Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cele mai recente tendințe în domeniul beneficiilor pentru angajați dezbătute la Oradea

Mercer Marsh Benefits

Cele mai recente tendințe în domeniul beneficiilor pentru angajați dezbătute la Oradea

Mercer Marsh Benefits a organizat, joi, 18 aprilie 2019, conferința dedicată comunității HR din Oradea: Powered by Talents, driven by purpose! Evenimentul realizat cu sprijinul Agentiei de Dezvoltare Locala Oradea, Muzeul Orașului Oradea și Asociatiei Firmelor Bihorene este parte a seriei de conferinte dedicate Zonei de Vest.

Conferința a reunit peste 60 reprezentanți ai celor mai importante companii din Județul Bihor și din Zona de Vest a României.
Beneficiile pentru angajați: Ce? De ce? Cum? Care este abordarea optimă?
Acestea au fost coordonatele dezbaterii interactive la care au participat Mihai Cristea, Plant Manager, Inteva alături de Codruța Bala, HR Manager, Eberspaecher.
Silvia Dumitrescu, Manager, Mercer Marsh Benefits Romania, a detaliat cele mai recente tendințe în beneficiile medicale acordate angajaților în timp ce Gabriela Nechita, Talent Information Solution Leader Romania, Mercer Marsh Benefits a furnizat participanților informații relevante cu privire la TRS - Studiul de Remunerare Totală realizat de Mercer în România.
Tendințele anului 2019 în domeniul beneficiilor medicale pentru angajați
1.Presiunea inflației medicale, noile generații care intră în câmpul muncii cu aspirații diferite, alături de nevoia unor soluții inovative de gestionare a informațiilor medicale sunt doar câteva dintre caracteristicile surprinse pe parcursul anului trecut și care se vor manifesta și în cursul acestui an, la nivel global, în domeniul sănătății.
2.Analiza informațiilor medicale, inflația medicală și integrarea serviciilor de sănătate în pachete relevante de beneficii pe care angajatorii le acordă angajaților sunt aspecte cu impact și în România.
3.Serviciile de sănătate acoperite de o asigurare privată reprezintă una dintre componentele din ce în ce mai solicitate de angajați în pachetele de beneficii oferite de angajatori. În prezent, în România sunt peste 350.000 de angajați acoperiți de o asigurare privată de sănătate oferită de angajatorul lor.
4.Piața locală a asigurărilor de sănătate a crescut de peste 6 ori în ultimii 10 ani, sursa creșterii fiind reprezentată, în principal, de programele de asigurare de sănătate implementate la nivelul companiilor de către angajatorii care aleg să ofere asigurarea de sănătate ca beneficiu pentru angajați.
Silvia Dumitrescu, Manager, Mercer Marsh Benefits Romania
Apreciez că, din perspectiva asigurărilor private de sănătate, anul 2019 va marca accentuarea unui caracter dual al acestei piețe. Remarcăm deopotrivă caracteristicile unei piețe emergente, în plină dezvoltare: dorința tot mai mare a angajatorilor care doresc să includă asigurările de sănătate în pachetele de beneficii se întâlnește cu apetitul asigurătorilor pentru cotă de piață. De aici și creșterea ultimilor ani. La aceasta, se adaugă o caracteristică pe care o întâlnim în piețe deja mature: în România, asiguratorii si angajatorii care au implementat programe de beneficii fundamentate pe asigurări de sănătate caută soluții pentru păstrarea sub control a costurilor și pentru optimizarea consumului de servicii acoperite de asigurările medicale.
Acest caracter dual al pieței se va accentua, în acest an, în contextul creșterii apetitului pentru asigurări private dar și ținând cont de inflația medicală în creștere. Tocmai aceste lucruri accentuează rolul consultanței atât în implementarea inițială programelor de beneficii dar și în optimizarea acestora post implementare.
Care sunt tendințele identificate de Mercer Marsh Benefits, la nivel global?
1.Inteligența Artificială transformă relația medic-pacient
Tendință 2018: Dezvoltarea inteligenței artificiale (AI) și evoluția tehnologică în domenii precum radiologia, monitorizarea pacienților, inovarea în descoperirea de noi tipuri de medicamente alături de testarea în genetică, robotică și realitate virtuală.
Tendință 2019: Ne așteptăm la mai multe transformări urmare a interacțiunii combinate digital+uman. Dezvoltarea inteligenței artificiale va redefini relația medic-pacient.
2.Implementarea unor noi soluții de gestionare a informațiilor medicale
Tendință 2018: 47% dintre asigurători indicau, la nivel global, sistemele de analiză a datelor ca fiind prioritate strategică. Cu toate acestea, reglementările în materia modului de utilizare a datelor cât și absența datelor de calitate, la nivel global, reprezintă provocări majore în analiza informațiilor medicale.
Tendință 2019: Ne așteptăm ca asigurătorii și alți furnizori să apară cu soluții inovative și noi alternative în zona analizei informațiilor medicale.
3.Inflația medicală este în creștere
Tendință 2018: valoarea medie a inflației medicale, la nivel global, a fost de 9,1% în anul 2018. Nivelul consemnat depășește de 3 ori rata inflației economice. Cel mai mare impact în creșterea inflației medicale l-au avut, în 2018, medicamentele pentru tratarea migrenelor, tratamentul afecțiunilor canceroase și al bolilor autoimune.
Tendință 2019: 50% dintre asigurători se așteaptă ca rata inflației medicale să crească și în acest an.
4.Sănătatea mintală devine o problemă serioasă
Tendință 2018: tot mai mulți specialiști recunosc faptul că sănătatea mintală se corelează cu alte aspecte ale sănătății; societatea și autoritățile recunosc tot mai mult importanța prevenirii și tratării problemelor de sănătate mintală.
Tendință 2019: Ne așteptăm ca soluțiile digitale să reducă barierele în această zonă (prin comportamentul digital cognitive sau terapia sub forma e-terapiei).
5.Beneficiile: accent pe personalizare și digitalizare
Tendință 2018: Angajații așteaptă beneficii personalizate, sprijin în orice moment, iar companiile care au o abordare bazată pe evoluția tehnologică și inovație reușească să implementeze cu succes programe de well-being, iar efectul lor să fie maxim.
Tendință 2019: Asistăm la integrarea mai multor platforme ale furnizorilor de servicii pentru a oferi servicii personalizate, digitale și, mai ales, flexibile, atât pentru angajați cât și pentru familiile acestora.
Alexandru Roșca

Trimite email
sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 04:59:55 Ora standard a Europei de Est