Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

22 aprilie – „Ziua mondială a Pământului”

Agenția pentru Protecția Mediului Bihor

22 aprilie – „Ziua mondială a Pământului”

Pentru marcarea zilei de 22 aprilie – „Ziua mondială a Pământului”, în municipiul Oradea au loc o serie de manifestări la care vor participa și reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului Bihor care vor vorbi despre semnificația zilei de 22 aprilie și vor împărți pliante realizate de A.P.M. Bihor cu această ocazie.

Ființele umane au apărut pe Pământ în urmă cu aproximativ cinci milioane de ani. O lungă perioadă de timp au trăit în echilibru cu natura, într-o zonă limitată. Datorită creșterii rapide a populației planetei în ultimii două sute de ani, dezvoltării economice și inovațiilor tehnice din diverse domenii, au apărut multe probleme cu consecințe serioase asupra mediului.
În data de 22 aprilie 1970, 20.000.000 de oameni au manifestat la New York împotriva poluǎrii industriale. A fost prima manifestație la nivel mondial de asemenea amploare, care a tras un semnal de alarmă asupra consecințelor ireversibile ale industrializǎrii. Anual această dată se comemoreazǎ ca fiind ”Ziua mondială a Pământului”, în care populația din diverse țǎri ale lumii organizeazǎ diferite activitǎți în scopul educǎrii, mobilizǎrii populației, guvernelor și corporațiilor pentru a-și asuma responsabilitatea pǎstrǎrii unui mediu curat și sǎnǎtos pentru generațiile viitoare.
Manifestarea din acest an se dorește a fi o chemare la acțiune pe plan mondial împotriva schimbǎrilor climatice, efectele cărora le simțim tot mai pregnant în fiecare zi (inundații, taifunuri, topirea calotei glaciare etc.). Aceastea  sunt cele mai grave probleme din zilele noastre, alături de terorism.
Datorită activităților umane, cantitatea de gaze cu efect de seră (CO2, metan, peroxidul de azot,  hidrofluorocarburi etc.) a crescut foarte mult. Cantitatea de CO2 din atmosfera terestră a crescut odată cu folosirea ca și combustibili a țițeiului, cărbunelui și gazului natural, încă din anii 1700. Deoarece dioxidul de carbon absoarbe eficient energia eliberată de scoarța terestră, el acționează ca un sistem de încălzire (de aceea se numește gaz cu efect de seră). Astfel, temperatura medie a atmosferei a crescut în concordanță cu creșterea concentrației de CO2. Decada anilor ’90 a fost cea mai călduroasă din ultima sută de ani, iar în anul 1998, temperatura  medie a fost cea mai ridicată din ultima mie de ani. Dacă nivelul CO2 din atmosferă continuă să crească, se estimează că temperatura va crește cu 1,6 – 6 oC în 2100.
Grosimea gheții artice a scăzut cu 40 % în ultimii 50 de ani, iar ghețarii din Alpi au început să se topească. Nivelul apei mării a crescut cu 10 pănă la 20 cm în ultimii o sută de ani, iar valoarea maximă pentru ridicarea nivelului mării ar putea fi de 88 cm în anul 2100.
Þara care emite cea mai mare cantitate de gaze cu efect de seră este SUA, rata ei de emisie globală este de 22,4 %. Pe locul doi se află China ,pe locul trei este Rusia, iar Japonia ocupă locul patru (4,9 %).
În anul 1997, la întâlnirea de la Kyoto, au participat 158 de țări și au discutat despre metodele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. A fost adoptat protocolul de la Kyoto care stipulează că în perioada de angajament de cinci ani –2008 –2012- emisiile globale ale gazelor cu efect de seră vor fi reduse cu cel puțin 5 % față de nivelul anului 1990. România fiind prima țară aflată pe Anexa I a UNFCCC care a ratificat Protocolul de la Kyoto , s-a angajat să reducă cu 8 % emisiile de gaze cu efect de seră (în aceeași perioadă de cinci ani), față de anul 1989.
Beneficiile economice și în domeniul mediu pentru România constau în  participarea la implementarea mecanismelor flexibile stabilite prin acest protocol: participarea la proiecte de tip „Implementare  în Comun” ( JI) ce au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră de la surse în orice sector al economiei și Comercializarea Internațională a Emisiilor.
Domenii prioritare  pentru proiecte de tip “ Implementare în comun” sunt: creșterea eficienței energetice; reabilitarea și eficientizarea unor termocentrale și a unor sisteme de încălzire centrală,
construirea instalațiilor de cogenerare; evitarea sau recuperarea emisiilor de GHG provenite de la depozitarea deșeurilor urbane, în scopul utilizării energiei; schimbarea combustibililor în instalațiile de producere a energiei cu combustibil “curat”; promovarea surselor de energie regenerabilă (hidro, geotermală, eoliană, solară, biomasă), finalizarea sau modernizarea unor hidrocentrale; împădurirea unor suprafețe de teren…
În decembrie 2005, a avut loc cea de-a unsprezecea conferință sub egida O.N.U. (în Montreal, Canada) privind controlul încălzirii globale. Succesul ei constă în îmbunătățirea Convenției de la Kyoto (1997) prin prelungirea termenului de reducere a emisiilor gazelor cu efect de seră și pentru perioada 2013-2017, adică cu încă cinci ani în plus față de ce s-a stabilit prin Convenția de la Kyoto.
În 2006, s-a întocmit și aprobat Planul Național de Alocare care stabilește cantitatea totalǎ de emisii de CO2 care pot fi cumpǎrate sau vândute de cǎtre companiile din România.
Fiecare stat semnatar al Protocolului de la Kyoto stabilește câte certificate pot fi alocate pentru comercializare într-o perioadǎ de timp și câte certificate de emisii va primi fiecare companie. Prima perioadǎ de comercializare este 2005 – 2007; România a intrat în acest proces doar în 2007. Cea de-a doua perioadǎ este 2008- 2012, iar cea de-a treia va începe în anul 2013.
Prin acest mecanism se dorește limitarea emisiilor de gaze cu efect de serǎ în sectorul industrial și energetic.
Pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice se mai pot lua în considerare următoarele soluții: limitarea utilizării combustibililor fosili ca sursă de energie și înlocuirea lor treptată cu surse de energie regenerabile ( energia solară, eoliană, geotermală etc.); tratarea gazelor la ieșirea din sursele de emisie (jumătate din CO2 emis provine din centralele termice clasice); reținerea unei părți din CO2 atmosferic prin reîmpădurirea  zonelor defrișate; adaptarea la schimbările în curs.
Manifestări de Ziua mondială a Pământului
  Pentru marcarea zilei de 22 aprilie  – „Ziua mondialǎ a Pǎmântului”, în municipiul Oradea au loc o serie de manifestǎri la care vor participa și reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului Bihor care vor vorbi despre semnificația zilei de 22 aprilie și vor împărți pliante realizate de A.P.M. Bihor cu această ocazie.
Vineri, 20 aprilie, la ora 11, Școala cu clasele I-VIII nr. 11 Oradea  – finala Concursului național de creații ale elevilor realizate din deșeuri și materiale refolosibile, 
intitulat „ NU ARUNCA! REFOLOSEȘTE!” Tot
vineri, la ora 14.00, la Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia”, manifestǎri dedicate zilei Zilei mondialǎ a Pǎmântului organizate de Școala cu clasele I-VIII „Decebal”, în parteneriat cu Liceul Teologic Greco- Catolic și Agenția pentru Protecția Mediului Bihor; vineri, de la ora 16.00, acțiune de plantare de arbuști ornamentali pe malul drept al Peței, în zona Cantemir, organizatǎ de Asociația „EX NOBILI OFICIO” Oradea, în colaborare cu I.S.J. Bihor, Primǎria, școlile gimnaziale „Dimitrie Cantemir” și „ Nicolae Bǎlcescu” și Liceul Teoretic „Lucian Blaga”;
vineri, de la ora 17.00, la sediul Partidului Democrat din din Parcul Traian, dezbaterea cu tema „ Pentru un mediu sănătos”, acțiune care se înscrie în calendarul activitǎților propuse a se desfǎșura în cadrul politicilor de mediu de cǎtre Organizația de femei a PD din municipiul Oradea, în colaborare cu A.P.M. Bihor;
duminicǎ, 22 aprilie, între orele 16.00 și 18.00, vor avea loc acțiuni în parcul 1 Decembrie: concurs vitezǎ rolle / triciclete, parada costumelor și mǎștilor simbolizând elemente ale Pǎmântului, desene pe asfalt, mesaje legate de „Ziua mondialǎ a Pǎmântului” realizate ad-hoc de trecǎtori pe un benner uriaș, acțiuni organizate de Asociația „EX NOBILI OFICIO” Oradea, în colaborare cu I.S.J. Bihor, Primǎria Oradea, școlile gimnaziale „Dimitrie Cantemir” și „Nicolae Bǎlcescu” și Liceul Teoretic „Lucian Blaga”; acțiunile vor continua în Cetate, între orele 19.00 și 21.00, cu observații astronomice cu ajutorul telescoapelor din dotarea Astroclubului ‚Meridian 0”; luni, 23 aprilie, la Grǎdinița nr. 27 din Oradea, la fel, manifestǎri dedicate Zilei mondiale a pǎmântului.
Agenția pentru Protecția Mediului Bihor,
director executiv, ec. Cǎlin MOCAN,                             
ing. Felicia ENACHE, consilier principal

Trimite email

luni, 27 iunie 2022