Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Miss High School-prima etapă

Vineri, 20 aprilie,

Miss High School-prima etapă

Astă-seară, s-a derulat la "No Problem" primul episod al concursului între frumoasele a patru licee orădene: "Lucian Blaga", Liceul Pedagogic „I. Vulcan”, Lic. de Artă și Colegiul Tehnic "Transilvania".

Gazdele, care sunt și organizatorii noii competiții, pun la bătaie, la finalul întrecerii, premii în bani (500 - locul I, 300 - locul II, și 200 -locul III, iar cel mai bun moment artistic al fiecărei etape este premiat cu 100 de lei).
De la Colegiul Tehnic "Transilvania" au concurat Silvia și Andrea, Liceul de Artă a fost reprezentat de Nicolette și Dania, Pedagogicul le-a avut pe ring pe Raluca O. și Camelia, iar "Blaga" a scos-o în față pe Raluca Z.
Juriul a premiat momentul artistic al Liceului de Artă, iar dintre cele șapte concurente, patru vor continua lupta pentru un loc pe podium: Raluca (de la Pedagogic, care a obținut 81 de puncte), Raluca (de la "L. Blaga", cu 55 de puncte), Andrea și Silvia (ambele de la "Transilvania", cu 50 de puncte)...

După un bal incendiar, un concurs fără vlagă

Ne-au rămas pe retină și în memorie imagini de la finala balului balurilor, și nu numai, iar vineri seara, nu ne puteam explica unde sunt acei tineri frumoși și acel spectacol incendiar!

Concursul Miss liceu s-a vrut un fel de bal al liceenilor, rezervat, în exclusivitate, fetelor frumoase din liceele orădene. Pe afiș, organizatorii ne amenințaseră cu o participare de … substanță, dar balonul s-a cam dezumflat, pentru că la ora adevărului, pe ring, au urcat doar șapte fete, reprezentând patru licee: Silvia Georgică și Andrea Cossavella (de la Colegiul Tehnic „Transilvania”), Nicolette Duță și Dania Þincă (de la Liceul de Artă), Raluca Opriș și Camelia Trusmei (de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan”), și Raluca Zaharia (de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”).Participare modestă pe scenă, iar susținătorii au lipsit cu desăvârșire, ceea ce l-a deranjat vădit pe Mihai Dacin, animatorul manifestării, care nu a reușit să facă valuri în sală, precum a făcut-o la balul balurilor. Pentru jurizare, s-a găsit următoarea formulă: Marius Demeter, Ioana Iuhas, Ioana Ardelean și Corina Ferecz.

Și ambalajul contează, nu-i așa?

La cele două probe de prezentare, cu și fără muzică (n-am înțeles de ce a fost nevoie de două probe identice - n.n.), frumoasele și-au pus imaginația la lucru, și a ieșit ceva hilar, haios, tocmai așa cum s-a dorit (chiar dacă nu toate concurentele s-au conformat). Pozele vorbesc de la sine (despre ținutele de „scandal” ale bebelușelor, Raluca-pedagogista - fiind cea mai nevinovată și inocentă, iar cealaltă Raluca, o dură, pusă pe rele, cu pușca la picior).

Artiștii dansatori au concurat separat

Între probe, liceele în cauză și-au prezentat artiștii dansatori într-un număr mai mult sau mai puțin complex, ei oricum au concurat separat, fără să aducă puncte reprezentantelor școlii aflate în competiție. „Transilvania” a defilat cu șase fete frumoase, dar haios echipate, pentru a atrage privirile. La pedagogiști, a evoluat o pereche de dansatori (cu Miss boboc în centrul atenției, aflată într-o formă sportivă de zile mari). Artiștii și-au respectat blazonul, rămânând ceea ce sunt – niște artiști profesioniști - , care nu fac artă de amorul … artei! Cei de „Blaga” au revenit cu … lumânările aprinse.

La proba „surpriză”, Mihai, aflat într-un dialog fără cap și fără coadă cu concurentele, s-a străduit din răsputeri să le facă să „păcătuiască” răspunzându-i „da” sau „nu”, ceea ce însemna automat întreruperea dialogului... care a fost reluat, la alt nivel, în prezentarea ținutelor (rochiilor) de seară.

În „arborarea” talentelor, Dania și Camelia ne-au surprins plăcut, artista interpretând la orgă o piesă clasică (de Chopin), iar pedagogista regizând o lecție de chimie (cu reacții de înlocuire și descompunere).

Prima etapă a celei dintâi ediții a concursului „Miss liceu” nu a avut nimic spectaculos. Poate cea de-a doua etapă, de vineri, când se vor confrunta reprezentantele altor licee…

Ovi Dan

 

Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Miss High School - prima etapă, 1 și 2, în total 85 de poze ).

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:54:17 Ora de vară a Europei de Est