Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

International School Awards, British Council online Project

La Liceul Vocaţional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș” din Beiuş,

International School Awards, British Council online Project

În anul şcolar 2018-2019 avem onoarea de a implementa în cadrul liceului nostru la iniţiativa dnei prof. Hădărean Diana împreună cu domnul profesor Muhammad Idrees - coordonator ISA, de la Government Boys Secondary School Jajjah Abbasian, Khanpur, Rahim yarkhan, Punjab, Pakistan, proiectul INTERNATIONAL SCHOOL AWARDS, BRITISH COUNCIL ON LINE.

Activităţile proiectului sunt multiple şi interesante, urmărind  o educație internațională care îmbogățește predarea și învățarea. Această educaţie duce la noi practici și perspective, continuând dezvoltarea lor profesională și ridicând standardele de predare. Oferă tinerilor o fereastră în diferite culturi și țări, ajutându-i să se dezvolte ca cetățeni responsabili la nivel mondial și pregătindu-i pentru viață și să lucreze într-o societate globală. Activitatea ,,Cultura noastră" a avut o mare rezonanţă, atât la şcoala parteneră, cât şi la noi. Şcolile au realizat activităţile apoi şi-au trimis poze, înregistrări, cu  ceea ce au făcut.
Pe noi, cei din România, ne-a impresionat dansul local numit ,,Jhoomar", în limba locală, am fost încântaţi când  am vizionat filmarea. De apreciat este faptul că studenţii şi profesorii au fost îmbrăcaţi în culoarea albastră, ceea ce reprezintă culoarea păcii.
Un lucru este de apreciat, şi anume, cum o ţară ca şi PAKISTAN a reuşit în scurt timp, în urma acestei emoţionante activităţi, să atragă online mii de spectatori atât la televizor cât şi pe faceebook. Oamenii din această ţară sunt patrioţi, iubesc cultura şi tradiţia, sunt impresionanţi, sunt bucuroşi şi cel mai important lucru pe care l-am observat, sunt dornici de pace.
Domnul profesor Muhammad Idrees, coordonatorul proiectului ISA, a demonstrat că este un bun organizator, un om consecvent, dedicat studenţilor, un om plin de energie, un om potrivit pentru un proiect de o asemenea amploare.
Cadrele didactice implicate în proiectul internaţional (prof. Hădărean Diana - coordonator,   prof. Gall Edith, Memetea Ioana, Bulc Mihaela, Ștoc Silvia, Marian Magdalena, Domokoş Ruxandra,  Moruţ Adela, Moruţ Dacian, Stoiţa Nicoleta, Rotar Mircea, Mărcuţ Rodica, Lazea Remus) am realizat activităţi cu specific tradițional în vederea popularizării identității culturale la nivel global, dansuri populare, scenete...
Am trimis poze şi filmuleţe din timpul activităţilor colegilor din Pakistan, iar reacția partenerilor a fost pur și simplu uimitoare. Au fost foarte încântați şi am aşteptat cu mult drag şi noi materialele lor, pentru a le viziona. Este pentru prima dată când participăm la un proiect de asemenea proporții și ne simțim onoraţi că am reușit să fim acceptaţi în ciuda distanței mari. În cadrul grupului aferent proiectului, descoperim zilnic bucuria tuturor partenerilor implicați în proiect care postează feed-back-ul însoțit de sincere mulțumiri, scrisori de mulţumire. Acest proiect s-a dovedit a fi o șansă nemaipomenită pentru a cunoaște cultura și tradiția altor țări dar și pentru a ne face cunoscută propria moștenire culturală. Elevii noștri sunt foarte deschiși către tot ceea ce înseamnă noutate și așteaptă nerăbdători fiecare feed-back al activităților pe care le desfășurăm în comun cu alte țări. Deși fiecare proiect de parteneriat implică multă muncă în plus, noi continuăm să fim motivaţi deoarece am observat de-a lungul anilor că fiecare acțiune desfășurată în proiecte are o replică pozitivă în comportamentul elevilor, în modul în care ajung să cunoască și să înțeleagă lumea și în modul în care ajung să prețuiască bucuriile de care au parte în țara lor, îmbogățindu-le treptat bagajul de cunoștințe și conduite moral-civice.
Domokoş Ruxandra
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: International School Awards,  British Council online Project.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:58:35 Ora de vară a Europei de Est