Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Întâlnire de suflet cu Mihaela Tatu

Ieri, în Sala „Florica Ungur

Întâlnire de suflet cu Mihaela Tatu

La invitaţia Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, dna Mihaela Tatu, trainer pentru limbajul paraverbal şi nonverbal, a susţinut, ieri (marți, 5 februarie 2019), un seminar, în Sala „Florica Ungur" din Oradea.

Seminarul, interactiv, intitulat „Educaţia unui copil începe odată cu educaţia mamei. Comunicare în cadrul familiei" s-a adresat mamelor - asistenţi personali ai copiilor cu dizabilităţi şi a adunat un număr de 60 de persoane.
În deschiderea evenimentului, dna Tatu le-a transmis celor prezenţi: „Să găsiţi forţa de a merge mai departe, a avea un copil cu dizabilitate fiind, poate, una dintre cele mai grele provocări ale vieţii.  Nici un părinte nu îşi doreşte şi nu este pregătit pentru a face faţă suferinţei propriului copil, mama fiind figura emblematică în tot traseul pe care copilul, indiferent de dizabilitatea pe care o are, îl va urma în viaţă. Ne-am întâlnit azi (marți - n.n.) să împărtăşesc cu dumneavoastră, dragi părinţi, frământările sufleteşti şi să învăţăm unii de la alţii din experienţele frumoase sau mai puţin frumoase pe care viaţa ni le-a oferit".
Unul dintre aspectele discutate a fost izolarea socială, care, din păcate, intervine odată cu naşterea unui copil cu dizabiliate, principalul motiv fiind lipsa de înţelegere a celor din jur, prieteni, rude.
Deşi nu există o vindecare, în marea majoritate a dizabilităţilor, trebuie găsite formule pentru acomodare şi pentru acceptare, de aceea unul dintre mesajele transmise a fost acela că: „Suntem ceea ce alegem să fim".
Părinţii, dar în mod special mama, trebuie să stie că exemplele şi faptele din căminul conjugal sunt primele şi cele mai puternice simţăminte care se întipăresc în mintea şi sufletul copiilor lor.
Mama are datoria de a începe educația copiilor şi de a-i îndruma, de a le insufla principii morale şi un sistem sănătos de valori. Cultivarea voinței este temelia modului de a gândi şi a lucra, în general, numai o educație bună a facultăților fizice și intelectuale nu-i de ajuns pentru ca omul să fie pe deplin format.
Părintele este singurul în măsură să îşi organizeze viaţa, astfel încât, naşterea unui copil cu dizabilitate să nu fie percepută ca tragedia vieţii lor, să accepte faptul că în primul rând li s-a dat acest lucru pentru că sunt oameni speciali care au puterea să ducă această cruce, aceşti copii fiind copii speciali şi pozitivi, cu o personalitate unică.  
„Înainte de orice, vreau să-i mulţumesc dnei Arina Moş, directorul DAS Oradea, pentru iniţiativă. În urma unui dialog pe care l-am avut, culmea, la Bucureşti, am ajuns la concluzia că unele dintre informaţiile pe care le deţineam şi obiectul muncii mele de acum, ar putea să fie de folos doamnelor, mamelor, care au în întreţinere copii, puţin altfel, copii speciali dar minunaţi. Aceşti copii depind de mamele lor, nu numai fizic dar şi emoţional, depinzând de starea de spirit a acestora. Ori, din moment ce nu putem schimba povestea vieţilor lor, cred că ar fi bine ca ele să conştientizeze că indiferent dacă sunt triste şi amărâte şi transmit tristeţe, fie că sunt cu zâmbetul pe buze şi se bucură de fiecare clipă de armonie şi de fiecare moment pe care îl petrec alături de copiii lor, lucrurile rămân aceleaşi. Cel mai bine ar fi să se întâlnească între ele, să-şi împărtăşească bunele şi relele şi să trăiască cu zâmbetul pe buze. Asta am încercat azi (marți - n.n.), să le fac să realizeze că starea de spirit este importantă, că femeia este cea care generează echilibru şi armonie întregii familii. Le doresc mămicilor, prezente la acest seminar, şi nu numai, sănătate, inteligenţă emoţională şi nu în ultimul rând răbdare şi înţelepciune să poată duce crucea grea şi soţilor lor să le sprijine, pentru că aceste poveşti nu sunt doar ale mamelor ci ale întregii familii. Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea vă mulţumesc că le sprijiniţi şi vă doresc să aveţi răbdare, empatie şi compasiune în greaua misiune pe care o aveţi, de a duce mai departe această mare responsabilitate, aceea de a fi alături şi a sprijini aceste mame, adevărate mame eroine", a transmis, în încheiere, dna Mihaela Tatu.
Educaţia şi acceptarea începe cu noi şi cu modalitatea pe care o alegem de a prezenta comunităţii copiii noştri cu dizabilităţi.
Consuella Govor
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Întâlnire de suflet cu Mihaela Tatu.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:19:46 Ora de vară a Europei de Est