. dr. Ioan STAN, Universitatea Agora din Oradea, Politica europeană de bună vecinătate şi problematica minorităţilor transfrontaliere.
8.Dr. Alexandru Kiss, Centrul de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT, Oradea Dimensiunea securitară a cooperării transfrontaliere.
9.Conf. univ. dr. Ştefan HERCHI, Universitatea din Oradea, Facultatea de Drept, Despre criminalitatea transfrontalieră.
10.Prof. univ. dr., chestor de poliţie Adrian IACOB, rector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Bucureşti, Combaterea criminalităţii la nivel internaţional prin cooperarea poliţienească.
11.Prof. univ. dr. Anca-Lelia LORINCZ, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza"/(î) director CSUD, Evoluția reglementării cooperării judiciare internaționale în materie penală pentru prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere.
12.Daciana Bianca VIDREAN, procuror şef, Serviciul Teritorial Oradea, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Criminalitatea organizată şi traficul internaţional de droguri.
13.Prof. univ. dr. Petru TĂRCHILĂ, Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad, Criminalitatea organizată transfrontalieră şi principalele infracţiuni care fac obiectul acesteia.
14.Conf. univ. dr.Mihaela PĂTRĂUŞ, Universitatea din Oradea, Facultatea de Drept, Câteva considerații referitoare la interrelația dintre Decizia-cadru 2008/947/JAI privind recunoașterea reciprocă în cazul hotărârilor judecătorești și a deciziilor de probațiune  în vederea măsurilor de probațiune și a sancțiunilor alternative și Decizia-cadru 2009/829/JAI privind ordinul european de supraveghere judiciară.
15.Prof. univ. dr. Elena-Ana IANCU, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza"/Universitatea Agora din Oradea;  drd. Ioana RUSU, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Şcoala doctorală de Drept, Migraţia ilegală, cauză sau efect pentru criminalitate în contextul influenţei ordinii mondiale actuale în Europa.
16.Dr. Ioan GHERGHEL, cadru didactic asociat, dr., Centrul Universitar Nord Baia Mare, Securitatea umană ca scop al comunicării globale.
17.Ioan ZONGA, Cooperarea între agenţiile de aplicare a legii pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere.
18.Dr. în medicină, medic primar în farmacologie clinică şi toxicologie, expert naţional medical în farmacologie clinică, expert judiciar în medicină, lect. univ. dr., Marius-Adrian  CHIPURICI, Istoria medicinii în Transilvania.
19.Prof. univ. dr. Elena-Ana IANCU, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza"/Universitatea Agora din Oradea;  drd. Anca-Elena BENŢA, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Şcoala doctorală de Drept, Prevenirea şi combaterea infracţiunilor silvice în contextul liberei circulaţii a mărfurilor.
20.Expert criminalist dr. Cristian NEGHINĂ, Universitatea de Vest din Timişoara; prof. univ. dr. Gabriela VLASE, Universitatea de Vest din Timişoara; prof. univ. dr. Titus VLASE, Universitatea de Vest din Timişoara, Utilizarea tehnicilor hiphenate în investigarea criminalistică.
21.Conf. univ. dr. Gheorghe BUNEA, Universitatea „Bogdan-Vodă" din Cluj-Napoca, Evoluţia identificării persoanei după metoda portretului robot.
22.Prof. univ. dr. Elena-Ana IANCU, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza"/Universitatea Agora din Oradea, Valorificarea urmelor prin expertiza criminalistică. 100 de ani de abordări interdisciplinare.
23.Prof. univ. dr. Cristinel MURZEA, Universitatea Transilvania din Braşov; conf. univ. dr. Roxana MATEFI, Universitatea Transilvania din Braşov, Istoria principiului legalităţii în dreptul penal.
24.Drd. Corina TUDOR (BARBU), Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Şcoala doctorală de Drept, Ordinul european de anchetă - o nouă formă de asistență judiciară internațională în materie penală.
25.Drd. Alexandru PEICEA, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Şcoala doctorală de Drept; drd. Liviu IORDACHE (avocat), Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Şcoala doctorală de Drept, Infracțiunile împotriva intereselor financiare ale Comunităților Europene - ca forme ale criminalității transfrontaliere.
26.Drd. Naomi NICULAE, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Şcoala doctorală de Drept,  Competența Parchetului European în investigarea unor forme ale criminalității transfrontaliere.
27.Drd. Nicolae Alexandru MOICEANU, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Şcoala doctorală de Drept, Forme moderne de asistență judiciară internațională în materie penală pentru prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere.
28.Diana CÎRMACIU, lect. univ. dr., Universitatea din Oradea, Facultatea de Drept/ drd. Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Şcoala doctorală de Drept, Aspecte teoretice și practice privind evaziunea fiscală.
29.Procuror, drd. Crenguţa LIONTE (STOICA),  drd. Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Şcoala doctorală de Drept, Sistemul de drept penal american
30.Lect. univ. dr. Alin DRĂGAN, Universitatea „Vasile Goldiş" din Arad, Criminalitatea informatică - formă de manifestare a criminalităţii organizate transnaţionale.
31.Geordano FĂŞIE, consilier juridic, masterand/ Facultatea de Științe Juridice și Administrative, Științe penale și criminalistică, Universitatea Agora din Municipiul Oradea, Considerații privind criminalitatea organizată, corupția și serviciile publice
32.Iolanda FĂŞIE,  masterand/ Facultatea de Științe Juridice și Administrative, Științe penale și criminalistică, Universitatea Agora din Municipiul Oradea, Strategii de combatere a crimei organizate.
Elena-Ana Iancu
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: „Criminalitatea transfrontalieră şi dimensiunea cooperării interetnice - 100 de ani de abordări interdisciplinare”

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 04:44:00 Ora de vară a Europei de Est