Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Albumul „Neoromânesc – Oameni. Istorie. Credință”

Omagiu episcopului martir Frențiu

Albumul „Neoromânesc – Oameni. Istorie. Credință”

Anul Centenarului orădean se îmbogățește și cu apariția albumului „Neoromânesc. Oameni. Istorie. Credință". Lansarea de carte a avut loc joi, 30 mai 2019, la Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea, volumul a avut-o ca și coordonator pe Rodica Indig.

Invitații speciali au fost P.S.S. Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, criticul de artă Ramona Novicov și fotograful-jurnalist Florin Șipoș, care au contribuit la realizarea albumului. Cartea face parte din proiectul „Orașul cu 1000 de chipuri" al Asociației culturale Ars Nobilis și a fost finanțat de Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte a Consiliului Județean Bihor.
Gazda evenimentului, Rodica Indig, și-a început discursul cu prezentarea principalelor edificii în stil neoromânesc care au fost ridicate în perioada interbelică în Eparhia Oradea. Stilul neoromânesc aparține de arhitectura eclesiastică greco-catolică, în timp ce stilul neobizantin de cultura ortodoxă. Pentru îndeplinirea lucrărilor din Eparhia Oradea a fost angajat doar un singur arhitect, iar Excelența Sa, Valeriu Traian Frențiu a fost episcop al Eparhiei de Oradea între anii 1922 și 1948, care  a lăsat în urmă 64 de biserici sfințite chiar de dânsul, misiuni duse la îndeplinire datorită atmosferei primitoare din acea perioadă.
Criticul de artă Ramona Novicov a afirmat că „foarte inspirat acest stil, este cea mai strălucitoare sinteză, a doua cea mai mare sinteză după cea a lui Ștefan cel Mare, care încununează o credință, o inteligență în orice stil". De asemenea, criticul susține că stilul neoromânesc este „izvorul spiritului românesc, de aceea apar în perioada interbelică atâtea lucrări istorice și spirituale". Cartea este un omagiu adus episcopului Frențiu care a fost un om de mare caracter (chiar și în momentul arestării sale), de o seninătate rară.
„Stilul neoromânesc rezultă dintr-un proces, prin care Biserica Greco-Catolică și-a asumat responsabilitatea, a știut să respecte aceste modernități ale stilului românesc. Biserica Ortodoxă este reprezentată de stilul neobizantin, prin aceasta fiecare biserică a încercat să-și formeze o indentitate proprie. Cele două biserici au construit, au zidit și au reușit să aducă mari benefici Oradiei. Acest album ne face decât să spună adevărul pentru o perioadă de timp, un adevăr pe care trebuie să îl respecte, astfel se denaturează; biserica trebuie să trăiască împreună", a afirmat în continuare Aurel Chiriac.
Florin Șipoș a declarat că a fost bucuros că i s-a oferit încrederea și prilejul de a participa la acest proiect. A încercat să surprindă în fotografiile sale clădirile în toată frumusețea lor; caută în general ca imaginile să trăiască în timp.
În final, a luat cuvântul PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, care a amintit despre martiriul episcopului Valeriu Traian Frențiu, sub pastorația căreia s-au ridicat o serie de edificii de cult în stil neoromânesc pe raza Eparhiei de Oradea.
Ana-Maria Silaghi, Jurnalism, anul I

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:09:58 Ora de vară a Europei de Est