Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

,,O zi de neobișnuită bucurie”, cu doi părinți de marcă: părintele episcop vicar Vasile Someșanul și vicarul patriarhal Ionuț Corduneanu

Întâmplări plăcute în Duminica samarinencei, la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

,,O zi de neobișnuită bucurie”, cu doi părinți de marcă: părintele episcop vicar Vasile Someșanul și vicarul patriarhal Ionuț Corduneanu

Ieri (duminică, 26 mai 2019), la Biserica Ortodoxă Sf. Apostol Andrei din Oradea, am avut ,,o zi de neobișnuită bucurie", vorba părintelui vicar Vasile Bota.

Duminică, l-am avut în mijlocul nostru pe preasfințitul părinte Vasile Someșanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
,,În urmă cu mai bine de 35 de ani, când ajuns la Cluj, ca elev seminarist, tineri fiind, am căutat pe iscusitul duhovnic, cel mai smerit preot, cel mai vrednic preot din Cluj, l-am găsit pe părintele Vasile Fluieraș, care ne-a fost duhovnic nouă, elevilor seminariști și atâtor studenți de la toate facultățile și atâtor profesori universitari din Cluj. A fost și starețul Mânăstirii Nicula, iar mitropolitul Bartolomeu a văzut în persoana preasfințitului omul vrednic, sincer, fără vicleșug, cel mai potrivit pentru funcția de episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului (...). A fost modelul desăvârșit de slujitor al sfântului altar", a mai spus părintele vicar Vasile Bota, care, în semn de profund respect, i-a înmânat preasfințitului părinte Vasile Someșanul, o icoană cu hramul Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul României.
,,Azi este har peste har!"
Tot părintele vicar Vasile Bota avea să adauge: ,,Azi este har peste har! Nu numai că a venit preasfințitul Vasile, dar am avut bucuria să-l avem împreună slujitor, preot cu noi în sfântul altar, pe părintele vicar patriarhal Ionuț Corduneanu, fost consilier la Secretariatul de Stat pentru Culte, care astăzi îndeplinește cea mai înaltă funcție în Biserica Ortodoxă Română, fiind unul dintre sfetnicii și cei mai apropiați colaboratori ai preafericitului părinte patriarh Daniel".
 ,,Să privim lumea și întâmplările din ea (...) ca pe niște pretexte pentru întâlnirea cu Dumnezeu"
În cuvântul de învățătură, părintele vicar patriarhal Ionuț Corduneanu avea să ne pună la suflet imaginea samarinencei (ca un ,,exemplu pozitiv" până la urmă) pe care însuși Mântuitorul nostru Iisus Hristos o creionează în chip magistral în timpul dialogului pe care l-a avut cu aceasta la fântână. Relatând episodul din Evanghelie, părintele vicar patriarhal Ionuț Corduneanu stăruie asupra dialogului pe care îl consideră de o ,,densitate și o frumusețe cu totul specială, un dialog cu totul cumva ieșit din comun și prin densitatea teologică și prin frumusețe și prin personajul acesta, femeia samarineană, un contra exemplu prin viața ei de până atunci, dar și ca un exemplu de cum știe să se folosească de întâlnirile providențiale, de momentele providențiale ale vieții ei. Discuția ajunge să fie pe două planuri total diferite: un plan material lumesc: o fântână adâncă, un călător însetat, o femeie care avea găleata cu care putea să scoată apa, apa care era necesară călătorului celui însetat, Mântuitorul Hristos. Pe de altă parte, din acesta derivă foarte repede un dialog cu totul duhovnicesc în care dumnezeirea lui Hristos se dezvăluie acestei femei care părea inițial cu totul nevrednică de o astfel de descoperire pe care să i-o facă direct și prin propriile cuvinte însuși Hristos. Este copleșitor cum pornind de la o găleată și de la o fântână, de la situația de însetare, dialogul poate să ajungă la un asemenea nivel duhovnicesc, pentru că  fără îndoială este o femeie foarte înțeleaptă..."
Și conchide părintele I.C.: ,,vedem din această Evanghelie clar că cei dintre noi, dacă avem înțelepciunea să privim lumea și întâmplările din ea, evenimentele, întâlnirile ca pe niște pretexte pentru întâlnirea cu Dumnezeu, vom ajunge acolo unde trebuie să ajungem. Dacă rămânem agățați numai în planul lumii acesteia (...), atunci vom rămâne încremeniți și înțepeniți în lumea aceasta și vom rata până la urmă buna veșnicie, mântuirea de la Dumnezeu (...) Toate acestea să ne fie spre folos și spre învățătură și cu atât mai mult cuvintele Evangheliei acesteia să ne conducă către mântuire. Amin!"
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (75 de poze) în Galeria foto: ,,O zi de neobișnuită bucurie”, cu doi părinți de marcă: părintele episcop vicar Vasile Someșanul și vicarul patriarhal Ionuț Corduneanu.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 26 septembrie 2021