Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ieri, a fost dezvelită și sfințită Statuia „Sfinxului de la Bădăcin” în fața Catedralei ,,Sfântul Nicolae”

Primăria Oradea l-a instalat pe vecie pe Iuliu Maniu în centrul urbei

Ieri, a fost dezvelită și sfințită Statuia „Sfinxului de la Bădăcin” în fața Catedralei ,,Sfântul Nicolae”

,,Tăcerea era „cultul favorit", iar „arma lui cea mai primejdioasă" era virtutea (..) în momentul în care Iuliu Maniu cobora de la tribună, senzația era că doar atunci urma să-și înceapă discursul: aceasta, despre unul dintre marii oameni de stat ai României, care s-a consacrat prin moralitatea sa exemplară, ierarhia creștină a valorilor și definirea activității politice ca exerciţiu al democraţiei, căruia Primăria Oradea, în contextul Centenarului orașului, îi dedică o statuie..."

Am citat din articolul pe care l-am publicat ieri despre marele om de stat Iuliu Maniu, articol primit din partea Biroului de presă al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.
Marele patriot român Iuliu Maniu a adunat laolaltă, joi (18 aprilie 2019), la Oradea, după o sută de ani, orădeni de toate culorile politice și convingerile religioase, cetățeni, oficialități locale și județene, civili și militari, parlamentari, elevi și tineri, la dezvelirea Statuii „Sfinxului de la Bădăcin", cum l-a poreclit marele nostru istoric Nicolae Iorga pe marele om politic Iuliu Maniu. Ceremonia militară s-a desfășurat în Piața Unirii din Oradea, în fața Catedralei ,,Sf. Nicolae" (unde a fost amplasat monumentul), în organizarea Instituției Prefectului Județului Bihor, Primăriei Oradea și Consiliului Județean Bihor, cu sprijinul Garnizoanei Oradea și al structurilor din sistemul național de apărare din Garnizoana Oradea.
Pentru început, a fost plăcut să-l vedem venind pe marele nostru primar, ing. Ilie Bolojan, flancat de prefectul Ioan Mihaiu și președintele Ioan Mang...
,,Doamne Dumnezeule, dă-mi sănătate, putere de muncă, rezistență morală și fizică..."
După dezvelirea și sfințirea Statuii lui Iuliu Maniu, părintele vicar general Mihai Vătămănelu al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a prezentat mesajul preasfințitului episcop Virgil Bercea, în esență mulțumiri adresate domnului primar, ing. Ilie Bolojan, și tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect minunat, ,,de a avea în mijlocul nostru un om valoros, un om care s-a luptat atât cât a putut, practic întreaga viață și-a dedicat-o și-a închinat-o slujirii neamului nostru românesc". În încheierea intervenției, părintele vicar ne-a supus atenției o rugăciune pe care Iuliu Maniu a scris-o și pe care o spunea zilnic: ,,Doamne Dumnezeule, dă-mi sănătate, putere de muncă, rezistență morală și fizică. Curăță-mi, Doamne, gândurile, îndreaptă-mi judecățile, apără-mă de griji, necazuri și schingiuiri; alungă de la mine lenea, neștiința și uitarea, micimea de suflet și nesimțirea împietrită. Doamne Dumnezeule, îndură-te spre noi, omenirea păcătoasă și iartă-mi, Doamne, păcatele..."
,,Nicio jertfă nu este prea mare când este pentru neam și adevăr"
L-am ascultat apoi pe părintele paroh greco-catolic Cristian Borz din Bădăcin (județul Sălaj), satul natal al lui Iuliu Maniu, care a vorbit atât de frumos încât domnul primar a lăcrimat. Distinsul părinte este inițiatorul și promotorul proiectului dedicat Casei Memoriale a lui Iuliu Maniu (din Bădăcin); tot domnia sa este și autorul Monografiei satului Bădăcin şi a familiei Maniu (Ed. Caiete Silvane, Zalău, 2012).
,,Nicio jertfă nu este prea mare când este pentru neam și adevăr": sunt cuvintele pe care Iuliu Maniu le-a rostit în vara anului 1947, în ultimul său discurs public înainte de a fi arestat, a precizat părintele Cristian Borz.
Iuliu Maniu s-a născut în 8 ianuarie 1873 în Țara Silvaniei, fiind al cincilea copil al familiei Ioan și Clara Maniu, descendent din două familii de oameni de cultură și patrioți... A fost crescut și educat în ambianța bisericii greco-catolice. A fost avocat, doctor în drept al Universității din Viena, dar și membru de onoare al Academiei Române. A avut tăria de a-și feri existența până și de bănuială. Mistic și moral a înțeles că trebuie să fie pildă de viață creștinească. Bogăția nu l-a ispitit niciodată. A trăit modest și simplu ca student sârguincios la Viena. Datorită moralității sale ireproșabile, Nicolae Iorga l-a poreclit ,,Sfinxul de la Bădăcin". A avut o carieră politică întinsă pe parcursul a 56 de ani (de la vârsta de 24 de ani). A fost deputat în Parlamentul de la Budapesta și în cel de la București, președinte al Consiliului Dirigent din 1918, a fost de trei ori prim-ministru al României... Până și în închisoare și-a păstrat acea noblețe demnă de invidiat. Nicio șovăire, nicio slăbiciune la acest om care a preferat să moară în închisoare decât să gireze un regim de sclavie, mai subliniază părintele C.B. Și-a închinat viața neamului său respectându-și jurământul din tinerețe: ,,Jur în fața lui Dumnezeu pe conștiință și onoare că-mi voi jertfi viața pentru triumful cauzei românești". Și-a lăsat drept piatră de hotar osemintele. Iar prin testamentul lăsat preciza: ,,Sufletul mi-l închin Atotputernicului Dumnezeu. Tot devotamentul meu și dincolo de mormânt, mult încercatului meu ideal românesc". Am aflat apoi despre legătura strânsă pe care a avut-o Iuliu Maniu cu Oradea, unde s-a întâlnit de nenumărate ori cu bunul său prieten Aurel Lazăr. În primăvara lui 1919 a însoțit familia regală la Oradea. Se mai spune că în gara din Oradea, și-a reîntâlnit Iuliu Maniu mama și sora după ce acestea au ieșit din închisoarea din Budapesta, unde fuseseră închise de trupele bolșevice ale lui Bela Kun. În încheiere, părintele a ținut să mulțumească în nume propriu, dar și în cel al delegației din Bădăcin (cu mic cu mare, toți îmbrăcați în costume populare tradiționale) prezente la manifestările din Piața Unirii, celor care s-au implicat în realizarea acestui frumos monument. ,,Mulțumim în primul rând Primăriei Oradea, domnului primar Ilie Bolojan, pentru implementarea proiectului, Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică de Oradea, preasfințitului Virgil Bercea... Îl felicităm din tot sufletul pe domnul Deak Arpad, sculptorul care a realizat această frumoasă lucrare...Au fost exprimate apoi mulțumiri pentru contribuția pe care Primăria Oradea și domnul primar Ilie Bolojan au avut-o la reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin. ,,Grație acestei donații, cea mai mare de altfel primită de la începutul campaniei, suntem în măsură ca anul acesta, în toamnă, să reușim să finalizăm lucrările de reabilitare...". În semn de profundă recunoștință din partea fiilor din Bădăcin, un copilaș i-a dăruit domnului primar Monografia satului și a familiei Maniu.
Domnul primar ne-a oferit o splendidă lecție de istorie
Vorbind liber, domnul inginer Ilie Bolojan, vădit emoționat, mișcat până la lacrimi, de cuvântul și gestul părintelui Cristian Borz, ne-a oferit o adevărată lecție de istorie, vorbind ca un istoric despre Iuliu Maniu, marele patriot român care a luptat până la sacrificiul suprem pentru emanciparea românilor din Ardeal. Pentru început a ținut să aducă mulțumiri sculptorului, artistului plastic Deak Arpad, Episcopiei Greco-Catolice, preasfințitului episcop Virgil Bercea, Ministerului Apărării, Consiliului Județean și Instituției Prefectului, Episcopiei Ortodoxe, preasfințitului episcop Sofronie Drincec, tuturor instituțiilor pentru participare și cofinanțarea proiectului și a evenimentului, iar în completarea celor spuse de părintele Cristian Borz, a punctat pentru creionarea personalității omului politic Iuliu Maniu care ,,a avut un merit decisiv la instaurarea administrației românești în aceste teritorii; care în 5 octombrie 1919, înființează în Oradea, prin decizia Consiliului Dirigent primul liceu de limbă română, public, în Oradea, Liceul ,,Emanuil Gojdu"; în 1929, adoptă legea prin care li se permite femeilor să voteze. Domnul primar a subliniat meritele deosebite ale marelui patriot român Iuliu Maniu, iar acest monument ridicat în centrul Oradiei, în fața Catedralei ,,Sfântul Nicolae" ,,este o formă de recunoștință a orașului nostru pentru ,,sfinxul de la Bădăcin", ,,orașul care l-a primit cu onoare în casa lui în 1919 și pe Iuliu Maniu, atunci când regele Ferdinand și regina Maria au vizitat orașul Oradea, acum 100 de ani. Având o perspectivă detașată față de acele evenimente, nefiind influențați de conjuncturi politice sau dictatoriale, orașul Oradea îl conduce spre marea poartă a istoriei neamului nostru, cu respect și recunoștință pentru un martir care toată viața a trăit în credință, credința în Dumnezeu, credința în democrație și legalitate și credința în neamul nostru", a conchis dl primar, inginer Ilie Bolojan.
Elevi și foști elevi (între care minunatul Ovidiu Lazăr) ai  Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu" au interpretat Imnul dedicat marelui patriot Iuliu Maniu, compus în 1986 de către Ion Pop din Bădăcin. Au urmat depunerile de flori și coroane la monument, onorul și defilarea detașamentelor de militari prezente la ceremonie, dar și multe poze... pentru eternitate.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (111 poze) în Galeria foto:  Ieri, a fost dezvelită și sfințită  Statuia „Sfinxului de la Bădăcin” în fața Catedralei ,,Sfântul Nicolae”.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 04:27:03 Ora de vară a Europei de Est