Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Albumul „Neoromânesc – Oameni. Istorie. Credință”

Omagiu episcopului martir Frențiu

Albumul „Neoromânesc – Oameni. Istorie. Credință”

Anul Centenarului orădean se îmbogățește și cu apariția albumului „Neoromânesc. Oameni. Istorie. Credință". Lansarea de carte a avut loc joi, 30 mai 2019, la Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea, volumul a avut-o ca și coordonator pe Rodica Indig.

Invitații speciali au fost P.S.S. Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, criticul de artă Ramona Novicov și fotograful-jurnalist Florin Șipoș, care au contribuit la realizarea albumului. Cartea face parte din proiectul „Orașul cu 1000 de chipuri" al Asociației culturale Ars Nobilis și a fost finanțat de Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte a Consiliului Județean Bihor.
Gazda evenimentului, Rodica Indig, și-a început discursul cu prezentarea principalelor edificii în stil neoromânesc care au fost ridicate în perioada interbelică în Eparhia Oradea. Stilul neoromânesc aparține de arhitectura eclesiastică greco-catolică, în timp ce stilul neobizantin de cultura ortodoxă. Pentru îndeplinirea lucrărilor din Eparhia Oradea a fost angajat doar un singur arhitect, iar Excelența Sa, Valeriu Traian Frențiu a fost episcop al Eparhiei de Oradea între anii 1922 și 1948, care  a lăsat în urmă 64 de biserici sfințite chiar de dânsul, misiuni duse la îndeplinire datorită atmosferei primitoare din acea perioadă.
Criticul de artă Ramona Novicov a afirmat că „foarte inspirat acest stil, este cea mai strălucitoare sinteză, a doua cea mai mare sinteză după cea a lui Ștefan cel Mare, care încununează o credință, o inteligență în orice stil". De asemenea, criticul susține că stilul neoromânesc este „izvorul spiritului românesc, de aceea apar în perioada interbelică atâtea lucrări istorice și spirituale". Cartea este un omagiu adus episcopului Frențiu care a fost un om de mare caracter (chiar și în momentul arestării sale), de o seninătate rară.
„Stilul neoromânesc rezultă dintr-un proces, prin care Biserica Greco-Catolică și-a asumat responsabilitatea, a știut să respecte aceste modernități ale stilului românesc. Biserica Ortodoxă este reprezentată de stilul neobizantin, prin aceasta fiecare biserică a încercat să-și formeze o indentitate proprie. Cele două biserici au construit, au zidit și au reușit să aducă mari benefici Oradiei. Acest album ne face decât să spună adevărul pentru o perioadă de timp, un adevăr pe care trebuie să îl respecte, astfel se denaturează; biserica trebuie să trăiască împreună", a afirmat în continuare Aurel Chiriac.
Florin Șipoș a declarat că a fost bucuros că i s-a oferit încrederea și prilejul de a participa la acest proiect. A încercat să surprindă în fotografiile sale clădirile în toată frumusețea lor; caută în general ca imaginile să trăiască în timp.
În final, a luat cuvântul PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, care a amintit despre martiriul episcopului Valeriu Traian Frențiu, sub pastorația căreia s-au ridicat o serie de edificii de cult în stil neoromânesc pe raza Eparhiei de Oradea.
Ana-Maria Silaghi, Jurnalism, anul I

Trimite email

luni, 19 august 2019