Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Întâlnirea cu trecutul” (II)

A doua ediție a proiectului educativ județean

,,Întâlnirea cu trecutul” (II)

Marţi, 14 mai 2019, clasele a XI-a F, profil coafor - stilist şi a IX-a B, profil electrotehnică de la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" din Oradea au participat la o excursie organizată la Cuzap, județul Bihor, în cadrul proiectului educativ județean Întâlnirea cu trecutul, însoțiți fiind de prof. Hontilă Ramona și de prof. Botiș Daniela.

Alături de elevii de la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul", au mai participat la excursie: elevi de la CSEI Nr 1 Oradea, însoțiți de prof.: Haios Temena,coordonatoarea acestui proiect, Vidican Ramona, Mocan Angela, Oros Ioana, Gorgan Lavinia, Țigan Florin şi Turon Dorina, CSEI Orizont Oradea, îndrumaţi de doamnele prof. Leahu Floarea şi Popa Mariana Gina,CSEI Nr. 1 Popeşti, clase integrate din Marghita, însoţiţi de d-na prof. Ferche Valentina, Liceul Don Orione Oradea, reprezentat de clasa a 6-a, diriginte Alina Oros, elevii clasei pregătitoare A, alături de doamna învăţătoare Bochiş Laura, grupa mică de la Grădinița  Don Orione, însoțiți de  d-le educatoarele Pintea Adela şi Gyula Alexandra, liceeni de la Liceul Tehnologic Popeşti, îndrumaţi de prof. Maghiar Lucian şi prof. Mitrana Cristina, participanţi din cadrul Asociaţiei Preţuirea Armoniei, coordonaţi de  d-na Crăciun Anita, Fundaţia Creştină Elim, reprezentată de d-l Haindel Alin, beneficiarii Asociației Speranța pentru Schimbare, împreună cu d-na psihoped. Crișan Adriana, un total de 180 de persoane, elevi și cadre didactice. Destinația excursiei a fost: Asociația Prețuirea Armoniei, localitatea Cuzap (lângă Pădurea Neagră), a cărei gazdă a fost Ferche Valentina.
Pe lângă vizitarea unei ,,Căsuțe tradiționale țărănești" și a unei ,,Expoziții cu obiecte românești vechi", elevii au avut șansa să redescopere obiecte tradiționale românești, obiecte care i-au transpus în casa bunicii și le-au stârnit curiozitatea. Un război de țesut, un lădoi, costume populare autentice, toate au recreat o imagine a României de altădată. Un alt punct de interes a fost vizitarea unei clase reconstituite din perioada ceaușistă.
Nici partea culinară nu s-a abătut de la esenţa acestui proiect şi anume păstrarea tradiţiilor româneşti. Elevii au fost invitaţi să-şi frigă slănină la foc de tabără şi au savurat delicioasa mâncare la ceaun pregătită şi sponsorizată de maestrul bucătar al proiectului d-l prof. Lucian Maghiar de la Liceul Tehnologic Popeşti.
Pentru a sublinia importanţa păstrării vii a tradiţiilor româneşti şi în speranţa că elevii participanţi îşi vor aminti cu drag, peste ani, bucuria celor mici şi hora încinsă în ploaie la Cuzap, d-na prof. Temena Haios a organizat un Concurs de miss româncuţă şi mister românaş prin intermediul căruia a reuşit să-i testeze  pe participanţi în diferite aspecte ale cunoaşterii trecutului: prezentare de costume populare, dans popular, cânt sau recitare şi identificare de obiecte vechi. Câştigătorii concursului au fost elevii Dan Macavei şi Paula Bocra de la Liceul Tehnologic Popeşti, însă, cum un bun psiholog nu se dezice de meseria sa, Temena a reuşit să-i facă pe toți participanţii să se simtă învingători, acordându-le premii pentru costume, voce, dans şi originalitate.  A fost un spectacol veritabil, de la grupa mică până la liceeni, cu toţii au savurat momentul.
La întoarcere, cu toţii au vizitat mănăstirea Voivozi de la Pădurea Neagră și au făcut un scurt popas la izvorul de apă minerală din aceeași localitate. A fost un mod plăcut de a finaliza un proiect care a avut ca țintă valorizarea regiunii din punct de vedere tradițional și cultural.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: ,,Întâlnirea cu trecutul” (II).

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:17:25 Ora de vară a Europei de Est