Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,O zi de neobișnuită bucurie”, cu doi părinți de marcă: părintele episcop vicar Vasile Someșanul și vicarul patriarhal Ionuț Corduneanu

Întâmplări plăcute în Duminica samarinencei, la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

,,O zi de neobișnuită bucurie”, cu doi părinți de marcă: părintele episcop vicar Vasile Someșanul și vicarul patriarhal Ionuț Corduneanu

Ieri (duminică, 26 mai 2019), la Biserica Ortodoxă Sf. Apostol Andrei din Oradea, am avut ,,o zi de neobișnuită bucurie", vorba părintelui vicar Vasile Bota.

Duminică, l-am avut în mijlocul nostru pe preasfințitul părinte Vasile Someșanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
,,În urmă cu mai bine de 35 de ani, când ajuns la Cluj, ca elev seminarist, tineri fiind, am căutat pe iscusitul duhovnic, cel mai smerit preot, cel mai vrednic preot din Cluj, l-am găsit pe părintele Vasile Fluieraș, care ne-a fost duhovnic nouă, elevilor seminariști și atâtor studenți de la toate facultățile și atâtor profesori universitari din Cluj. A fost și starețul Mânăstirii Nicula, iar mitropolitul Bartolomeu a văzut în persoana preasfințitului omul vrednic, sincer, fără vicleșug, cel mai potrivit pentru funcția de episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului (...). A fost modelul desăvârșit de slujitor al sfântului altar", a mai spus părintele vicar Vasile Bota, care, în semn de profund respect, i-a înmânat preasfințitului părinte Vasile Someșanul, o icoană cu hramul Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul României.
,,Azi este har peste har!"
Tot părintele vicar Vasile Bota avea să adauge: ,,Azi este har peste har! Nu numai că a venit preasfințitul Vasile, dar am avut bucuria să-l avem împreună slujitor, preot cu noi în sfântul altar, pe părintele vicar patriarhal Ionuț Corduneanu, fost consilier la Secretariatul de Stat pentru Culte, care astăzi îndeplinește cea mai înaltă funcție în Biserica Ortodoxă Română, fiind unul dintre sfetnicii și cei mai apropiați colaboratori ai preafericitului părinte patriarh Daniel".
 ,,Să privim lumea și întâmplările din ea (...) ca pe niște pretexte pentru întâlnirea cu Dumnezeu"
În cuvântul de învățătură, părintele vicar patriarhal Ionuț Corduneanu avea să ne pună la suflet imaginea samarinencei (ca un ,,exemplu pozitiv" până la urmă) pe care însuși Mântuitorul nostru Iisus Hristos o creionează în chip magistral în timpul dialogului pe care l-a avut cu aceasta la fântână. Relatând episodul din Evanghelie, părintele vicar patriarhal Ionuț Corduneanu stăruie asupra dialogului pe care îl consideră de o ,,densitate și o frumusețe cu totul specială, un dialog cu totul cumva ieșit din comun și prin densitatea teologică și prin frumusețe și prin personajul acesta, femeia samarineană, un contra exemplu prin viața ei de până atunci, dar și ca un exemplu de cum știe să se folosească de întâlnirile providențiale, de momentele providențiale ale vieții ei. Discuția ajunge să fie pe două planuri total diferite: un plan material lumesc: o fântână adâncă, un călător însetat, o femeie care avea găleata cu care putea să scoată apa, apa care era necesară călătorului celui însetat, Mântuitorul Hristos. Pe de altă parte, din acesta derivă foarte repede un dialog cu totul duhovnicesc în care dumnezeirea lui Hristos se dezvăluie acestei femei care părea inițial cu totul nevrednică de o astfel de descoperire pe care să i-o facă direct și prin propriile cuvinte însuși Hristos. Este copleșitor cum pornind de la o găleată și de la o fântână, de la situația de însetare, dialogul poate să ajungă la un asemenea nivel duhovnicesc, pentru că  fără îndoială este o femeie foarte înțeleaptă..."
Și conchide părintele I.C.: ,,vedem din această Evanghelie clar că cei dintre noi, dacă avem înțelepciunea să privim lumea și întâmplările din ea, evenimentele, întâlnirile ca pe niște pretexte pentru întâlnirea cu Dumnezeu, vom ajunge acolo unde trebuie să ajungem. Dacă rămânem agățați numai în planul lumii acesteia (...), atunci vom rămâne încremeniți și înțepeniți în lumea aceasta și vom rata până la urmă buna veșnicie, mântuirea de la Dumnezeu (...) Toate acestea să ne fie spre folos și spre învățătură și cu atât mai mult cuvintele Evangheliei acesteia să ne conducă către mântuire. Amin!"
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (75 de poze) în Galeria foto: ,,O zi de neobișnuită bucurie”, cu doi părinți de marcă: părintele episcop vicar Vasile Someșanul și vicarul patriarhal Ionuț Corduneanu.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:28:07 Ora de vară a Europei de Est