Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Familia - un moft, o tradiţie sau un stil de viaţă

15 mai – Ziua Internaţională a Familiei

Familia - un moft, o tradiţie sau un stil de viaţă

Direcția de Asistență Socială Oradea, împreună cu dna Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea și membru al Parlamentului Seniorilor din România, au marcat Ziua Internaţională a Familiei, printr-un eveniment, în sala Traian Moşoiu din cadrul Primăriei Municipiului Oradea.

În fiecare an, la 15 mai, printr-o rezoluţie din anul 1993 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Familiei.
 Obiectivul principal al marcării acestei zile este accentuarea importanţei rolului familiei şi promovarea valorilor acesteia, egalitatea, dragostea, respectul şi împărţirea echitabilă a responsabilităţilor casnice.
La eveniment (masă rotundă), au participat persoane din toate mediile sociale: avocaţi, psihologi, reprezentanţi ai diferitelor instituţii publice locale - Direcţia de Sănătate Publică Bihor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, reprezentanţi ai bisericii şi persoane din comunitatea locală, care au dezbătut subiectul de actualitate, familia, precum şi teme privind  combaterea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor, copiilor, persoanelor vârstnice.
Dna Miorița Săteanu a expus, într-un discurs emoționant, însemnătatea sărbătorii, rolul familiei în prezent, comparativ cu ceea ce a însemnat ea în urmă cu mulţi ani, urmată fiind de către dna Arina Moş, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea care şi-a exprimat bucuria de a sărbători alături de cei prezenţi, precizând: „Susţinem familia atunci când trece prin momente vulnerabile şi atenţia noastră deosebită se îndreaptă asupra copiilor, în special, prin acordarea serviciilor şi programelor menite să depăşească această situaţie. Unul dintre programele importante pentru copii, începând din septembrie 2019, este programul „after school", în centrele multifuncţionale din Rogerius II şi Nufărul, care se adresează copiilor din familii sărace, fără posibilităţi materiale".
Programul a continuat cu un moment artistic special, susţinut de elevele Lorena și Denisa Ghib, de la Școala Gimnazială Nr. 11.
„În orice mod imaginabil, familia este legătura noastră cu trecutul şi podul către viitorul nostru" - Alex Haley.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Familia - un moft, o tradiţie sau un stil de viaţă.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:41:29 Ora de vară a Europei de Est