Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Cele mai recente tendințe în domeniul beneficiilor pentru angajați dezbătute la Oradea

Mercer Marsh Benefits

Cele mai recente tendințe în domeniul beneficiilor pentru angajați dezbătute la Oradea

Mercer Marsh Benefits a organizat, joi, 18 aprilie 2019, conferința dedicată comunității HR din Oradea: Powered by Talents, driven by purpose! Evenimentul realizat cu sprijinul Agentiei de Dezvoltare Locala Oradea, Muzeul Orașului Oradea și Asociatiei Firmelor Bihorene este parte a seriei de conferinte dedicate Zonei de Vest.

Conferința a reunit peste 60 reprezentanți ai celor mai importante companii din Județul Bihor și din Zona de Vest a României.
Beneficiile pentru angajați: Ce? De ce? Cum? Care este abordarea optimă?
Acestea au fost coordonatele dezbaterii interactive la care au participat Mihai Cristea, Plant Manager, Inteva alături de Codruța Bala, HR Manager, Eberspaecher.
Silvia Dumitrescu, Manager, Mercer Marsh Benefits Romania, a detaliat cele mai recente tendințe în beneficiile medicale acordate angajaților în timp ce Gabriela Nechita, Talent Information Solution Leader Romania, Mercer Marsh Benefits a furnizat participanților informații relevante cu privire la TRS - Studiul de Remunerare Totală realizat de Mercer în România.
Tendințele anului 2019 în domeniul beneficiilor medicale pentru angajați
1.Presiunea inflației medicale, noile generații care intră în câmpul muncii cu aspirații diferite, alături de nevoia unor soluții inovative de gestionare a informațiilor medicale sunt doar câteva dintre caracteristicile surprinse pe parcursul anului trecut și care se vor manifesta și în cursul acestui an, la nivel global, în domeniul sănătății.
2.Analiza informațiilor medicale, inflația medicală și integrarea serviciilor de sănătate în pachete relevante de beneficii pe care angajatorii le acordă angajaților sunt aspecte cu impact și în România.
3.Serviciile de sănătate acoperite de o asigurare privată reprezintă una dintre componentele din ce în ce mai solicitate de angajați în pachetele de beneficii oferite de angajatori. În prezent, în România sunt peste 350.000 de angajați acoperiți de o asigurare privată de sănătate oferită de angajatorul lor.
4.Piața locală a asigurărilor de sănătate a crescut de peste 6 ori în ultimii 10 ani, sursa creșterii fiind reprezentată, în principal, de programele de asigurare de sănătate implementate la nivelul companiilor de către angajatorii care aleg să ofere asigurarea de sănătate ca beneficiu pentru angajați.
Silvia Dumitrescu, Manager, Mercer Marsh Benefits Romania
Apreciez că, din perspectiva asigurărilor private de sănătate, anul 2019 va marca accentuarea unui caracter dual al acestei piețe. Remarcăm deopotrivă caracteristicile unei piețe emergente, în plină dezvoltare: dorința tot mai mare a angajatorilor care doresc să includă asigurările de sănătate în pachetele de beneficii se întâlnește cu apetitul asigurătorilor pentru cotă de piață. De aici și creșterea ultimilor ani. La aceasta, se adaugă o caracteristică pe care o întâlnim în piețe deja mature: în România, asiguratorii si angajatorii care au implementat programe de beneficii fundamentate pe asigurări de sănătate caută soluții pentru păstrarea sub control a costurilor și pentru optimizarea consumului de servicii acoperite de asigurările medicale.
Acest caracter dual al pieței se va accentua, în acest an, în contextul creșterii apetitului pentru asigurări private dar și ținând cont de inflația medicală în creștere. Tocmai aceste lucruri accentuează rolul consultanței atât în implementarea inițială programelor de beneficii dar și în optimizarea acestora post implementare.
Care sunt tendințele identificate de Mercer Marsh Benefits, la nivel global?
1.Inteligența Artificială transformă relația medic-pacient
Tendință 2018: Dezvoltarea inteligenței artificiale (AI) și evoluția tehnologică în domenii precum radiologia, monitorizarea pacienților, inovarea în descoperirea de noi tipuri de medicamente alături de testarea în genetică, robotică și realitate virtuală.
Tendință 2019: Ne așteptăm la mai multe transformări urmare a interacțiunii combinate digital+uman. Dezvoltarea inteligenței artificiale va redefini relația medic-pacient.
2.Implementarea unor noi soluții de gestionare a informațiilor medicale
Tendință 2018: 47% dintre asigurători indicau, la nivel global, sistemele de analiză a datelor ca fiind prioritate strategică. Cu toate acestea, reglementările în materia modului de utilizare a datelor cât și absența datelor de calitate, la nivel global, reprezintă provocări majore în analiza informațiilor medicale.
Tendință 2019: Ne așteptăm ca asigurătorii și alți furnizori să apară cu soluții inovative și noi alternative în zona analizei informațiilor medicale.
3.Inflația medicală este în creștere
Tendință 2018: valoarea medie a inflației medicale, la nivel global, a fost de 9,1% în anul 2018. Nivelul consemnat depășește de 3 ori rata inflației economice. Cel mai mare impact în creșterea inflației medicale l-au avut, în 2018, medicamentele pentru tratarea migrenelor, tratamentul afecțiunilor canceroase și al bolilor autoimune.
Tendință 2019: 50% dintre asigurători se așteaptă ca rata inflației medicale să crească și în acest an.
4.Sănătatea mintală devine o problemă serioasă
Tendință 2018: tot mai mulți specialiști recunosc faptul că sănătatea mintală se corelează cu alte aspecte ale sănătății; societatea și autoritățile recunosc tot mai mult importanța prevenirii și tratării problemelor de sănătate mintală.
Tendință 2019: Ne așteptăm ca soluțiile digitale să reducă barierele în această zonă (prin comportamentul digital cognitive sau terapia sub forma e-terapiei).
5.Beneficiile: accent pe personalizare și digitalizare
Tendință 2018: Angajații așteaptă beneficii personalizate, sprijin în orice moment, iar companiile care au o abordare bazată pe evoluția tehnologică și inovație reușească să implementeze cu succes programe de well-being, iar efectul lor să fie maxim.
Tendință 2019: Asistăm la integrarea mai multor platforme ale furnizorilor de servicii pentru a oferi servicii personalizate, digitale și, mai ales, flexibile, atât pentru angajați cât și pentru familiile acestora.
Alexandru Roșca

Trimite email
miercuri, 24 aprilie 2024, 07:15:52 Ora de vară a Europei de Est