Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

,,Adoptă o clădire, adoptă un pasaj”

Rotary Club Oradea Art Nouveau a demarat proiectul

,,Adoptă o clădire, adoptă un pasaj”

Rotary Club Oradea Art Nouveau cel mai nou Club Rotary din Oradea a demarat proiectul ,,Adoptă o clădire, adoptă un pasaj".

Acest proiect are două etape: 1.Holul Teatrului Arcadia 2.Pasajul Traian Moșoiu-Vasile Alecsandri.
Clădirea în care funcționează astăzi Trupa Arcadia -  Teatru pentru Copii și Tineret este poate cea mai veche locație funcțională din Oradea, datează din anul 1760 când aici era inaugurat hanul „Arborele verde".  Imaginea pe care o are copilul încă de la intrarea în clădire trebuie să fie în concordanță cu magia poveștilor scenice. Putem să-i ajutăm pe copiii noștri să pătrundă în lumea magică parcurgând până în sala de spectacol un spațiu la fel de impresionant precum povestea teatrală. În acest sens ne-am propus să redecorăm casa scării și foaierul Teatrului pentru Copii și Tineret Arcadia.
Fiecare colț din Oradea are istoria lui, are semnificațiile lui și noi ne dorim să aducem în atenția comunității locurile... secrete dar pline de farmec.
Primul pas făcut de Rotary Club Oradea Art Nouveau pentru realizarea acestui proiect a fost ,,Un glob de iubire" în cadrul Târgului de Crăciun, când pe bază de donație au putut fi achiziționate suveniruri handmade specifice sărbătorilor de iarnă.
Următorul pas este susținerea în parteneriat cu Teatrul ,,Regina Maria" a spectacolului „Ca la noi... la nimenea" în data de 24 februarie 2019 de la ora 19 pe scena mare a Teatrului ,,Regina Maria". Toate încasările realizate la acest spectacol vor fi direcționate spre redecorarea casei scării și foaierului Teatrului Arcadia.
Spectacolul este susținut pro bono de Sebastian Lupu și Ovidiu Iloc și  este realizat după cupletele marelui Constantin Tănase.
Despre spectacolul ,,Ca la noi ... la nimenea'', doamna Elisabeta Pop, critic de teatru, scria într-un articol în revista Teatrul Azi:  ,,Unora nu le venea să creadă că au fost scrise și rostite de un mare artist prin anii '20 ai veacului trecut. Strălucitul artist al genului revuistic, fost elev al marelui Nottara, Tănase a înființat Teatrul de revistă Cărăbuș în anul 1919 și până la moartea sa tragică, în anul 1945 a scris sute de cuplete și le-a rostit pe scenele din București, fiind pe bună dreptate, socotit de politicienii timpului ,,un pericol public'', de fapt un artist disident în cel mai deplin înțeles al cuvântului.  ... Dar, ce teme arzătoare n-a atins Tănase în cupletele lui! Și cum să nu se amuze tinerii, cu oarecare tristețe ce-i drept, auzind că în România problemele au cam rămas aceleași în ultima... sută de ani".
Sebastian Lupu, actor al Teatrului ,,Regina Maria", fondator al Teatrului Independent de Pub Artemotion și în prezent și director al Teatrului Arcadia este un om dăruit nu numai scenei ci și cauzelor caritabile.
Ovidiu Iloc, asistent universitar la Facultatea de Muzică din Oradea, cu o bogată experiență muzicală atât în calitate de interpret cât și de compozitor, fiind unul dintre cei mai apreciați compozitori de muzică de film și teatru are întotdeauna în geantă un creion și o bucată de hârtie, pe care să scrie notițe muzicale atunci când plimbându-se, îl lovește inspirația.
,,Vreme de o oră și jumătate, Constantin Tănase a revenit la viață la Oradea. Și nu a fost deloc figura aceea sepia, cu mișcări sacadate, dintr-un interbelic idilic ci un critic cât se poate de actual care, deși vorbea cu vorbe de acum mulți ani, critica mefient-șugubăț metehne cât se poate de actuale. Minunea, pentru a fi crezută, trebuie văzută cu propriii ochi", mărturișește într-un articol scriitorul orădean Mircea Pricăjan.
În cadrul acestui eveniment, în foaierul teatrului organizăm expoziție cu vânzare de obiecte hand made simbolizând iubirea, realizate de mâinile dibace ale doamnelor din  Rotary Club Oradea Art Nouveau.
De asemenea, în sprijinul acțiunii noastre, vine și artista fotograf Ramona Kozma cu un set de fotografii tablou cu celebrul personaj Constantin Tănase, interpretat de Sebastian Lupu, realizate în procesul de transformare a actorului în personaj  în culisele spectacolului. Fotografii  pot fi achziționate pe bază de donație având același scop, redecorarea casei scării și foaierului Teatrului pentru Copii și Tineret Arcadia.
Ne-au oferit sprijin pentru realizarea acestui eveniment teatral firmele Duran's Press și Bella Print&Design.
Biletele pentru spectacolul ,,Ca la noi... la nimenea" se pot achiziționa de la Agenția Teatrului ,,Regina Maria".
Comunitatea orădeană se poate implica în realizarea acestui proiect donând în contul special deschis de Rotary Club Oradea Art Nouveau la Banca Tramsilvania RO57BTRLRONCRT0463856802.
Rotary Club Oradea Art Nouveau este un grup de oameni uniți de aceeași idee și care crede că  „A trăi pentru alții e o lege a naturii. Viața e frumoasă când ești fericit, dar viața e și mai bună atunci când alții sunt fericiți datorită ție''.
Costea Monica

Trimite email
joi, 18 aprilie 2024, 12:45:48 Ora de vară a Europei de Est