Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La Catedrala Episcopală ,,Învierea Domnului” din Oradea, a avut loc Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naţionale de Religie Ortodoxă

Cu binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Sofronie Drincec, miercuri,

La Catedrala Episcopală ,,Învierea Domnului” din Oradea, a avut loc Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naţionale de Religie Ortodoxă

În perioada 1-5 mai 2019, Oradea și Bihorul găzduiesc cea de-a XI-a ediție a Olimpiadei Naționale de Religie Ortodoxă, clasele V-XII.

Competiția națională la care participă 601 elevi din toate județele țării și o delegație foarte numeroasă din Municipiul București, este organizată de Ministerul Educației Naționale prin Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Patriarhia Română, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Instituția Prefectului Jud. Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundația Euroregiunea Bihar-Hajdu Bihor-Oradea, Universitatea din Oradea, Sindicatul Liber din Învățământ, Asociația Țara Crișurilor, cele patru protopopiate din Episcopia Oradiei, Colegiul Economic ,,Partenie Cosma" din Oradea și alte instituții.
,,Nu există investiție mai mare decât trasmiterea credinței"
În deschiderea festivității, după oficierea Te Deumului, părintele profesor inspector școlar Florin Negruțiu, inspector de specialitate și moderator al manifestării, a salutat participanții la olimpiadă, peste 700 (elevi și profesori), reprezentații organizatorilor și partenerilor prezenți la eveniment. În prezentarea unui scurt istoric al Olimpiadei Naționale de Religie, domnia sa a punctat câteva date de referință: 2009, anul de grație în care inspectorul general Vasile Timiș a inițiat acest concurs național; în 1990, religia începe să fie studiată în școală, după ce în 1948 fusese eliminată dintre disciplinele de studiu obligatorii. Vorbind despre ora de religie, părintele profesor inspector avea să-l citeze pe preasfințitul părinte patriarh Daniel care a afirmat că ,,nu există investiție mai mare decât transmiterea credinței ca valoare veșnică". Iar ,,educația religioasă reprezintă un factor de stabilitate și de comuniune în societatea românească, având rol de a apăra și promova identitatea spirituală și identitatea persoanei, care trăiește astăzi într-o lume din ce în ce cu mai multe încercări și provocări..."
,,O anvergură pentru minte și inimă, deopotrivă"
Inspectorul general al M.E.N., Vasile Timiș, președintele executiv al olimpiadei naționale, s-a referit la anvergura competiției, la cei peste 700 de participanți (elevi și profesori), care îi reprezintă pe cei peste trei milioane de elevi și 7.000 de profesori de religie, ,,o anvergură pentru minte și inimă, deopotrivă", după cum a subliniat președintele executiv al olimpiadei.
Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost reprezentat la eveniment de șapte inspectori școlari, în frunte cu inspectorul școlar general Alin Florin Novac Iuhas, care a salutat participanții și distinșii invitați, exprimându-și admirația și considerația pentru cei 601 competitori naționali, cărora le-a urat succes.
,,Bun venit în orașul unde s-a născut (avocatul) Emanuil Gojdu"!
Universitatea din Oradea a fost reprezentată de președintele Senatului universitar, domnul profesor univ. dr. Sorin Curilă, și de directorul Departamentului de Pregătire a Personalului Didactic, doamna profesor univ. dr. Florica Orțan.
Salutându-i pe participanții la olimpiadă, președintele Senatului universitar le-a urat ,,bun venit la Oradea, bun venit în orașul unde s-a născut (avocatul) Emanuil Gojdu,
patriotul ardelean de origine aromână, un luptător pentru drepturile românilor din Transilvania și din țara vecină" (...). Apoi, domnul președinte  a vorbit despre casa, copilăria și studiile lui Emanuil Gojdu, despre colegiul național orădean care în poartă cu cinste numele. ,, V-am povestit toate acestea, după ce mi-am pus în ordine gândurile, reflectând cu emoție la întâlnirea cu dumneavoastră, în seara de Înviere pe care am petrecut-o în acest an la Capela ortodoxă din centru Budapestei, lângă curțile Emanuil Gojdu".
Președintele Senatului universitar fiind și președinte al Asociației Părinți pentru Ora de Religie, Filiala Bihor, a punctat și despre demersurile efectuate în acest sens pentru păstrarea orei de religie în școală, iar la final, a urat succes elevilor la olimpiadă și reușită în viață.
,,Vegheați să țineți candela orei de religie aprinsă"!
În cuvântul de binecuvântare, preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec a făcut o pledoarie pentru ora de religie - ca un privilegiu...
,,Ora de religie este un privilegiu pentru care oameni cu un curaj mare și sfânt s-au luptat și astfel a ajuns ora de religie din nou în programa școlară". Apoi preasfințitul părinte episcop le-a vorbit și despre derapajele survenite după intrarea în normalitate a lucrurilor, despre ,,valurile neomarxismului cultural care au început să lovească puternic și obraznic", despre lupta Asociației Părinți pentru Ora de Religie pentru ca făclia să meargă mai departe, dar lupta continua. ,,Și cred că voi, dragii mei, aveți misiunea sfântă și nobilă, pentru că generațiile noastre se sting, dar voi sunteți cei care veți duce mai departe candela aprinsă, care este de fapt, Lumina Învierii lui Hristos (...). Dragii mei, vegheați să țineți candela orei de religie aprinsă...", a concluzionat preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec.
Astăzi, vor vizita Mănăstirea Sfânta Cruce, Cetatea Oradea...
Programul celor cinci zile de olimpiadă vi l-am prezentat în articolul anterior. Joi, s-a desfășurat proba scrisă a olimpiadei naționale, astăzi (vineri), olimpicii vor vizita Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, Cetatea Oradea, Pasajul Vulturul Negru, Biserica cu Lună, vor viziona un spectacol folcloric, iar sâmbătă, vor vizita Băile Felix; la ora 16.00, vor reveni, cu emoții sporite, la Catedrala Episcopală ,,Învierea Domnului", pentru festivitatea de premiere...
La final, grupuri de elevi și profesori din Arad, Buzău, Gorj, Mureș, Vaslui, București, Suceava și Caraș-Severin au ținut să se pozeze cu preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (56 de poze) în Galeria foto: La Catedrala Episcopală ,,Învierea Domnului” din Oradea, a avut loc Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naţionale de Religie Ortodoxă.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 29 mai 2020