Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cea de-a III-a ediție a Atelierului creativ „ECO - Creativi”, derulată în cadrul proiectului ,,Aventura ECO”

Joi, la Orășelul Copiilor

Cea de-a III-a ediție a Atelierului creativ „ECO - Creativi”, derulată în cadrul proiectului ,,Aventura ECO”

Joi, 28 februarie 2019, la Orășelul Copiilor, s-a desfășurat cea de-a III-a ediție a Atelierului de creație ,,ECO Creativi", a cincea activitate a proiectului județean Aventura - ECO organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont" Oradea, prilej cu care participanții au avut posibilitatea să realizeze machete ECO într-o atmosferă plăcută.

Micii ECOlogiști
 ,,Am primit lumea ca o moştenire pe care nu-i îngăduit nimănui să o deterioreze, ci pe care fiecare generaţie este obligată să o lase mai curată!" (J. Joubert).
Așa sună motto-ul proiectului județean Aventura - ECO în cadrul căruia încercăm să urmărim  crearea unui comportament adecvat al copiilor față de mediul înconjurător și  implementarea unui sistem de educație durabilă, prin formarea și exersarea unor activități practice în scopul realizării unor produse, practic utilitare din materiale reciclabile în vederea protejării mediului. Consider că educația ecologică este o educație prin și pentru valori, care poate dobândi forme concrete de realizare, la diferite nivele de școlaritate.
La ora 10.00, a avut loc deschiderea festivă a activității prin cuvinte de bun venit adresate de domnișoara director, prof. dr. Marușca Angela, după care coordonatorul proiectului, doamna prof. Balint Ingrid, a prezentat participanții la cea de-a treia ediție. Scurt și concis, după care grupele au început să lucreze. Fiecare grupă a venit cu materialele dinainte selectate și bine pregătite. Folosind diferite tehnici de lucru, au realizat multiple lucrări: tema atelierului fiind Machete ECO.
Anul acesta au participat 11 grupe, reprezentând nouă instituții de învățământ: Grădinița cu Program Prelungit Nr. 54 Oradea, coordonatori: prof. Moisi Anca, Terebenț Diana, Urdea Laura; Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea - școala integratoare Școala Gimnazială Nr. 16 Oradea, coordonator, prof. Szekely Annamaria; Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, coordonatori: prof. Șipoș Lăcrimioara, Cardoș Alina, Szabo Monika, Erdeli Elena; Școala Gimnazială Nr. 1 Tarcea, prof. coordonator, Gliga Judit; Școala Gimnazială Nr. 2 Adoni, prof. coordonator Daroczi Lea; Școala Gimnazială Nr. 3 Galoșpetreu, prof. coordonator Halasz Edina; Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont" Oradea - școala integratoare Școala Gimnazială Nr. 16 Oradea, coordonatori: prof. Serafim Maria, Chiș Gabriela; Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont" Oradea - școala integratoare Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea, prof. coordonator Susa Gabriela; Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont" Oradea - școala integratoare Școala Gimnazială Nr. 1 Tileagd, prof. coordonator Olar Angela; Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu", Oradea, coordonatori: prof. Mosoni Andrea, Hodișan Gabriela; Școala Gimnazială ,,Lucreția Suciu", Oradea, coordonatori: prof. Cuibus Monika, Romanszky Renata.
Mă simt onorată fiindcă anul acesta au participat mai multe grupe sau alte grupe de la aceeași instituție. Au participat trei grupe numai cu copii integrați în învățământul de masă și o grupă din învățământul special, două grupe mixte integrând câte un copil cu CES din învățământul de masă pe lângă grupa de preșcolari din învățământul de masă și cele patru grupe tot din învățământul de masă.
În același timp trebuie să mulțumesc colegelor mele, profesori de sprijin și itineranți Badea Mariana, Hexan Laura, Avram Ligia, Puris Anica pentru ajutorul acordat în pregătirea și derularea optimă a activității atelierului creativ. Această echipă ambițioasă din nou a dat dovada responsabilității, creativității și a devotamentului. După finalizarea compozițiilor, toate lucrările au fost jurizate și premiate. Astfel participanții au obținut: trei premii III, cinci premii II și trei premii speciale I. Munca copiilor a fost răsplătită cu pachete de dulciuri și premii speciale. Pentru cadrele didactice s-au oferit adeverințe și diplome.
Mă bucur că în anul 2013 am început să coordonez acest proiect „Aventura - ECO" fiindcă adevărata educaţie ecologică este și va fi eficientă atunci când elevii, cetăţenii de mâine, vor fi convinşi de necesitatea ocrotirii naturii şi vor deveni factori activi în acţiunile de protecţie a mediului. Pentru că nouă ne pasă, dorim să schimbăm ceva din comportamentul nostru cotidian și al celor din jur.
În cadrul activității atelierului de creație „ECO - Creativi" micii ecologiști au dat dovadă de această adevărată educație ecologică. Prin creațiile lor au reușit să redea aspecte din natură folosind diferite metode și tehnici de exprimare plastică de lucru.
Balint Ingrid &Ovidiu Dan 
Vedeți mai multe poze (54 de poze) în Galeria foto: Cea de-a III-a ediție a Atelierului creativ „ECO - Creativi”, derulată în cadrul proiectului ,,Aventura ECO”. 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:32:34 Ora de vară a Europei de Est