Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Competiția Business Plan a firmelor de exercițiu la clasele a XI-a

Joi, 21 febr. la C.E. ,,Partenie Cosma”, s-a desfășurat

Competiția Business Plan a firmelor de exercițiu la clasele a XI-a

Activitatea firmelor de exercițiu este o metodă a procesului instructiv - educativ cuprinsă în programa școlară, care vine în sprijinul dezvoltării antreprenoriale a elevilor prin facilitarea corelării pregătirii teoretice cu cea practică.

Conceptul firma  de  exercițiu este o metodă aplicată în cadrul orelor de laborator tehnologic a materiilor de specialitate la clasele a XI-a și a XII-a, profil servicii, având ca suport cunoștințele acumulate de elevi în primii doi ani de liceu, cu scopul de a  pregăti elevii pentru o viitoare carieră de succes în domeniul economic.
Așa cum înființarea unei firme reale și lansarea ei pe piață este un factor important în desfășurarea activității sale viitoare, tot așa se dorește organizarea acestei activități-eveniment care, pe cât este de dificil de realizat, pe atât este de incitant și atractiv pentru elevii școlii noastre.
Este a cincisprezecea ediție a lansării pe piață a firmelor de exercițiu a elevilor din clasele a XI-a din cadrul Colegiului Economic ,,Partenie Cosma" Oradea, în cadrul competiției Business Plan 2019.
Activitatea elevilor noștri este evidențiată în statistica rezultatelor în urma participării la târguri și expoziții a firmelor de exercițiu astfel:
2008-2009 FE Ancient Deco Art - locul IV, etapa naţională, prof. Popa Ileana
2009-2010 FE  Perfect Match SRL - locul  IV, etapa naţională, prof. Kele Tunde
2010-2011 FE  Fantasy Blooms SRL - locul II, etapa naţională, prof. Scarlat Alice
2011-2012 FE  Carta Libre - locul II, etapa regională, prof. Vaşadi Marioara
2012 - 2013 FE  Pet Zone - locul II, etapa regională, prof. Scarlat Alice
2014 - 2015 FE Cămăruţa lu bunica SRL - locul II, etapa naţională, prof. Popa Ileana
2015-2016 - FE Colibris SRL - locul II, etapa regională, prof. Vașadi Marioara
2016-2017 - FE Bio` Future - locul II, etapa județeană, prof. Vașadi Marioara
2017 - 2018 FE Le Mustache SRL - locul II, etapa județeană, prof. Iorga Georgeta.
Invitații evenimentului au fost reprezentați de profesori din școală și agenți economici.
Joi, 21 februarie 2019,  la  competiția Business Plan s-au lansat pe piață următoarele firme de exercițiu:
FE Magical Pie SRL - clasa XI A ec. - prof. coordonator Dan Larusa;
FE Bio` Maglau SRL -clasa XI B ec. - prof. coordonator Vașadi Marioara;
FE Minijobs SRL - clasa XI C ec. - prof. coordonator Moca Mihaela;
FE Ecopan SRL - clasa XI D ec. - prof. coordonator Pașcalău Marcela;
FE Party Ville S.R.L.- clasa XI E ec. - prof. coordonator Paul Marius Gelu;
FE Bio 4  Life SRL - clasa XI F ec. - prof. coordonator Miclăuș Adriana;
FE Ro-mania SRL - clasa XI A alim. - prof. coordonator Faur Monica;
FE Disney Travel SRL - clasa XI B tap. - prof. coordonator Popa Corina;
FE Pandora Events SRL - clasa XI C org.banq. - prof. coordonator Man Simona;
FE Allegro SRL - clasa XI D tap. - prof. coordonator Chișvasi Manuela;
FE Sweet Japanese tea SRL - clasa XI A comerț - prof. coordonator Păscuț Andreea;
Pentru buna desfăşurare a activităţii s-au implicat următorii profesori din catedra de specialitate: Man Simona, Raț Larisa, Bițiș Ligia, Petriţa Mihaela, Popa Ileana, Scarlat Alice și Bălan Liliana.
Rezultatele competiției
Locul I - F.E. BIO` MAGLAV S.R.L.
Locul II - F.E. MINIJOBS S.R.L.
Locul III - F.E. SWEET JAPANESE TEA S.R.L.
La categoria „Materiale promoționale" s-au acordat următoarele premii:
Locul I - F.E. BIO` MAGLAV S.R.L.
Locul II - F.E MINIJOBS S.R.L.
Locul III - F.E. PARTY VILLE S.R.L.
Premiul special pentru cel mai bun spot publicitar a fost acordat F.E ECOPAN S.R.L.
Juriul a fost format din: prof. Scarlat Alice, Popa Ileana, Petrița Mihaela, Raț Larisa, reprezentantul agenților economici Damian Ioana Adriana și colaborator din partea ariei curriculare limbă și comunicare prof. Teacă Simona.
Organizarea și defășurarea activității firmelor de exercițiu a fost asigurată de: prof. Man Simona, Raț Larisa, Bițiș Ligia, Bălan Liliana și de profesorii coordonatori ai firmelor de exercițiu.
Prof. Bălan Liliana
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Competiția Business Plan a firmelor de exercițiu la clasele a XI-a.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:05:43 Ora de vară a Europei de Est