Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Studenții economiști în fața firmelor

Practica la superlativ

Studenții economiști în fața firmelor

Miercuri, 16 ianuarie 2019, la Biblioteca Universității din Oradea a avut loc evenimentul „Practica la superlativ - Studenții față în față cu organizațiile".

Evenimentul a urmărit strângerea colaborării dintre mediul academic şi cel de business și se află la a treia ediție, semn că reprezintă un interes atât pentru studenți cât și pentru firme.
Organizatorul evenimentului a fost Departamentul de Management-Marketing din cadrul Facultății de Științe Economice a Universității din Oradea. Lect. univ. dr. Remus Roșca, coordonatorul evenimentului, a precizat: „Pe de o parte, oferim studenților posibilitatea de a face practică în cele mai reprezentative firme din mediul de business orădean, pe de altă parte oferim firmelor posibilitatea de a se implica în formarea noilor generații, a-și promova brandul de angajator, a-și identifica potențiali viitori angajați. Am invitat la eveniment toate firmele interesate să ofere stagii de practică studenților de la specializările Management și Marketing".
La eveniment au participat un număr de circa 60 de studenți, cadre didactice de la Departamentul de Management-Marketing, 20 de oameni din firme, antreprenori și manageri. Firmele participante au fost Corporactive Consulting, Plastor Trading, Mobiversal, Beta Events, Smartware, Arabesque, Celestica, Motorevolution, Mexicana, Core Elevating Media. Ele au oferit peste 30 de locuri de practică pentru studenți.
Întâlnirea a avut trei părți. În prima parte, lect. univ. dr. Remus Roșca - coordonatorul evenimentului, a trecut în revistă proiectele derulate în cursul anului 2018 de către Departamentul de Management - Marketing. Acestea au fost menite să strângă legătura cu mediul de afaceri, să îi facă pe studenți să se implice în activități și proiecte comune cu organizațiile partenere ale facultății și să le dezvolte competențele antreprenoriale, manageriale și de marketing.
În cea de-a doua parte cei mai buni și mai implicați studenți de la Management - licență și Managementul organizației - masterat și-au prezentat planurile de afaceri pe care le-au realizat sub coordonarea profesorilor în cadrul unor cursuri la facultate, precum și câteva dintre produsele proprii ale afacerilor lor. Cu ocazia evenimentului au primit feed back, întrebări, observații și sugestii de îmbunătățire de la managerii și antreprenorii prezenți în sală care au „cumpărat" ideile studenților prin „cheltuirea" unor tichete valorice puse la dispoziție de organizatori. Afacerea care a avut cele mai mari „încasări" a fost FotoGrow a studentei Teodora Nastea de la programul de studii Management, licență, anul II.
În ultima parte a evenimentului, studenții de la Management și Marketing care urmează să facă practică s-au întâlnit cu organizațiile care vor să-i primească în stagii de practică. Timp de 40 de minute cei 60 de studenți prezenți au vizitat standurile firmelor participante, au stabilit legături cu acestea și s-au interesat de condițiile de practică și alte oportunități profesionale oferite.
Prof. univ. dr. habil. Maria Madela Abrudan, directorul DMM a precizat: „Practica studenților se desfășoară timp de 6 ore pe zi în fiecare zi de vineri, din cele 14 săptămâni ale semestrului al II-lea din anul universitar 2018-2019, de la sfârșitul lunii februarie până la începutul lunii iunie 2019".
În urma stagiului de practică studenții pot să continue colaborarea cu firmele pentru stagii mai lungi de internship, elaborarea studiului de caz al lucrării de licență, joburi part-time sau full time, acestea din urmă fiind oferite la absolvirea facultății.
Departamentul de Management- Marketing al Facultății de Științe Economice orădene organizează constant activități, proiecte, întâlniri și evenimente împreună cu partenerii săi din mediul de afaceri prin care urmărește oferirea unor oportunități de carieră și dezvoltare umană și profesională studenților. Dintre proiectele desfășurate în cursul anului 2018 amintim: Clubul studențesc Excelsior, Competiția de vorbit în public 5Minutes PublicSpeaking, olimpiadele studențești locale și naționale, Școala de Vară 2018 ,,Companies - Students - Faculties", Concursul de planuri de afaceri ,,Business Plan Challenge", întâlniri cu absolvenți antreprenori, întâlniri cu elevii de liceu în cadrul Open Days- Școala altfel, vizite în companiile locale, întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri, Proiecte de voluntariat, „Universitatea altfel", Atelierul Google de marketing digital și ,,Marketing Days". Mai multe informații sunt pe pagina Facebook.com/pg/UODepMnMk.
Paula Lele
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Studenții economiști în fața firmelor.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:04:26 Ora de vară a Europei de Est