Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

22 aprilie – „Ziua mondială a Pământului”

Agenția pentru Protecția Mediului Bihor

22 aprilie – „Ziua mondială a Pământului”

Pentru marcarea zilei de 22 aprilie – „Ziua mondială a Pământului”, în municipiul Oradea au loc o serie de manifestări la care vor participa și reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului Bihor care vor vorbi despre semnificația zilei de 22 aprilie și vor împărți pliante realizate de A.P.M. Bihor cu această ocazie.

Ființele umane au apărut pe Pământ în urmă cu aproximativ cinci milioane de ani. O lungă perioadă de timp au trăit în echilibru cu natura, într-o zonă limitată. Datorită creșterii rapide a populației planetei în ultimii două sute de ani, dezvoltării economice și inovațiilor tehnice din diverse domenii, au apărut multe probleme cu consecințe serioase asupra mediului.
În data de 22 aprilie 1970, 20.000.000 de oameni au manifestat la New York împotriva poluǎrii industriale. A fost prima manifestație la nivel mondial de asemenea amploare, care a tras un semnal de alarmă asupra consecințelor ireversibile ale industrializǎrii. Anual această dată se comemoreazǎ ca fiind ”Ziua mondială a Pământului”, în care populația din diverse țǎri ale lumii organizeazǎ diferite activitǎți în scopul educǎrii, mobilizǎrii populației, guvernelor și corporațiilor pentru a-și asuma responsabilitatea pǎstrǎrii unui mediu curat și sǎnǎtos pentru generațiile viitoare.
Manifestarea din acest an se dorește a fi o chemare la acțiune pe plan mondial împotriva schimbǎrilor climatice, efectele cărora le simțim tot mai pregnant în fiecare zi (inundații, taifunuri, topirea calotei glaciare etc.). Aceastea  sunt cele mai grave probleme din zilele noastre, alături de terorism.
Datorită activităților umane, cantitatea de gaze cu efect de seră (CO2, metan, peroxidul de azot,  hidrofluorocarburi etc.) a crescut foarte mult. Cantitatea de CO2 din atmosfera terestră a crescut odată cu folosirea ca și combustibili a țițeiului, cărbunelui și gazului natural, încă din anii 1700. Deoarece dioxidul de carbon absoarbe eficient energia eliberată de scoarța terestră, el acționează ca un sistem de încălzire (de aceea se numește gaz cu efect de seră). Astfel, temperatura medie a atmosferei a crescut în concordanță cu creșterea concentrației de CO2. Decada anilor ’90 a fost cea mai călduroasă din ultima sută de ani, iar în anul 1998, temperatura  medie a fost cea mai ridicată din ultima mie de ani. Dacă nivelul CO2 din atmosferă continuă să crească, se estimează că temperatura va crește cu 1,6 – 6 oC în 2100.
Grosimea gheții artice a scăzut cu 40 % în ultimii 50 de ani, iar ghețarii din Alpi au început să se topească. Nivelul apei mării a crescut cu 10 pănă la 20 cm în ultimii o sută de ani, iar valoarea maximă pentru ridicarea nivelului mării ar putea fi de 88 cm în anul 2100.
Þara care emite cea mai mare cantitate de gaze cu efect de seră este SUA, rata ei de emisie globală este de 22,4 %. Pe locul doi se află China ,pe locul trei este Rusia, iar Japonia ocupă locul patru (4,9 %).
În anul 1997, la întâlnirea de la Kyoto, au participat 158 de țări și au discutat despre metodele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. A fost adoptat protocolul de la Kyoto care stipulează că în perioada de angajament de cinci ani –2008 –2012- emisiile globale ale gazelor cu efect de seră vor fi reduse cu cel puțin 5 % față de nivelul anului 1990. România fiind prima țară aflată pe Anexa I a UNFCCC care a ratificat Protocolul de la Kyoto , s-a angajat să reducă cu 8 % emisiile de gaze cu efect de seră (în aceeași perioadă de cinci ani), față de anul 1989.
Beneficiile economice și în domeniul mediu pentru România constau în  participarea la implementarea mecanismelor flexibile stabilite prin acest protocol: participarea la proiecte de tip „Implementare  în Comun” ( JI) ce au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră de la surse în orice sector al economiei și Comercializarea Internațională a Emisiilor.
Domenii prioritare  pentru proiecte de tip “ Implementare în comun” sunt: creșterea eficienței energetice; reabilitarea și eficientizarea unor termocentrale și a unor sisteme de încălzire centrală,
construirea instalațiilor de cogenerare; evitarea sau recuperarea emisiilor de GHG provenite de la depozitarea deșeurilor urbane, în scopul utilizării energiei; schimbarea combustibililor în instalațiile de producere a energiei cu combustibil “curat”; promovarea surselor de energie regenerabilă (hidro, geotermală, eoliană, solară, biomasă), finalizarea sau modernizarea unor hidrocentrale; împădurirea unor suprafețe de teren…
În decembrie 2005, a avut loc cea de-a unsprezecea conferință sub egida O.N.U. (în Montreal, Canada) privind controlul încălzirii globale. Succesul ei constă în îmbunătățirea Convenției de la Kyoto (1997) prin prelungirea termenului de reducere a emisiilor gazelor cu efect de seră și pentru perioada 2013-2017, adică cu încă cinci ani în plus față de ce s-a stabilit prin Convenția de la Kyoto.
În 2006, s-a întocmit și aprobat Planul Național de Alocare care stabilește cantitatea totalǎ de emisii de CO2 care pot fi cumpǎrate sau vândute de cǎtre companiile din România.
Fiecare stat semnatar al Protocolului de la Kyoto stabilește câte certificate pot fi alocate pentru comercializare într-o perioadǎ de timp și câte certificate de emisii va primi fiecare companie. Prima perioadǎ de comercializare este 2005 – 2007; România a intrat în acest proces doar în 2007. Cea de-a doua perioadǎ este 2008- 2012, iar cea de-a treia va începe în anul 2013.
Prin acest mecanism se dorește limitarea emisiilor de gaze cu efect de serǎ în sectorul industrial și energetic.
Pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice se mai pot lua în considerare următoarele soluții: limitarea utilizării combustibililor fosili ca sursă de energie și înlocuirea lor treptată cu surse de energie regenerabile ( energia solară, eoliană, geotermală etc.); tratarea gazelor la ieșirea din sursele de emisie (jumătate din CO2 emis provine din centralele termice clasice); reținerea unei părți din CO2 atmosferic prin reîmpădurirea  zonelor defrișate; adaptarea la schimbările în curs.
Manifestări de Ziua mondială a Pământului
  Pentru marcarea zilei de 22 aprilie  – „Ziua mondialǎ a Pǎmântului”, în municipiul Oradea au loc o serie de manifestǎri la care vor participa și reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului Bihor care vor vorbi despre semnificația zilei de 22 aprilie și vor împărți pliante realizate de A.P.M. Bihor cu această ocazie.
Vineri, 20 aprilie, la ora 11, Școala cu clasele I-VIII nr. 11 Oradea  – finala Concursului național de creații ale elevilor realizate din deșeuri și materiale refolosibile, 
intitulat „ NU ARUNCA! REFOLOSEȘTE!” Tot
vineri, la ora 14.00, la Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia”, manifestǎri dedicate zilei Zilei mondialǎ a Pǎmântului organizate de Școala cu clasele I-VIII „Decebal”, în parteneriat cu Liceul Teologic Greco- Catolic și Agenția pentru Protecția Mediului Bihor; vineri, de la ora 16.00, acțiune de plantare de arbuști ornamentali pe malul drept al Peței, în zona Cantemir, organizatǎ de Asociația „EX NOBILI OFICIO” Oradea, în colaborare cu I.S.J. Bihor, Primǎria, școlile gimnaziale „Dimitrie Cantemir” și „ Nicolae Bǎlcescu” și Liceul Teoretic „Lucian Blaga”;
vineri, de la ora 17.00, la sediul Partidului Democrat din din Parcul Traian, dezbaterea cu tema „ Pentru un mediu sănătos”, acțiune care se înscrie în calendarul activitǎților propuse a se desfǎșura în cadrul politicilor de mediu de cǎtre Organizația de femei a PD din municipiul Oradea, în colaborare cu A.P.M. Bihor;
duminicǎ, 22 aprilie, între orele 16.00 și 18.00, vor avea loc acțiuni în parcul 1 Decembrie: concurs vitezǎ rolle / triciclete, parada costumelor și mǎștilor simbolizând elemente ale Pǎmântului, desene pe asfalt, mesaje legate de „Ziua mondialǎ a Pǎmântului” realizate ad-hoc de trecǎtori pe un benner uriaș, acțiuni organizate de Asociația „EX NOBILI OFICIO” Oradea, în colaborare cu I.S.J. Bihor, Primǎria Oradea, școlile gimnaziale „Dimitrie Cantemir” și „Nicolae Bǎlcescu” și Liceul Teoretic „Lucian Blaga”; acțiunile vor continua în Cetate, între orele 19.00 și 21.00, cu observații astronomice cu ajutorul telescoapelor din dotarea Astroclubului ‚Meridian 0”; luni, 23 aprilie, la Grǎdinița nr. 27 din Oradea, la fel, manifestǎri dedicate Zilei mondiale a pǎmântului.
Agenția pentru Protecția Mediului Bihor,
director executiv, ec. Cǎlin MOCAN,                             
ing. Felicia ENACHE, consilier principal

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 07:04:09 Ora de vară a Europei de Est