Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Copiii din Centrul de Zi, impresionaţi de povestea lui S.I., încarcerat în Penitenciarul Oradea

,,În viaţă trebuie să ne ghidăm şi să respectăm reguli”

Copiii din Centrul de Zi, impresionaţi de povestea lui S.I., încarcerat în Penitenciarul Oradea

Copiii din familii aflate în dificultate, care frecventează Centrul de Zi din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, au sărbătorit Ziua Copilului într-un mod inedit, printr-o lecţie de viaţă.

Cu sprijinul Penitenciarului Oradea, al cărui personal promovează orientarea către individ şi deschidere către societate, un deţinut a venit să le vorbească copiilor şi să le răspundă la întrebări.
Deşi la început puţin surprinşi, curiozitatea şi-a făcut loc şi povestea de viaţă a lui S.I., în vârstă de 30 de ani, încarcerat de la vârsta de 16 ani, le-a captat întreaga atenţie, copiii, la final, asaltându-l cu întrebări.
S.I. le-a destăinuit copiilor povestea vieţii lui, cum a ajuns în spatele gratiilor, explicându-le că ei, în comparaţie cu el, au posibilitatea de a alege în viaţă ce e bun şi ce e rău, au extraordinarul noroc să fie îndrumaţi de personal calificat, aici în centru, să găsească îndrumare şi sprijin pentru a trece peste probleme şi nu în ultimul rând au parte de iubire din partea educatoarelor.
„Bucuraţi-vă de copilărie în libertate"
Le-a povestit copiilor că experienţa trăită de el în spatele gratiilor şi-a pus definitiv amprenta asupra traiectoriei lui de viaţă, răul cel mai mare provenind din greşeli mărunte, repetate. Mesajul lui a fost unul simplu: „Bucuraţi-vă de copilărie în libertate şi nu uitaţi că fără reguli nu există o viaţă echilibrată. Ascultaţi-vă părinţii şi dascălii şi fiţi diferiţi şi în centrul atenţiei prin fapte bune şi prin atitudine pozitivă. La început încalci reguli mici şi fără să realizezi, ajungi să comiţi infracţiuni. Anturajul nepotrivit te duce în puşcărie".
Şi pentru că S.I. şi-a deschis sufletul şi le-a povestit viaţa lui, copiii au împărţit cu el pizza, prăjituri şi suc.
Arina Moş, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea a precizat: „Vă mulţumesc că aţi acceptat să le vorbiţi copiilor din centrul nostru de zi, cine altul putea să o facă cel mai bine, decât cel care trăieşte în prezent coşmarul detenţiei pentru că atunci când a avut nevoie de ajutor, nu l-a primit. Poate nu realizaţi, dar azi, cu siguranţă, aţi schimbat destine.
Prin activitatea de azi am dorit să le arătăm copiilor cât de uşor şi fără să realizeze pot să îşi piardă libertatea şi copilăria, la vârsta adolescenţei fiind expuşi şi ţinte uşoare pentru racolarea în diferite bande infracţionale. Am dorit, pe lângă momente de bucurie, pe care le oferim copiilor din centru, cu ocazia diverselor aniversări, să asigurăm şi activităţi de educaţie şi spirit civic, să le insuflăm faptul că în viaţă trebuie să ne ghidăm şi să respectăm reguli, fără de care plătim pentru prejudiciile aduse altei persoane sau societăţii, în multe rânduri având consecinţe chiar fatale".
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Copiii din Centrul de Zi, impresionaţi de povestea lui S.I., încarcerat în Penitenciarul Oradea.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:29:30 Ora de vară a Europei de Est