Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Catedrala Episcopală ,,Învierea Domnului” din Oradea, a avut loc Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naţionale de Religie Ortodoxă

Cu binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Sofronie Drincec, miercuri,

La Catedrala Episcopală ,,Învierea Domnului” din Oradea, a avut loc Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naţionale de Religie Ortodoxă

În perioada 1-5 mai 2019, Oradea și Bihorul găzduiesc cea de-a XI-a ediție a Olimpiadei Naționale de Religie Ortodoxă, clasele V-XII.

Competiția națională la care participă 601 elevi din toate județele țării și o delegație foarte numeroasă din Municipiul București, este organizată de Ministerul Educației Naționale prin Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Patriarhia Română, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Instituția Prefectului Jud. Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundația Euroregiunea Bihar-Hajdu Bihor-Oradea, Universitatea din Oradea, Sindicatul Liber din Învățământ, Asociația Țara Crișurilor, cele patru protopopiate din Episcopia Oradiei, Colegiul Economic ,,Partenie Cosma" din Oradea și alte instituții.
,,Nu există investiție mai mare decât trasmiterea credinței"
În deschiderea festivității, după oficierea Te Deumului, părintele profesor inspector școlar Florin Negruțiu, inspector de specialitate și moderator al manifestării, a salutat participanții la olimpiadă, peste 700 (elevi și profesori), reprezentații organizatorilor și partenerilor prezenți la eveniment. În prezentarea unui scurt istoric al Olimpiadei Naționale de Religie, domnia sa a punctat câteva date de referință: 2009, anul de grație în care inspectorul general Vasile Timiș a inițiat acest concurs național; în 1990, religia începe să fie studiată în școală, după ce în 1948 fusese eliminată dintre disciplinele de studiu obligatorii. Vorbind despre ora de religie, părintele profesor inspector avea să-l citeze pe preasfințitul părinte patriarh Daniel care a afirmat că ,,nu există investiție mai mare decât transmiterea credinței ca valoare veșnică". Iar ,,educația religioasă reprezintă un factor de stabilitate și de comuniune în societatea românească, având rol de a apăra și promova identitatea spirituală și identitatea persoanei, care trăiește astăzi într-o lume din ce în ce cu mai multe încercări și provocări..."
,,O anvergură pentru minte și inimă, deopotrivă"
Inspectorul general al M.E.N., Vasile Timiș, președintele executiv al olimpiadei naționale, s-a referit la anvergura competiției, la cei peste 700 de participanți (elevi și profesori), care îi reprezintă pe cei peste trei milioane de elevi și 7.000 de profesori de religie, ,,o anvergură pentru minte și inimă, deopotrivă", după cum a subliniat președintele executiv al olimpiadei.
Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost reprezentat la eveniment de șapte inspectori școlari, în frunte cu inspectorul școlar general Alin Florin Novac Iuhas, care a salutat participanții și distinșii invitați, exprimându-și admirația și considerația pentru cei 601 competitori naționali, cărora le-a urat succes.
,,Bun venit în orașul unde s-a născut (avocatul) Emanuil Gojdu"!
Universitatea din Oradea a fost reprezentată de președintele Senatului universitar, domnul profesor univ. dr. Sorin Curilă, și de directorul Departamentului de Pregătire a Personalului Didactic, doamna profesor univ. dr. Florica Orțan.
Salutându-i pe participanții la olimpiadă, președintele Senatului universitar le-a urat ,,bun venit la Oradea, bun venit în orașul unde s-a născut (avocatul) Emanuil Gojdu,
patriotul ardelean de origine aromână, un luptător pentru drepturile românilor din Transilvania și din țara vecină" (...). Apoi, domnul președinte  a vorbit despre casa, copilăria și studiile lui Emanuil Gojdu, despre colegiul național orădean care în poartă cu cinste numele. ,, V-am povestit toate acestea, după ce mi-am pus în ordine gândurile, reflectând cu emoție la întâlnirea cu dumneavoastră, în seara de Înviere pe care am petrecut-o în acest an la Capela ortodoxă din centru Budapestei, lângă curțile Emanuil Gojdu".
Președintele Senatului universitar fiind și președinte al Asociației Părinți pentru Ora de Religie, Filiala Bihor, a punctat și despre demersurile efectuate în acest sens pentru păstrarea orei de religie în școală, iar la final, a urat succes elevilor la olimpiadă și reușită în viață.
,,Vegheați să țineți candela orei de religie aprinsă"!
În cuvântul de binecuvântare, preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec a făcut o pledoarie pentru ora de religie - ca un privilegiu...
,,Ora de religie este un privilegiu pentru care oameni cu un curaj mare și sfânt s-au luptat și astfel a ajuns ora de religie din nou în programa școlară". Apoi preasfințitul părinte episcop le-a vorbit și despre derapajele survenite după intrarea în normalitate a lucrurilor, despre ,,valurile neomarxismului cultural care au început să lovească puternic și obraznic", despre lupta Asociației Părinți pentru Ora de Religie pentru ca făclia să meargă mai departe, dar lupta continua. ,,Și cred că voi, dragii mei, aveți misiunea sfântă și nobilă, pentru că generațiile noastre se sting, dar voi sunteți cei care veți duce mai departe candela aprinsă, care este de fapt, Lumina Învierii lui Hristos (...). Dragii mei, vegheați să țineți candela orei de religie aprinsă...", a concluzionat preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec.
Astăzi, vor vizita Mănăstirea Sfânta Cruce, Cetatea Oradea...
Programul celor cinci zile de olimpiadă vi l-am prezentat în articolul anterior. Joi, s-a desfășurat proba scrisă a olimpiadei naționale, astăzi (vineri), olimpicii vor vizita Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, Cetatea Oradea, Pasajul Vulturul Negru, Biserica cu Lună, vor viziona un spectacol folcloric, iar sâmbătă, vor vizita Băile Felix; la ora 16.00, vor reveni, cu emoții sporite, la Catedrala Episcopală ,,Învierea Domnului", pentru festivitatea de premiere...
La final, grupuri de elevi și profesori din Arad, Buzău, Gorj, Mureș, Vaslui, București, Suceava și Caraș-Severin au ținut să se pozeze cu preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (56 de poze) în Galeria foto: La Catedrala Episcopală ,,Învierea Domnului” din Oradea, a avut loc Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naţionale de Religie Ortodoxă.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:54:16 Ora de vară a Europei de Est