Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Olimpicii bihoreni s-au întors cu medalii de argint și bronz

De la Olimpiada Națională de Matematică, ediția 2019

Olimpicii bihoreni s-au întors cu medalii de argint și bronz

Ministerul Educației Naționale (MEN) și Societatea de Științe Matematice din România (SSMR) au organizat la sfârșitul lunii aprilie, la Deva și Hunedoara, Olimpiada Națională de Matematică 2019.

Format din 13 elevi orădeni și un elev salontan, lotul olimpic al județului Bihor a reușit performanța a 3 medalii de argint, 7 medalii de bronz, oferite de SSMR și o mențiune oferită de MEN.
Paruș L. Ștefan, elev în clasa a V-a la CN „Emanuil Gojdu" din Oradea a fost premiat de MEN cu „Mențiune" și a câștigat medalia de argint oferită de SSMR. Medalia de argint a fost oferită și elevei Sturz S.D. Miruna (clasa a V-a, CN „Emanuil Gojdu" Oradea). Medalii de bronz din partea SSMR au primit elevele de gimnaziu Nicoară V.C. Mara Amedeea (clasa a V-a, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" Oradea), Lorincz L Carla Rebeca (clasa a VI-a, CN „Emanuil Gojdu" Oradea) și Trifa A. Iulia Elena (clasa a VII-a, Liceul Teologic Baptist „Emanuel" din Oradea).
Liceanul Vaida H. Filip din clasa a X-a a Colegiului Național „Emanuil Gojdu" din Oradea a primit din partea SSMR medalia de argint. Patru medalii de bronz au primit elevii de liceu Fechete I. Luca Andrei (clasa a IX-a, CN „Emanuil Gojdu" Oradea), Marchiș C. Laurențiu Andrei (clasa a XI-a, Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller" Oradea), Trifan L.N. Octavian (clasa a XI-a, Liceul Teologic Baptist „Emanuel" din Oradea) și Pop. I. Robert (clasa a XII-a, Liceul Teologic Baptist „Emanuel" din Oradea).
Au mai primit diplome de participare elevii: Petrache Remus-Mircea (clasa a XII-a, Colegiul Național „Teodor Neș" Salonta), Balazshazi Alex (clasa a XII-a, Liceul Teologic Baptist „Emanuel" din Oradea), Budura Bogdan (clasa a X-a, CN „Emanuil Gojdu") și eleva Ilieș Ariana (clasa a VIII-a, CN „Emanuil Gojdu").
Bucuria rezultatelor deosebite obținute la Olimpiada Națională de Matematică 2019 a fost împărtășită și de părinții elevilor lotului olimpic al județului Bihor, alături de profesoarele: Simona Drăgan, Grațiela Cicortaș, Gabriela Chișiu, Corina Nicoară și Petruța Gelu (CN „Emanuil Gojdu" Oradea), Szakall Anna Ildiko (Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller" Oradea); alături de profesorii: Florin Nicoară, Viorel Sadoveanu, Ioan Fechete (CN „Emanuil Gojdu" Oradea),  Marius Cicortaș (Liceul Teologic Baptist „Emanuel" din Oradea), Mircea Pop (Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" Oradea), Ioan Lung (CN „Teodor Neș" din Salonta).
Academicianul matematician Solomon Marcus scria în discursul său intitulat „Singurătatea Matematicianului": „La întrebarea pe care o auzim mereu, din partea unor elevi, dar şi din partea unor părinţi şi educatori - „De ce matematică pentru copii care nu-şi propun să devină matematicieni?" - le răspundem: Pentru că matematica este un mod de gândire cu valoare universală şi pentru că ea prilejuieşte bucurii spirituale la care orice fiinţă umană ar trebui să aibă acces. În măsura în care adolescenţii vor învăţa să se bucure de frumuseţile matematicii, ale ştiinţei, ale artei şi literaturii, şi vor simţi nevoia de a le frecventa, ei nu vor mai suferi de plictiseală iar tentaţia unor activităţi derizorii va scădea". (C.M.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:24:25 Ora de vară a Europei de Est