Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Schimb de experiență al educatoarelor salontane cu colegele din CSEPEL - Ungaria

Vineri și sâmbătă, la Salonta,

Schimb de experiență al educatoarelor salontane cu colegele din CSEPEL - Ungaria

În perioada 5 - 6 aprilie 2019, un grup de 40 de cadre didactice maghiare de la Grădinița ,,CSODAKÚT" EGYESÍTETT ÓVODA CSEPEL - Budapest, Ungaria, conduse de către d-na director Hirholczné Faragó Tünde, a efectuat o vizită în orașul nostru, care este înfrățit cu localitatea lor de origine.

Întâlnirea bilaterală a educatoarelor din cele două țări reprezintă o primă etapă a Parteneriatului educațional ,,Tradiții și valori".
Primirea a avut loc în dimineața zilei de 5 aprilie 2019, la centrul grădinițelor salontane, Grădinița cu Program Prelungit ,,Toldi" Salonta. După mesajul de bun venit transmis de către conducerea grădiniței din România, colegele maghiare au vizitat structurile G.P.P. ,,Făt Frumos" și G.P.N. ,,Curcubeu" din Salonta, unde copiii desfășurau activități specifice programului, și au fost încântați să primească în dar cărți cu povești pentru preșcolari.
Colegele educatoare au urmărit împreună materiale educaționale audio-video, dezbătând probleme cu care se confruntă la grupă, învățământul preșcolar din ambele țări.
De la ora 18, gazda musafirilor din Csepel a fost Casa de Cultură ,,Zilahy Lajos", a Municipiului Salonta, unde, sub îndrumarea d-lui profesor de muzică și instructor de dansuri populare maghiare Benedek Árpád, s-au derulat momente artistice din folclorul maghiar, interpretate de către doamnele educatoare participante.
A doua zi, copiii din cadrul Ansamblului de dansuri populare maghiare ,,Toldi" Salonta, condus de d-nele educatoare Struber Eva și Bagi Tndér, au evoluat în fața invitaților, în sala de expoziție a Muzeului ,,Arany Janos" Salonta.
Un cuvânt salutar de apreciere a acestui parteneriat româno-maghiar a fost rostit de către d-na inspector de specialitate Tankó Veronika Zita, din cadrul I.Ș.J. Bihor. Dânsa a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți că există interes și colaborare în vederea unui schimb de experiență reușit.
D-na director Hirholczné Faragó Tünde a realizat o scurtă prezentare a managementului Grădiniței ,,Csodakút" Egyesített Óvoda  Csepel, realizând o comparație între cele două sisteme de învățământ preșcolar.
Tot în această locație cadrele didactice au participat la două ateliere de creație, unde au confecționat obiecte decorative de Paște, din materiale naturale: paie și pănuși. De asemenea, au putut vizita expoziția de materiale didactice, turtă dulce și obiecte decorative cu motive pascale, realizate toate în regim hand-made.
În cadrul aceleiași vizite, oaspeții au poposit la Parcul de joacă ,,Toldi" din Salonta, donat și amenajat de către Csepel - Ungaria, copiilor salontani.
După servirea mesei de prânz, grupul s-a recules la Casa Memorială a marelui poet maghiar ,,Arany Janos", fost elev și dascăl în Salonta.
Se poate spune cu certitudine că această colaborare este benefică atât pentru relația româno-maghiară, cât și pentru schimbul de experiență profesională implicat.
Mulțumim pe această cale factorilor de decizie care au făcut posibilă această întâlnire și derularea acestui parteneriat: d-l primar al Municipiului Salonta - Tőrők László, d-l primar al comunității Csepel - Léonárd Borbély, d-l director al Casei de Cultură ,,Zilahy Lajos" Salonta - Kovács  Istvan.
Prof. Carla Lia Butcă,
director, G.P.P. ,,Toldi" Salonta
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Schimb de experiență al educatoarelor salontane cu colegele din CSEPEL - Ungaria.

Trimite email
vineri, 9 mai 2025, 13:17:56 Ora de vară a Europei de Est