Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

In memoriam Grigore Vieru

,,Întâlnirea cu poezia românească a fost lumina ce ne-a luminat

In memoriam Grigore Vieru

Născut în plină iarnă, în februarie, pe gerul năpraznic al lui făurar, Grigore Vieru avea să fie, cu sufletul lui cald și mare, românesc, un împărat al românilor (al doilea) și al limbii române - primul împărat fiind, pe vecie, tot un moldovean, un mare român, pe care ardelenii și mai precis consăteanul meu, Iosif Vulcan din Holod, l-a botezat Eminescu.

Cele două maluri ale Prutului, în mijlocul lui ianuarie, așa cum remarca un alt mare român, Gheorghe Duca, președintele Academiei Republicii Moldova, l-au dat națiunii noastre pe marele Eminescu - în mijlocul lunii februarie ni l-au dăruit pe dragul nostru Grigore Vieru. Marele român Grigore Vieru și-a dedicat scrierile în primul rând copiilor, pentru copiii cu suflet de înger. Copilul este darul cel mai de preț al familiei, Grigore Vieru a scris literatură pentru copii, deoarece, spunea poetul, dacă copilul începe de mic să fie român, el va fi mare român când va crește, iar în felul acesta suma de valori a copiilor va deveni o națiune mare, pentru că sufletul copilului este curat, românismul intrând în sufletul lui de mic, va deveni temelia, talpa românismului veșnic și sfânt.
A dispărut în mod tragic, când se întorcea de la comemorarea ,,Luceafărului poeziei românești" de la Cahul, în ziua când se împlineau 159 de ani de la nașterea ,,Luceafărului", 15 ianuarie 2009. Primul împărat al spiritualității românești, Mihai Eminescu, s-a grăbit să-l invite pe al doilea împărat la un dialog veșnic despre românime, despre destinul unui neam ce într-o zi, prin inteligența, hărnicia și vigoarea sa va străluci alături de alte popoare ale lumii, cum Luceafărul strălucește de mii de ani între stele. Grigore Vieru, poet al sufletului copiilor și al românimii, el însuși orfan, s-a născut în 1935, de mic copil trecând prin greutăți și suferințe, înfruntând cu greu seceta din 1946-1947 din Basarabia, când de foame s-au prăpădit mai mulți români decât în război. Foametea a fost programată de odiosul Imperiu Sovietic, de I.V. Stalin, care a avut grijă să curețe podurile moldovenilor de ultimul bob de grâu, porumb, fasole și tot ce era comestibil, păgânii ducând bucatele românilor din Basarabia spre nesătuii și lacomii lumii ruși, care s-au remarcat de-a lungul timpului, de multe ori, prin forță, barbarie și mai ales prin viclenie.
Grigore Vieru a scris și și-a închinat scrisul neamului românesc, pentru că așa i-a șoptit sufletul lui, nu i-a spus nimeni că este român, ci moldovean, dar el a simțit în adâncul sufletului că este român. El a aflat de represiunile comandate de  I.V. Stalin, în Basarabia, de cruzimea masacrelor de la Fântâna Albă. Circa 2.500 de români, la 1 aprilie 1941, în mâini cu steaguri tricolore, dar și albe, și-au exprimat voința de pace, cerând autorităților de ocupație, rușilor, permisiunea de a trece granița în România la frații lor. Însă dusmanii poporului au răspuns cu gloanțe, ucigând fără milă românii care își căutau rudele și rostul în România. Dictatorul Stalin, ,,perfid și feroce'', așa cum a intrat în istorie, a ascuns multă vreme aceste atrocități. Aflând de aceste atrocități, Grigore Vieru le-a făcut publice românilor de dincolo și dincoace de Prut, pentru ca asemenea crime să nu se mai repete niciodată, dar niciodată. El a arătat și calea românilor din Basarabia pentru a scăpa de asuprirea rusească și de deznaționalizare.
El a scris despre ceea ce era fundamental pentru neamul românesc, despre mamă, despre suferința neamului românesc, despre cântecele populare românești, versuri creștinești despre pământul românesc și mai ales sfânta noastră limbă românească, pe care el dintotdeauna a știut-o românească și nu moldovenească.
Întâlnirea cu poezia românească a fost lumina ce ne-a luminat, spunea el adeseori, auzeam limba noastră cea sfântă cu atâta muzicalitate, citind mari scriitori clasici români ca: Eminescu, Goga, Bacovia, Rebreanu, Coșbuc, Sadoveanu, Arghezi, Blaga, apoi mai tinerii Labiș, Nichita Stănescu, Păunescu, Ioan Alexandru, atunci a intrat în sufletul marelui Grigore Vieru, definitiv, poezia românească, românismul, cum ne spunea în timpul vieții însuși poetul.
Grigore Vieru s-a inspirat de la poeții naționali, care au cântat și ei suferința neamului, dar au arătat calea cea dreaptă pe care poate merge românimea. Grigore Vieru vine, așa cum chiar el o spune, din tradiția noastră folclorică, din sufletul și zbuciumul neamului românesc.
Președintele Academiei Republicii Moldova, academician Gheorghe Duca, în 14 februarie, de ziua nașterii poetului Grigore Vieru, face o apreciere inedită și anume că începutul anului este cumva emblematic pentru noi, cei aflați pe ambele maluri ale Prutului. Mijlocul lui ianuarie l-a dat națiunii noastre pe marele Eminescu, iar mijlocul lui februarie ni l-a dăruit pe dragul nostru Grigore Vieru. El a scris pentru copiii neamului românesc, a scris atât de frumos, încât a devenit tatăl cel mai iubit de cei mici și de părinții celor mici. Frații săi din Basarabia, cinstindu-i memoria, l-au numit împărat, da, este al doilea împărat al românilor și al limbii române, la fel ca marele Eminescu.
Grigore Vieru a fost mai mult decât un poet, el a început încă din anii '70 să adune cărți scrise de Iorga, Blaga, Preda, Stănescu, Păunescu. Cu aceste cărți adunate a început lupta pentru redeșteptare națională, scrierile sale insuflă românismul, spiritul românesc, a scris abecedare, manuale școlare, a compus cântece patriotice, care îmbărbătau moldovenii, îi îndemnau să lupte împotriva ocupației străine. Talentul, bunătatea și patriotismul lui nu erau pe placul dușmanilor. ,,Crima" mediatică a început încă de la afirmarea lui Grigore Vieru ca mare poet român.
Grigore Vieru s-a dăruit neamului său românesc, iar testamentul marelui poet Grigore Vieru este ca Prutul să nu mai devină niciodată granița dintre frați.
Avem și noi, românii, cerul nostru, care a fost și va mai fi încă luminat de marii români ce au fost și de cei ce vor fi.
Așadar, români, aveți cerul vostru - cum spunea marele Noica - dacă îl veți apăra, va fi cerul senin al neamului românesc.
Acest îndemn ar trebui să fie vrerea pe vecie a noastră, a românilor. Seninătatea lui Grigore Vieru rezultă din întreaga sa operă. Redau, mai  jos, câteva versuri dintr-o poezie a lui Grigore Vieru închinată mamei:
                        ,,Ușoară, maică, ușoară
                         C-ai putea să mergi călcând
                         Pe semințele ce sboară
                         Între ceruri și pământ".
Femeia, mama, este frumusețea lumii, spunea Grigore Vieru cu marea lui sensibilitate, cu dragostea sa nemărginită față de mamă, omagiul adus de poet mamei:
                        ,,Mamă, Tu ești patria mea,
                          Creștetul tău, vârful muntelui
                          Acoperit de nea, ochii tăi
                          Zvâcnind/ca inima/Mamă
                          Tu ești patria mea!"
El vede frumusețea femeii ca pe o frumusețe maternă, ca pe o mamă sfântă.
                        ,,Mamă, de-ai fi o stea în cer lină,
Te-aș găsi după lumină,
De te-ai face spic secară,
Te-aș găsi după povară
De-ai fi-n codru o păsărică,
După glas aflate-aș muică.
De te-ai face-n văi o floare,
Te-aș găsi după suflare,
Spune-ți-aș vorbe cerești,
Muică, tot frumoasă ești!"
Precum Adrian Păunescu în ,,Rugă pentru părinți", Grigore Vieru a sacralizat rolul mamei, ca un dat divin, respect nemărginit pentru mama ce pruncii țării îi poartă în pântece, iar apoi cu cântecul ei de leagăn și de dor românul crește ca un falnic copaciu, să apere bolta cerului, cerul lui românesc.
Iată doar câteva din versurile fundamentale pătrunzătoare scrise de marele Grigore Vieru. Prin opera lui, Grigore Vieru a intrat în familia mare a românilor, alături de Eminescu, Mateevici, Iorga, Liviu Rebreanu, A. Păunescu.
Grigore Vieru vine din suferința neamului său, iar visul său măreț este ca Basarabia să se integreze în lumea românească și să nu mai fie o provincie rătăcită. Va veni într-o zi vremea când românii din Basarabia vor fi liberi, nu vor mai fi amenințați și înfricoșați de Siberia de gheață, vor veni, într-o zi mare și frumoasă, definitiv acasă, la țara lor, România.
Iată plânsul și dorul de țară al lui Grigore Vieru:
                        ,,Infinit e dorul meu, infinit
                         Și fără hotar
                         Dragostea mea pentru voi"
Dragostea pentru România și români a fost viața acestui mare poet.
Încrederea lui Vieru în limba neamului este fără margini:
                        ,,De veacuri suni și nimeni
                          N-a fost din gură-n stare
                          A-ți smulge limba, nimeni,
                          Izvorule cel mare".
 Ziarele subvenționate de urmașii NKVD-ului au trecut la atacuri comandate la adresa marelui român, articole semnate, în bună măsură, de oameni plătiți din surse dușmănoase neamului românesc. Vina lui, ca și a altor mari scriitori, era aceea că avea simțire românească. Grigore Vieru a fost mereu hărțuit, intentându-i-se procese fără număr, care i-au șubrezit sănătatea, făcând două infarcte, cel de-al treilea fiind și ultimul.
Acestora, Grigore Vieru a avut tăria și le-a dat o replică în versuri:
                        ,,Iată vin la cale
                          Se cobor la vale
                          Două animale
                          Două pușlamale
                          Două animale".
 Grigore Vieru, ,,Ciobanii Minciunii", în Revista ,,Literatura și arta", 25 martie 2004.
 Justiția din Chișinău i-a făcut dreptate lui Grigore Vieru, instanțele recunoscând că semnatarii calomniilor sunt cozi de topor docili ai curentului antiromân'' așa cum scrie Nicolae Dabija în cartea sa intitulată ,,Manifest de Unire".
Aceste atacuri barbare la adresa marelui Grigore Vieru i-au șubrezit acestuia sănătatea, moartea lui Grigore Vieru poate fi pusă pe seama celor care au lovit în simbolul românismului din Basarabia și România. La moartea lui Vieru, scriitorul Nicolae Dabija, cuprins de tristețe, scrie următoarele versuri, redate mai jos. Iată plânsul lui Nicolae Dabija la moartea lui Vieru:
Moartea lui Vieru
E scos Poetul, pe fragmente, dintre șine
,,Sunteți Vieru?"
,,Da" ,,Și ce vă doare?" ,,Doar Basarabia...
Ea... suferă mai tare... Pe ea salvați-o-ntâi Și-apoi pe mine"
            I-i sângele cu fiare-amestecat
            Ca Prutul lui cu sârmă ucigașă:
            ,,Unde vă doare cel mai mult?"
            ,,Nu sub cămașă... Ci neamul meu... că-i... cel mai dezbinat".
,,Lui - medici voi, cu harul vostru sfânt" - Scos de sub roți ca de pe răstignire, Mai dați-i viață, ca să mai respire, Și să mai scrie încă-un ,,Legământ". Viața încet din trupul lui se scurge, La el Spitalului i-i greu s-ajungă,          Și Prutul tot e-o lacrimă prelungă, pe fața Europei care curge... Cu mersul lui, tăcut, de heruvim, el s-a-nălțat la Ceruri: să învie. Și numai noi, rămași în străinie, Nici nu ne naștem și nici nu murim"...
18 ianuarie 2009, Nicolae Dabija
Moartea lui Grigore Vieru a fost o grea pierdere pentru neamul românesc. Să-i îndeplinim dorința și jurământul lui sfânt, să facem degrabă Unirea! Scriind aceste rânduri despre marele Grigore Vieru cel care a rostit fundamental ,,Limba română este patria mea" nu putem să nu amintim despre legăturile sale sufletești cu bihorenii. După declararea independenței Republicii Moldova în anii'90 printre primii români care au auzit plânsul neamului de dincolo de Prut a fost distinsul și prețuitul cărturar Gen.(lt) r. prof. univ. dr. Lazăr Cârjan care a trecut Prutul ducându-le fraților noștri cărți, alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte. Ajuns dincolo de Prut distinsul om de cultură s-a cunoscut și s-a împrietenit cu poetul Grigore Vieru și cu scriitorul Mihai Cimpoi, pe care i-a invitat la odihnă în Băile Felix, Grigore Vieru scriind cu acest prilej un poem închinat lui Adrian Păunescu și un poem închinat lui Eminescu. După ce l-a cunoscut pe domnul general, Grigore Vieru scrie: ,,M-am bucurat să găsesc un om cu atâta lumină, atâta strălucire".
Impresionat de căldura și atenția cu care a fost primit în Bihor de distinsul general, de frumusețea și sufletul bihorenilor, exclama cu emoție și scrie în Cartea de onoare a Inspectoratului de Poliție: ,,Aici la margine se află mijlocul țării. Văd pentru prima oară Oradea pe care sufletul meu o cunoaște de două mii de ani. Îi mulțumesc că este. Vă mulțumesc că sunteți".
Iată poemul închinat marelui Eminescu:
Legământ lui Mihai Eminescu
,,Știu cândva la miez de noapte
Ori la răsărit de soare
Stinge-mi-s-a ochii mie
Tot deasupra cărții sale
 Am să ajung atuncea poate
La mijlocul ei aproape
Ci să nu închideți cartea
Ca pe recele-mi pleoape
Să lăsați ușa deschisă
Ca băiatul meu ori fata
Să citească mai departe
Ce n-a dovedit nici tata
Iar de n-or auzi dânșii
Al străvechii slove bucium
Așezați-mi ca o pernă
Cu toți codrii ei în zbucium.
Sufletul meu va fi senin doar când Basarabia mea va veni acasă la patria mamă.
Cu frățească iubire"
Grigore Vieru
Din păcate, poetul este atacat și după moarte. Răspunsul la atacul acestor ,,neoameni" este ca noi toți să-i sprijinim pe urmașii lui Grigore Vieru și să-i realizăm visul lui suprem - Unirea.                   
Grigore Vieru este românul care depășește înălțimea omului, este frumusețe sufletească, înțelepciune, tăcut în suferință, exprimată doar în versuri înalte în care vede calea salvatoare a neamului său, așa îl apreciază toți marii intelectuali, românii. Așa este caracterizat de marii scriitori români, de dincolo și dincoace de Prut.
Mulțumim, Doamne, că ni l-ai dat nouă, românilor pe acest mare poet român! Să terminăm lucrarea la care el de când s-a născut a pus temelie de piatră - UNIREA!
Prof. Teodor David,
senator ales al Mișcării Unioniste
,,Sfatul Țării 2" din Republica Moldova
Prof. Laura Ienei David
Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna"

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 16:08:31 Ora standard a Europei de Est