Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

O călătorie fascinantă...Frankfurt am Main, Bruges, Londra, Anvers, Köln

Cu un picior în emisfera vestică și cu celălalt în cea estică,

O călătorie fascinantă...Frankfurt am Main, Bruges, Londra, Anvers, Köln

,,Sub îndrumarea ghidului Oana Gavriș și a dnei profesoare, Ramona Iștoc, am pornit la drum în seara zilei de 19 aprilie 2019, într-una din cele mai reușite excursii de până acum, pe lângă cele din Istanbul, Paris, Cracovia, Elveția, Praga și multe altele, la care am participat de-a lungul anilor petrecuți în Liceul Teologic Baptist "Emanuel" Oradea." (Eduard Lal, clasa a X-a A)

Până să pășim pe tărâm englezesc, ne-am delectat cu o vizită în centrul orașului Frankfurt am Main, unde am admirat Primăria, Opera, Maintower, Biserica Sf. Pavel, precum și faimosul Pod de Fier.
În ziua următoare, am petrecut câteva ore în centrul medieval, foarte bine conservat și cochet, al orașului Bruges, din Belgia, pentru ca spre seară șă ne îmbarcăm pe feribot, în portul Dunkerque, din Franța, spre destinația principală a excursiei noastre, Londra.
Londra este unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, fiind în același timp și istoric, și modern. Timp de trei zile am făcut un adevărat maraton de la o  atracție turistică la alta, pentru a cuprinde cât mai mult din fascinanta istorie a acestei metropole. Am stat la coadă la Westminster Abbey, cea mai mare și mai frumoasă catedrală gotică din Londra, în care au fost încoronați 38 de monarhi, dar a meritat din plin așteptarea! Ne-am făcut poze lângă Big Ben, care se află în proces de restaurare, am trecut pe lângă London Eye, Milennium Bridge, Tower Bridge și Tower of London, prin superba grădină florală din St James's Park, care ne-a îndrumat spre Buckingham Palace, unde am ajuns tocmai la schimbul de gardă. Palatul Buckingham a devenit oficial Palat Regal al monarhului britanic la urcarea pe tron a Reginei Maria în 1837, fiind primul monarh care a avut reședința permanentă în acest palat.
Tower of London, renumit pentru Beefeaterii (gardienii) îmbrăcați în roșu, legendarii corbi și strălucirea Bijuteriilor Regale, ne-a transpuns într-un tărâm de vis, din care ne-am desprins cu greu, spre a ne îndrepta spre British Museum, unul din cele mai mari muzee din lume, fondat în 1753. Printre milioanele de exponate din toată lumea ne-am oprit la faimoasa Piatră de la Rosetta, care a făcut posibilă descifrarea hieroglifelor egiptene, la comoara Sutton Hoo, la mumiile egiptene, dar și la statuile de marmură Elgin. Un alt obiectiv de neratat în Londra este Natural History Museum, unde am avut ocazia să testăm un simulator de cutremur, să declanșăm un proces de eroziune și multe alte experimente inedite.
Cu siguranță,  muzeul de ceară Madame Tussauds , având sculpturi în ceară realistice cu numeroși actori, personaje din desene animate, ne-a transpus în lumea copilăriei și adolescenței, entuziasmul copiilor dar și al adulților fiind pe măsură.
 În ultima zi petrecută în Londra, am făcut o croazieră pe Tamisa, încheiată cu vizita la Observatorul Regal din Greenwich, unde am avut ocazia să stăm cu un picior în emisfera vestică și cu unul în cea estică, pentru că, începând cu finalul secolului al XIX-lea, acest observator a fost ales drept Meridianul Zero.
 Apoi am pornit spre castelul Leeds, supranumit cel mai frumos din Anglia și unul din cele mai romantice din lume, înconjurat de un lac și grădini superbe, care ne-a oferit imagini de basm.
Spre seară ne-am îndreptat spre portul Dover, pregătiți pentru un drum lung spre casă, dar cu amintiri prețioase. Călătoria noastră a continuat în zilele următoare prin Belgia și Germania, unde am vizitat alte două orașe frumoase: Anvers, al doilea oraș al Belgiei și unul din marile porturi ale lumii, supranumit ,,orașul diamantelor", deoarece mai mult de 70 % din toate diamantele sunt comercializate aici și Köln, cel mai vechi dintre marile orașe ale Germaniei, renumit pentru Domul în stil gotic dar și pentru Muzeul ciocolatei Lindt.
 Vom încheia cu impresiile de călătorie ale elevului Lal Eduard, din clasa a X-a A: ,,Aș dori să mulțumesc familiei Iștoc pentru această experiență de neuitat! M-am simțit bine, am întâlnit oameni noi și am călătorit pe unde nu am mai fost. Recomand în continuare excursiile acestea, si eu la rândul meu vreau să fiu prezent la următoarea aventură".
Reporteri: Ramona Iștoc & Eduard Lal
Foto: Paul Gui
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: O călătorie fascinantă...Frankfurt am Main, Bruges, Londra, Anvers, Köln. 

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 08:30:52 Ora de vară a Europei de Est