Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Săptămâna apei la Școala Gimnazială „Szacsvay Imre” din Oradea

18-25 martie

Săptămâna apei la Școala Gimnazială „Szacsvay Imre” din Oradea

„Apă, dacă am avea nevoie de tine, doar pentru viața noastră - dar tu ești Viața însăși! Nu există cuvânt să exprime ce ușurare dă frăgezimea ta miraculoasă. Dacă a pierit puterea noastră de odinioară, tu o readuci imediat, și izvoarele secate ale sufletului nostru se revarsă din nou neclintit. Îți datorăm mulțumiri, recunoștință veșnică: tu ești cel mai magnific dar al lumii!" (Antoine de Saint-Exupéry)

Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei la Școala Gimnazială „Szacsvay Imre" din Oradea, întreaga săptămână (18-25 martie 2019) a fost dedicată Apei, prin antrenarea tuturor claselor gimnaziale în diverse activități interdisciplinare, extracurriculare, prin colaborarea profesorilor de științe (Oltean Emese și Hosu Magdolna) și informatică (Füstös Makár Ágnes).
Scopul activităților a fost evidențierea importanței apei și de a trage un semnal de alarmă privind afectarea calității apei prin poluare.
Obiectivele săptămânii au fost: dezvoltarea capacității de explorare / investigație a realității prin utilizarea de instrumente și proceduri specifice științelor naturii; descoperirea apei și proprietăților acesteia, creșterea interesului față de știință; dezvoltarea spiritului de observație, precum și a deprinderilor pentru specificul muncii de cercetare în laborator sau pe teren; conștientizarea și asumarea responsabilității protejării apei; încurajarea elevilor în găsirea unor soluții privind susținerea calității apei la nivel local; formarea intelectuală a elevilor, a  deprinderii de a fi cooperanți, toleranți, de a avea inițiative și de a crea relații de colaborare și competiție.
Mai întâi elevii au primit sarcina de a descoperi și de a colecta împreună informații despre apă, apoi prin organizarea unui seminar interactiv și-au expus observațiile, concluziile, părerile, prezentând planșe și machete despre teme ca: Importanța ecologică și economică a apei; Recorduri în ceea ce privește frumusețea ecosistemelor acvatice din întreaga lume; Apa - mediul de viață pentru plante și animale; Sursele poluării cu apă; Soluții verzi pentru protecția apei etc.
Informarea a continuat cu sublinierea particularităților fizice și chimice ale apei prin organizarea workshop-ului experimental, adică ,,învățarea prin practică". Acesta s-a dovedit a fi foarte eficient pentru asimilarea cunoștințelor, deoarece s-a realizat prin implicarea directă a elevului - sub mâna acestuia apa și-a manifestat toate abilitățile, fermecându-i prin culori, forme, mișcări, flăcări și schimbări de stare.
Setea cunoașterii proprietăților, precum și a procedurilor de evaluare a calității apei în vederea prevenirii poluării ei, a fost împlinită prin continuarea educării și cercetării la ABA Crișuri. În această instituție ni s-au prezentat laboratoarele de chimie și biologie, tehnicile prin care se identifică conținutul chimic și biologic al apei. Observând preparatele microscopice despre alge și macro nevertebratele conservate, elevii au înțeles cât de importantă este prezența acestora în crișuri, în indicarea sănătății apei.
Colaborarea cu această instituție s-a accentuat și prin implicarea voluntară a școlii la acțiunea de ecologizare a malului Crișului Repede. Scopul acțiunii a fost acela de a oferi un model locuitorilor și de a atrage atenția importanței conservării acestui ecosistem,care reprezintă habitatul multor specii de pești și păsări (lebede, rațe, cormorani, lișițe) și reprezintă și o atracție turistică, un popas pentru cei care vor să se retragă aici de zgomotul și stresul cauzat de aglomerația orașului.
Atelierele de creație au avut menirea de a satisface latura artistică a elevilor în privința apei. Astfel s-a realizat un colaj de fotografii  care au redat frumusețea, bogăția, fermitatea apei pe Pământ. S-au realizat de asemenea reprezentări grafice despre proporția apei în diverse alimente, hărți care simbolizau amprenta ecologică a diverselor țări legată de consumul de apă, pliante cu desenele organelor umane și conținutul în apă al acestora, simulări ale circuitului apei în natură care să permită vizualizarea fenomenului de evaporare, infiltrare, condensare, precipitare; s-au mai amenajat acvarii confortabile și atractive pentru peștișori. Toate aceste lucrări au fost expuse în aula școlii în scopul informării.
Experiența arată că elevii și ținerii sunt deschiși în a accepta noutățile din domeniul cunoașterii și în a participa la activități noi. Pe urmă, copiii își vor implica părinții și le vor transfera cunoștințele asimilate. Va fi încurajată cooperarea și împărtășirea informațiilor cu toți cei implicați, oferind copiilor o vedere mai largă asupra mediului înconjurător și a comunității.
De altfel, apa va rămâne simbolul școlii noastre pe parcursul întregului an școlar, toate activitățile științifice, culturale și voluntare vor fi dedicate protecției și susținerii ei, sub egida proiectului intitulat ,,Apa de la A la Z", un proiect finanțat de Romanian American Foundation, susținut de Federația Fundațiilor Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Oradea, cu sprijinul donatorilor individuali și al finanțatorilor locali: Vernicolor, UniCredit Bank, Fundația Elena Neagu, Celestica, Decitex RO, RER Vest, Faist Mekatronic, VPK Packaging, ADLO, Qubiz, Inteva Products, Nidec, Sema Express, AstorMueller Group și Bugatti.
Kincs Grete-Eva,
profesor de biologie
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Săptămâna apei la Școala Gimnazială „Szacsvay Imre” din Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 16 iunie 2021