Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Olimpiadele la engleză, chimie și limba și literatura română

Sâmbătă, s-au desfășurat la „Mihai Viteazul”, „Dacia” și „Mihai Eminescu”, trei olimpiade școlare – etapa pe județ

Olimpiadele la engleză, chimie și limba și literatura română

Sâmbătă (10 ianuarie 2009), s-a dat startul în „cursa de urmărire” în cadrul olimpiadelor școlare, etapa pe județ. Ieri, au intrat în luptă câștigătorii etapelor locale la engleză, chimie și limba și literatura română. La nivelul județului Bihor, cele trei olimpiade au avut loc la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, Școala cu clasele I-VIII „Dacia” și Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea.

Engleza, după modelul testului pentru obținerea certificatului de competență lingvistică
„Cei care au obținut minimum 80 de puncte la etapa locală, susținută în luna noiembrie 2008, s-au calificat pentru etapa județeană. La nivelul județului Bihor, au obținut acest drept 96 de elevi (clasele IX - XII), din care doar 50 sunt din municipiul Oradea”, după cum am aflat de la prof. Delia Tarr Popa, inspector școlar de specialitate.
La limba engleză, competiția se desfășoară după modelul testului pentru obținerea certificatului de competență lingvistică, ieri, având planificată proba scrisă, cu trei subiecte, primele două constând într-un eseu (cotat cu 50 și respectiv 25 de puncte), iar cel de-al treilea subiect este de gramatică (exerciții de completare și reformulare...), notat cu 25 de puncte. Cei care vor totaliza minimum 95 de puncte vor susține, între 2 și 8 februarie, celelalte două probe, de ascultare și vorbire.
Pentru proba de ieri, au fost mobilizați 26 de profesori de limba engleză, 10 supraveghetori și 16 evaluatori.
Rezultatele vor fi afișate astăzi (duminică), la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” (liceul care a găzduit întrecerea celor mai buni „englezi” din Bihor).
Printre chimiștii bihoreni, medaliata cu argint la Olimpiada internațională pluridisciplinară Tuymaada – Yakuția (Rusia)
Chiar dacă, anul trecut, gojdista orădeană Ioana Moga a câștigat medalia de argint la Olimpiada internațională pluridisciplinară Tuymaada - Yakuția (Republica Sakha – Rusia), ieri, am reperat-o, printre cei 83 de elevi bihoreni care au participat la etapa județeană a Olimpiadei de chimie, găzduite de Școala cu clasele I-VIII “Dacia” din Oradea. La startul competiției mai erau prezente alte două gojdiste (premiante I la etapa județeană de anul trecut și deținătoare de mențiuni la etapa națională), colegele de bancă Ana Gui și Alina Todoca, din Aleșd, fostele eleve ale dlui prof. Viorel Enache (un specialist de nota 10, formator de olimpici). Elevele sale au fost încredințate dnei profesoare Anița Luncan (formator de chimiști naționali și internaționali).
Cei 83 de concurenți au fost repartizați în șase săli, fiind supravegheați de 12 (+2) dascăli; alți cinci, în frunte cu inspectorul școlar de specialitate, prof. Gheorghe Dărăban, au alcătuit comisia județeană, iar 20 au fost convocați pentru evaluarea lucrărilor. Eventualele contestații vor putea fi depuse luni (12 ianuarie), până la ora 14.00, la Școala “Dacia” (școala care a găzduit competiția).
15 dintre cei mai buni chimiști bihoreni ne vor reprezenta județul la etapa națională, care se va desfășura în vacanța intersemestrială (între 2 și 8 februarie), la Arad.
„În tratarea subiectelor, aveam nevoie de mai mult de două ore!”
Pentru etapa județeană a Olimpiadei la limba și literatura română, la nivelul județului Bihor, s-au calificat 295 de elevi (166 de gimnaziști și 129 de liceeni), iar pentru evaluarea lucrărilor au fost planificați 54 de profesori, alți 30 au fost programați la supravegheat în cele 13 săli și pe coridoare, plus comisia județeană, prezidată de inspectorul școlar de specialitate, dl prof. Radu Mazilescu. La nivelul județului Bihor,  competiția s-a ținut la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea.
A fost de muncit, nu glumă, după cum aveam să aflăm stând de vorbă cu câțiva olimpici. Gimnaziștii au avut la dispoziție două ore, timp insuficient după părerea unora, iar liceenii, trei. „În tratarea subiectelor, aveam nevoie de mai mult de două ore”, ne-a spus Oana (de la Școala cu clasele I - VIII „Oltea Doamna”). Dora Neagu (eleva dnei prof. Vasilica Blaga, de la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu”) s-a abținut să comenteze, dar părea mulțumită, după zâmbetul pe care l-a afișat, la fel și elevele din Marghita și Salonta, aflate într-o formă de zile mari, dispuse să pozeze pentru... „eternitate”!  
Elevii din clasele VII - X au primit un subiect cu trei tipuri de cerințe, în care au fost vizate cunoștințe de limbaj, dialog și redactare, iar cei din clasele XI – XII, câte două subiecte, cu două tipuri de cerințe, un eseu în care trebuiau să argumenteze ceva (exprimându-și opinia proprie vizavi de opiniile altora – unor critici de specialitate), fiind vizate probleme de lexic, stilistică și expresivitate, concepte elementare de teorie literară, după aprecierea dlui inspector Radu Mazilescu.
Etapa națională a Olimpiadei de limba și literatura română se va desfășura la Oradea. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Olimpiadele la engleză, chimie și limba și literatura română. 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:31:00 Ora de vară a Europei de Est