Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Săptămâna mondială de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Astăzi, duminică, se încheie

Săptămâna mondială de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Astăzi, duminică (27 ianuarie 2019) de la ora 18.00, în Catedrala ,,Sf. Nicolae" din Oradea, se încheie Săptămâna mondială de rugăciune pentru unitatea creștinilor din acest an, desfășurată în aceste zile în orașul nostru.

Mai multe informații  despre cum a decurs fiecare zi a Săptămânii de rugăciune găsiți pe 
site-ul www.egco.ro.
Vă invităm să fiți părtași acestei inițiative care a adus împreună nouă comunități creștine orădene, mai multe ca oricând.
Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2019
„Judecători și căpetenii să judece cu judecată dreaptă" este tema aleasă pentru Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor din acest an, care se desfășoară anual în întreaga lume creștină de la 18 la 25 ianuarie. La Oradea, inițiativa se bucură în acest an de participarea a nouă (9) comunități creștine, gazde și totodată protagoniste, precum și de o seară ecumenică de rugăciune dedicată exclusiv tinerilor, fapt pentru care Săptămâna mondială de rugăciune pentru unitatea creștinilor se încheie cu două zile mai târziu, pe 27 ianuarie a.c., în Catedrala „Sf. Nicolaeˮ din Oradea. Seara specială dedicată tinerilor a fost organizată în acest an de Biserica Penticostală „Taborˮ, pe 19 ianuarie.
Tema și textele Săptămânii de rugăciune din acest an, inspirate din Cartea Deutoronomului (16, 11-20), au fost alese și pregătite de un grup de reprezentanți ai diferitelor comunități creștine din Indonezia, ulterior fiind publicate în comun de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi Comisia „Credinţă şi Constituţie" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor.
Potrivit doamnei Laura Ologu, din partea Departamentului pentru Pastorația Adulților și Familiilor al EGCO, la ediția din acest an a Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor de la Oradea, se va pune în aplicare o propunere venită din partea Bisericii Romano-Catolice locale. Astfel, „în locul mesajelor adresate de fiecare reprezentant al cultelor, în fiecare locație gazdă, să fie doar o predică de bază, amplă, să fie una singură, rostită în fiecare locație de reprezentantul unui alt cult, prin tragere la sorțiˮ. În acest sens, reprezentantul Bisericii Greco-Catolice va predica în Biserica Romano-Catolică, reprezentantul romano-catolic în Biserica Reformată, iar reprezentantul Evreilor Mesianici va ține un cuvânt de învățătură în Biserica Luterană din Oradea. Reprezentantul Bisericii Ortodoxe va predica în lăcașul de cult greco-catolic, trimisul Bisericii Unitariene va ține un cuvânt de învățătură în Comunitatea Evreilor Mesianici, în timp ce: reprezentantul luteran predică în Biserica Penticostală „Taborˮ, cel reformat predică în Biserica „Betaniaˮ, reprezentantul penticostal predică în Biserica Unitariană.
Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2019 invită participanții la unitate, rugăciune comunitară și totodată la caritate. Potrivit aceleiași surse, „reprezentații bisericilor și comunităților creștine din Oradea au considerat că este necesar să se treacă de la vorbe la fapte, făcându-se pași concreți în colaborarea fraternă din teritoriu. Astfel, pentru al treilea an, consecutiv, pe întreg parcursul inițiativei se desfășoară o colectă care, prin tragere la sorți, este coordonată în acest an de Comunitatea Evreilor Mesianici din Oradea. Beneficiarii colectei vor fi copiii Centrului de Plasament Nr 2, din Oradea (Str. Feldioarei, Nr. 13)ˮ.
Potrivit Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor este o inițiativă cu o puternică valență simbolică, fiind propusă de părintele Paul Wattson, în 1908, pentru a se desfășura între sărbătoarea „Catedrei Sf. Petruˮ și cea a „Convertirii Sf. Pavelˮ din calendarul latin, dorindu-se astfel să invite oamenii de bunăvoire din lumea întreagă la convertire, credință și unitate. La aceasta, sunteți cu drag, așteptați!
Mihaela Caba-Madarasi
jurnalist/responsabil departament comunicare
Episcopia Greco-Catolică de Oradea

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:41:39 Ora de vară a Europei de Est